Milyonların gözü oradaydı... Memur ve emeklilerin düşük zam alma sebebi ortaya çıktı!

Milyonların gözü oradaydı... Memur ve emeklilerin düşük zam alma sebebi ortaya çıktı!

Milyonların gözü oradaydı... Memur ve emekli... Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, enflasyonun düşük gösterilmesi için çalışma yapıldığını belirterek Maliye ve Hazine Bakan Berat Albayrak'ın danışmanı Ertuğr

Yeniçağ yazarı Ahmet Takan, enflasyonun düşük gösterilmesi için çalışma yapıldığını belirterek Maliye ve Hazine Bakan Berat Albayrak'ın danışmanı Ertuğrul Altın'ın TÜİK bölge başkanlarına "Türkiye'nin ekonomik yapısının geleceğe yönelik zarar etmemesi lazım. Devlet için, vatan için, reisimiz için fiyatlar sayın Bakan'ın dediği gibi kontrol edilecek ve çıkacak' diyor. Tehditler savuruyor' diye yazdı. Takan, TÜİK'ten üst düzey bir bürokratın aradığını ve enflasyonun nasıl düşük çıktığını kısaca izah ettiğini aktardı.

Memur ve emeklilerin temmuz ayında alacağı zam oranı TÜİK verilerine göre belirlenen tüketici fiyat endeksine göre yüzde 5 ve yüzde 6 oldu.

Haziran ayı enflasyonu yüzde 0.03 çıktı. Böylece TÜİK verilerine göre 6 ayda bir belirlenen memurun maaş zammı yüzde 6, emeklinin maaş zammı yüzde 5’te kaldı. Ancak enflasyonun nasıl düşük çıktığı konusunda büyük şüpheler bulunuyor. Vatandaşlar pazar ve marketlerde 'enflasyon düşüşünü' hissetmediğinden yakınırken konuyla ilgili Yeniçağ yazarı Ahket Takan'dan yeni bir iddia geldi.

Ahmet Takan'ın "Enflasyon rakamları "Reis"in bekasına bağlandı!.. " başlıklı yazısına yer alan iddia şöyle: "TÜİK çalışanları üzerinde kurulan baskıyı anlatan üst düzey yetkili, şunları söyledi: Bölge müdürlerini çağırdılar. Önlerine hedef koydular. O hedefi tutturan bölge müdürleri belli. Yerleri sağlamlaştı. Hedefi tutturmayan bölge müdürleri değiştirebilirler.Bakan danışmanı Ertuğrul Altın, TÜİK başkanı haricinde bölge başkanlarını çağırıyor, 'Herkes ayağını denk alsın medya ile konuşanların hepsine istediğimizi yaparız.Türkiye'nin ekonomik yapısının geleceğe yönelik zarar etmemesi lazım. Devlet için, vatan için, reisimiz için fiyatlar sayın Bakan'ın dediği gibi kontrol edilecek ve çıkacak' diyor. Tehditler savuruyor.Temmuz ayını da şimdiden konsolide etmeye çalışıyorlar.Temmuz ayı rakamı yüzde 2,5 ile 3 arasında sınırlandırılacak. Şimdiden konuşuluyor. Yoksa sepet patlar!..Eskiden enflasyonun açıklanacağı gün sistem açılır başkan o zaman öğrenirdi. Kurumun bugün geldiği durum bu. "Beka" için pirincin fiyatını düşük gösterin!.."Beka" için şekerin fiyatıyla oynayın!..Mahalli seçimler nasıl "beka"ya bağlanıyor diye garip garip düşünüyorduk. Hayretlere düşmüştük. Enflasyon rakamlarının da "reis"in "beka"sına bağlandığını öğrenince merak içinde beklemeye başladım. Acaba sırada ne var?.."

ENFLASYON NASIL DÜŞÜRÜLDÜ?

Ahmet Takan 5 Ocak'ta yazdığı "TÜİK, enflasyonu böyle düşürüyormuş!.. " başlıklı yazısında BİM ve A 101 marketlerinin enlasyon sepetine dahil edildiğini yazmıştı. Takan'ın yazısından bir bölüm şöyleydi: "TÜİK'den üst düzey bir bürokrat aradı, isminin yazılmaması şartıyla enflasyonun nasıl düşük çıktığını kısaca izah etmeye çalıştı; 2005 yılında belirlenmiş olan bir enflasyon sepeti var. Bu maddeler 100 kabul edilir, enflasyon ondan sonra hesap edilir. Daha önce 1994 yılı 100 kabul edilip hesaplar ona göre yapılıyordu.

