Milyarlar kazanıp vergi ödemiyorlar: Bakanlığa şikayet edildiler

Milyarlar kazanıp vergi ödemiyorlar: Bakanlığa şikayet edildiler

Milyarlar kazanıp vergi ödemiyorlar: Bakanlı... Yabancı turizm acenteleri, Türkiye’de milyarlarca lira kazanıyor; ancak yurt dışı merkezli oldukları için ne kurumlar ne de gelir vergisi ödüyorlar. Yerli şirket ve dernekler, Airbnb’nin başını çektiği pek çok global devi, bakanlığa şikâyet ederek “eşit şartlarda rekabet” istedi.

Türkiye’de konaklama ve tatil paketi satan global turizm şirketleri, kurumlar ve gelir vergisi ödemiyor. Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre, merkezleri yurt haricinde olduğu için Türkiye’de ofisleri bulunmayan devler, yaptıkları satışlarla milyarlarca lira gelir elde ediyorlar. Türkiye pazarında başı San Fransisco merkezli Airbnb çekiyor. Onu sırasıyla Tripadvisor, Agoda, Expedia (trivago) izliyor.

REKABET ŞARTLARI EŞİTLENMELİ

Türk şirketleri ile sektör dernekleri ise, aynı sektörde kendileri gibi kazanç elde eden yabancı şirketlerin ama kendileri gibi vergiye tabi olmamasının rekabeti bozduğunu belirterek konuyu pek çok kez ilgili bakanlığa taşımış. Bununla birlikte şu ana kadar somut bir adım atılmış değil. Binlerce kişiye istihdam sağlayan ve tüm vergilerini düzenli ödeyen yerli şirketler, yabancılar ile bu nedenle fiyat mevzusunda rekabet edemediklerini, sektörde şartların eşitlenmesi gerektiğini belirtiyor.

MİLYAR DOLARLIK ŞİRKETLER

Global turizm şirketlerinin satış ve ciro sayıları dudak uçuklatıyor. Sadece Airbnb, dünya çapında yaptığı satışlardan geçen yıl 3 milyar avrodan fazla gelir kaydetti. Toplam geceleme sayısında ise 120 milyonu aştı. Şirketin toplam değeri 30 milyar avroyla ölçülüyor. Sektörün diğer bir oyuncusu Agoda da 2017’de Türkiye’de faaliyetleri durdurulan Booking Holdings bünyesinde yer alıyor. Merkezi ABD’nin Massachusetts eyaletinde bulunan Tripadvisor ve Expedia’nın sahibi olduğu Trivago da büyük satış ve ciro rakamlarıyla anılıyor. Bu şirketlerin en kuvvetli olduğu pazarlardan biri de Türkiye. Dev şirketlerin, ülkemizde online turizm satış kanallarından aldıkları pazar payları, her geçen gün daha da artıyor.

DERNEKLER DAVA AÇMIŞTI

Yakın zamanda Airbnb gelirlerine getirilen vergilendirme, tamamen bu kanalla satış yapan kişilere özgü olarak devreye alınmıştı. Airbnb’ye üye olarak oda kiralayanlardan vergi alınacağı açıklanmıştı. Ancak bu düzenleme tepe şirketler için değildi. Sektör oyuncuları konuyla ilgili "2018-2019 tarihlerinde bahsi geçen şirketlerin vergilendirilmesiyle ilgili bazı adımlar atıldı; hatta sektör dernekleri dava da açtı. Ancak sürecin ne olduğu belirsiz. Airbnb’ye getirilen vergi, kamuoyunda yanlış anlaşıldı. Konu, bu kanalla gelir elde edenlerden vergi alınması. Global aracıdan değil" açıklamasında bulunmuş oldu.

"Milyarlar kazanıp vergi ödemiyorlar: Bakanlığa şikayet edildiler" haberi, 25 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 25 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Milyarlar kazanıp vergi ödemiyorlar: Bakanlığa şikayet edildiler haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Milyarlar kazanıp vergi ödemiyorlar: Bakanlığa şikayet edildiler 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 28 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Türkiye gazetesi

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:16 Osimhen'in sakatlığı, Galatasaray'ı nasıl etkileyecek?
  2. 21:07 Galatasaray, tarihi fırsatı tepti! Kasımpaşa karşısında son dakikalar nasıl gelişti?
  3. 20:59 Cristian Medina transferinde Fenerbahçe ve Milan karşı karşıya! Kazanan kim olacak?
  4. 20:47 2024’te Enflasyon Rakamları: Türkiye Nereye Gidiyor?
  5. 20:41 Hizbullah'ı Sarstı: İstihbarat Başkanı Hasan Yasin'in Ölümü Ne Anlama Geliyor?
  6. 20:34 Özgür Özel’den Kaçakçılık Krizi Hamlesi: CHP’li Ediz Ün’e İstifa Çağrısı
  7. 20:26 Hakem VAR’a Gitti, Galatasaray-Kasımpaşa Maçındaki Penaltı İptal Edildi!
  8. 20:22 Biden'dan Nasrallah Açıklaması: 'Adalet Yerini Buldu!
  9. 20:13 Erdoğan: "İsrail'e karşı BM harekete geçmeli"
  10. 19:43 Özel CHP'li Edin Ün'ün istifasını talep etti
  11. 19:43 Google'dan beklenmedik hareket: O uygulama artık kullanılmayacak, desteğini çekiyor
  12. 19:41 Pentagon, İsrail'e tam destek verdiğini açıkladı
  13. 19:32 Victor Osimhen şeytanın bacağını kırmayı başardı
  14. 18:57 Serhat Akın'ın avukatından açıklama geldi: "Adalet er ya da geç yerini bulacaktır"
  15. 18:34 Nasrallah'ın Ölümü Sonrası Rusya'dan İsrail'e Sert Tepki!
  16. 18:33 Protesto amacıyla bir araya gelen Fenerbahçe taraftarlarının stadyuma yürümelerini polis engelledi
  17. 18:33 Türk Hava Yolları ve Pegasus Hava Yolları, Beyrut uçuşlarını iptal etme kararı aldı
  18. 18:28 Galatasaray'ın Kasımpaşa karşısındaki ilk 11'i belirlendi: Okan Buruk'tan beklenmedik hamle
  19. 18:25 ATM’lerde Yeni Dönem: Artık O Banknotlar Kabul Edilmiyor
  20. 18:21 Yazın son günleri... Meteoroloji, İstanbul ve Ankara için uyarılarda bulundu!
Ekonomi Haberleri