Milli Piyango’ya ‘KDV’ kıyağı devlete kaça mâl oldu?
Milli Piyango’ya ‘KDV’ kıyağı devlete kaça m... Milli Piyango için KDV’nin sıfırlanması sonrası Maliye’nin kasasına girmeyecek tutarın 25-30 milyar aralığında olacağını yazdı.
Sözcü yazarı Nedim Türkmen, Demirören Holding’e bağlı Şisal Şans’a ihaleyle verilen Milli Piyango için KDV’nin sıfırlanması sonrası devletin kasasına girmeyecek paranın miktarını köşe yazısında yazdı. Türkmen, 2020 yılı için en az 9 milyar 320 milyon liralık hasılat beklentisinin sonraki yıllarda artacağı baz alınarak Maliye’nin kasasına girmeyecek tutarın en az 25-30 milyar lira olduğunu söyledi. Nedim Türkmen’in yazısından “KDV’yi sıfırla, daha fazla ikramiye ver, hasılat yükselsin herkes payını alsın” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: TVF'nin şans oyunlarının işletilmesi ile ilgili yaptığı operasyonun özeti şudur: Sahip olduğu KDV istisnasını kullanabilmek için lisansları uhdesinde tutmakta, hasılatların yükseltilmesi için ikramiye tutarlarının artırılmasını sağlamak için KDV'den fedakarlık etmekte, KDV'den yapılan fedakarlık neticesinde hasılatlar artmakta, hasılatların %90.5'ini TVF, %9.5'ini ise ihaleyi alan şirket almaktadır. Yazımda, 10 yılda alınamayan KDV'yi 18 milyar TL olarak hesaplamıştım. Hesaplamayı yaparken, 2020 yılı için en az 9 milyar 320 milyon TL'lik hasılatı baz almıştım. 2021 yılında hasılatın 12.4 milyar ve sonraki yıllarda da hasılatların önemli artış göstereceği dikkate alındığında, Maliye'nin kasasına girmesi gerekirken, girmeyen KDV tutarının 25-30 milyar TL aralığında olacağını düşünüyorum.
BU HESABA NE DİYECEKLER?
KDV alınmamasının ihaleyi alan firma ile ilişkisi olmadığını ve o firmaya menfaat sağlanmadığını açıklayanlar, aşağıdaki hesapla ilgili ne diyecekler? Milli Piyango'nun cirosu KDV'nin sıfıra indirilmesi ve sonrasında işletmenin devredilmesinden sonra 3 katına çıktı. Devirden önceki hasılat 3 milyar, devirden sonraki ilk yıl 9 milyar 320 milyon. Şimdi hesap yapalım, KDV alınmamasının ihaleyi alana kıyak olup olmadığını ortaya koyalım. Hasılat 3 milyar olduğunda, ihaleyi alan şirketin payı (%9.5)= 285 milyon TL, KDV hesaplanmayıp, ciro 9 milyar 320 milyon olduğunda ihaleyi alan şirketin payı (%9.5)= 885 milyon 400 bin TL ( 2020 yılı) 2021 yılında hasılat garantisi 12 milyar 400 milyon olduğunda; ihaleyi alan şirketin payı (%9.5)= 1 milyar 178 milyon olacaktır.
YANIT BEKLEYEN SORULAR
- Hizmet alım ihalesi yapılırken, KDV'nin %18 değil, sıfır olarak uygulanacağı şartnamede yazıyor muydu? Şartnamede yazsa idi, hasılattan verilen pay %9.5 yerine daha aşağıda bir rakam olmayacak mıydı? İhaleyi alanın 10 yıl için ödeyeceği garanti tutar 28 milyar TL yerine daha yüksek bir rakam olmaz mıydı?
- Piyangoda KDV oranı %18'den sıfıra indirilmesine rağmen bilet bedellerinde indirim olmadığına hatta zam yapıldığına göre, alınmayan KDV'nin %9.5'i ihaleyi alan firmaya gitmiyor mu?
- Devletin işlettiği bir kurum nasıl oluyor da devirden 3 ay sonra cirosunu 3 kat artırabiliyor? 50 milyon Euro'luk kaynak yaratamadığınız için mi, bu kadar kârlı bir işi özel sektöre verdiniz?
- Lisans sizin, işletmeciye 10 yıllığına hasılattan pay vererek işletme hakkını devrediyorsunuz. Satılan ürünün KDV'si sizi neden ilgilendiriyor? İhaleyi alan satışlarını yapar, KDV'yi tahsil eder ve vergi dairesine yatırırdı. Siz paranın vergi dairelerine değil, direkt TVF'ye gelmesini neden tercih ediyorsunuz?
"Milli Piyango’ya ‘KDV’ kıyağı devlete kaça mâl oldu?" haberi, 12 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. 12 Aralık 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Milli Piyango’ya ‘KDV’ kıyağı devlete kaça mâl oldu? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Milli Piyango’ya ‘KDV’ kıyağı devlete kaça mâl oldu? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 21 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.