Milyonlarca yıl süren kromozom değişimi, kısa sürede gerçekleştirildi: GGENETİK HASTALIKLARA IŞIK TUTABİLİR

Milyonlarca yıl süren kromozom değişimi, kısa sürede gerçekleştirildi: GGENETİK HASTALIKLARA IŞIK TUTABİLİR

Milyonlarca yıl süren kromozom değişimi, kıs... Bulguların, hayvanların evrimi hakkında ve bazı genetik hastalıklar ile mücadelede önemli rol oynayabileceği belirtildi

Bilim insanları, evrim sürecinde milyonlarca yıl süren kromozom değişikliklerini sürdürülebilir bir şekilde farelerde yapmayı başardı. Bulguların, hayvanların evrimi hakkında ve bazı genetik hastalıklar ile mücadelede önemli rol oynayabileceği belirtildi.  Webtekno'ya göre bir hayvanın sahip olduğu kromozom sayısının değişimi, evrim süreci boyunca milyonlarca yıl sürebiliyor. Yayımlanan yeni bir araştırma ise çok uzun sürede gerçekleşen bu değişikliklerin, laboratuvar ortamında kısa sürede yapılabileceğini ortaya koydu.

Araştırmayı gerçekleştiren bilim insanları, doğadaki evrimin seyri boyunca gerçekleşen bu uzun değişimi, fareler üzerinde yapmayı başardı. Yeni teknikte kök hücreleri ve gen düzenleme yönteminin kullanıldığı ifade edildi. Çalışma bulguları, 25 Ağustos tarihinde Science dergisi üzerinden paylaşıldı.

''Hayvanların evrimi hakkında yeni bilgileri ortaya çıkarabilir ve genetik hastalıklarla mücadeleye yardımcı olabilir''

Tekniğin büyük bir başarı olduğuna dikkat çekerken araştırmacılar, bulguların kromozomların yeniden düzenlenmesinin hayvan evrimini nasıl etkilediği konusunda yeni bilgileri gün yüzüne çıkarmasını umduklarını ifade etti.

Hücre içinde DNA ve ve proteinlerden oluşan kromozomların, canlılarda kalıtımı sağlayan ipliksi genetik birimlere dendiği belirtildi. Çoğunun tür sabit sayıda kromozoma sahip olduğu; ancak milyonlarca yıllık süreçte bu birimlerde değişikliklerin yaşanabildiği bilgisi yer aldı. Bunun sonucunda da organizmalarda ciddi fizyolojik değişimlerin görülebildiği bildirildi. Eksik veya fazla kromozomların ise genetik hastalıklara yol açabildiği ortaya kondu. Ayrıca kromozom füzyonlarının kanser gibi sonuçlar doğurduğu da belirtildi.

Fare kromozomları kaynaştırıldı

Araştırmacılar, çalışmada çeşitli fare kromozomlarını kaynaştırdı ve farklı boyutlar oluşturdu. Bunun ardından ise değiştirilmiş genleri döllenmemiş yumurtalara enjekte etti. Kaynaşmış kromozomlara sahip farelerin çoğu anormallik sergiledi. Bazı farelerin gelişmediği, bazılarının ise yetişkinliğe ulaştığı, ancak kısır kaldığı ifade edildi. Ayrıca bazılarının normalden çok daha hızlı büyüdüğü; ancak daha endişeli ve fiziksel olarak yavaş olduğu aktarıldı. Çalışmada, 4 ve 5 ismi verilen kromozomlarının füzyonunu alanların genetik kodu yavrulara aktarmada en başarılı olduğu, böylece yeni yavruların üretilebildiği belirtildi.

Bulgular, kromozomlardaki yeniden düzenlemenin üreme izolasyonu (farklı türlerin çiftleşerek çocuk yapmasının engellenmesi) için önemli olduğunun yanı sıra türlerin evrimleşmesinde ve ayrı kalabilmesinde önemli rol oynadığını ortaya koydu. Kromozomlardaki bazı nadir değişimler, canlıların atalarının evrimini yönlendirmeye yardımcı oldu. Son olarak uzmanlar, edinilen bilgilerin kromozom füzyonları gibi nedenlerden çıkan hastalıklara karşı mücadeleye yardımcı olabileceğini de ekledi.

"Milyonlarca yıl süren kromozom değişimi, kısa sürede gerçekleştirildi: GGENETİK HASTALIKLARA IŞIK ." haberi, 27 Ağustos 2022 tarihinde yazılmıştır. 27 Ağustos 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Milyonlarca yıl süren kromozom değişimi, kısa sürede gerçekleştirildi: GGENETİK HASTALIKLARA IŞIK .. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Milyonlarca yıl süren kromozom değişimi, kısa sürede gerçekleştirildi: GGENETİK HASTALIKLARA IŞIK .. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 24 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:37 Arda Turan'dan Galatasaray maçında yer almayacak futbolcular ile ilgili flaş açıklama
  2. 02:35 Bodrum FK hakem tepkisi verdi: "Emeklerimiz hiçe sayılıyor!"
  3. 02:24 Türkiye'nin dev şirketi iflasın eşiğinde: Borsa İstanbul'da işlem görüyordu!
  4. 02:24 Volkswagen'in tedarikçi şirketi iflas başvurusunda bulundu!
  5. 02:24 Kerem Aktürkoğlu yine attı: Benfica'nın dev zaferine damga vurdu!
  6. 02:05 Aytunç Erkin açıkladı: Kılıç yemini dosyasında bilinmeyen detaylar
  7. 01:57 Erdoğan: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Sabotajlara Rağmen Hayata Geçecek
  8. 01:42 Muharrem İnce’den sert sözler: Deve idrarına inanan kafalar sorgulayan nesil yetiştiremez
  9. 01:30 Narin Güran Cinayetinin Perdesi Aralanıyor: Adli Tıp Raporu Çarpıcı Detaylar Verdi
  10. 00:50 Müsavat Dervişoğlu: Başöğretmenimiz Atatürk’e ve Tüm Öğretmenlerimize Minnettarız"
  11. 00:43 Aksu, Serik ve Manavgat'ta Hortum ve Su Baskınları
  12. 00:38 Aile Bakanlığı, Gaziantep'teki Çocuklara Kötü Muamele İddiası Üzerine Açıklama Yaptı
  13. 00:34 Ahmet Çakar’dan Çarpıcı Galatasaray Yorumları
  14. 00:26 Fransa'dan Ukrayna'nın uzun menzilli füzeleri kullanılabileceğini duyurdu
  15. 00:23 Bartın'da kar yağışı başladı, yüksek kesimlerde kar kalınlığı 10 cm'yi aştı
  16. 00:22 Kar Yağışı Altında Madenci Direnişi Devam Ediyor!
  17. 00:19 Ticaret Bakanlığı hızlı kargo dolandırıcılığı konusunda vatandaşları uyardı
  18. 00:17 Ronaldo Fenerbahçe'ye mi Geliyor? Mourinho'dan Çarpıcı Açıklama!
  19. 00:16 Abdullah Güler: ‘Af ve Ana Dil Konuları Yeni Anayasada Yok
  20. 00:16 Abdulkadir Uraloğlu: "Ekiplerimiz, yurttaşlarımıza anında yardım etmek için teyakkuz halindedir"
Sağlık Haberleri