Şimdi 2005 yılında zincirleme endeks diye bir güncel enflasyonu güncel geliştirebilen gerçekten doğru hesap edebilen bir sisteme geçilmişti. Bir süre takip edildi, bu 100 madde ilaveler çıkarmalar bir sürü şeyler oldu. Ama bugüne gelindiği zaman son 2 ayda olağan dışı bir şey oldu. Nedir? Bu enflasyon sepeti her sene Kasım ayında güncellenir. Ve Aralık ayında net güncellenir. Sepete girecek maddeler, yani aileler kullanmışsa onlar girer kullanmadığı malzemeler de çıkar. Bu Aralık ayında hesap edilir biter. Bu yılın zincirleme endeksi Aralık ayında bitmesi lazım. Ocak ayındaki enflasyon bu Aralık ayına göre ne yapacak? Güncellenen endeks sepetine göre değerlendirme olacak. Anladınız mı?.. Şimdi burada olağanüstü bir şey oldu. 'Enflasyonla mücadele edeceğiz' açıklamalarından sonra olağanüstü bir şekilde BİM ve A 101'lerden tüm bölgelere -26 bölgemiz var bizim- 26 bölge ve 81 ilimizde bazı ilçelerde buluna BİM ve A 101'lerden fiyat toplayacaksınız dediler.

Enflasyon sepetinde olan fiyatlar var ya onları toparlayacaksınız dediler. Ekim ayında emirle bunu söylediler. Oysa şöyle olması gerekiyordu, eğer ihtiyaç var ise ilgili bölgenin fiyat sorumlusu bunu ne yapacaktı? Bunu doğrudan doğruya kendi bölgesinden yazacaktı. Bu fiyatları başka işlerin ikamesi olarak Ankara'ya sunacak, Ankara'da kabul edecekti. Yani, 'A' marketinin fiyatlarında bazı sapmalar varsa, örneğin, çayı, pirinci eksik getirir... Bırakır o işyerini bir başka işyerine geçmesi gerekiyor, bunu bölge fiyat sorumlusu alması gerekiyordu. Ama Ankara talimatla BİM ve A 101'lerden alınmasını bildirdi.Neden bunu böyle yaptılar?Diğer marketlerde 10 çeşit pirinç varsa -en az 4 çeşit pirinç var- bunlar da 2 çeşit pirinç var. Kalitesine göre bunlardan fiyat alınır. Burada fiyatları standartlaştırmış oluyor. Bu da tüketicinin gerçek alım gücüne yansımıyor. Fiyat da böylece düşürülüyor. Metodolojiye ters. Neden?. Bunların geçen yıl Aralık ayında alınması gerekiyordu. Ona göre fiyatlar takip edilecekti ki 1 yılık artışlar ay ay takip edilmesi gerekiyordu. 2 ayda aldılar.Pat ne yaptılar?

Bir anda bazı elektroniklerin, otomobil fiyatları hiç yokken aldırdılar. Sanki her bölgede 1 aile otomobil alıyormuş gibi.. Ne oldu?.. ÖTV indirimi ile birlikte... Birden bire sepetin artış ve enflasyon oranlarını düşürdü. Neye göre?.. Göreceli olarak sübjektif olarak düşürdü. Kağıt ve sepet üzerinde gerçekten düşürüldü!..Bunların daha vahimi nedir?Temel fiyatlar 2 tur toplanır. Ayın 10 ile 15'i arasında birinci tur, 20 ila 25'i arasında 2. tur toplanır. Veri girişi yapılır, bu merkeze anında düşer. Ayın 26'sında enflasyon fiyatlarına parfüm ve hediyelik eşyalarla ilgili bir talimat gönderdiler.

2. tur fiyatlarını kabul etmediler. Son alınan fiyatları tamamen yeniden aldırdılar. 'Öyle geçerli olacak' dediler. Vahimi buydu. 26 Aralık'ta fiyatları tekrar derlettiler parfüm ve diğerlerinin de alınması talimatıyla. Eskiden alınan parfüm fiyatlarını kabul etmediler. Yılbaşı dolayısıyla indirime girdi ya bunların çoğu... Bütün metodoloji ve kuralları bozdular. 26'sından sonra alınan rakamlar geçerli oldu ve enflasyon düşük çıktı. Zaten, bütün bölge müdürleri ve daire başkanlarını da mülakata çağırdılar. Niye? Gözdağı veriliyor. Kol kırıldı yen içinde kaldı!.."Demek hedeflerin tamamı böyle tutturuluyormuş!.."

"Milyonların gözü oradaydı... Memur ve emeklilerin düşük zam alma sebebi ortaya çıktı!" haberi, 04 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Milyonların gözü oradaydı... Memur ve emeklilerin düşük zam alma sebebi ortaya çıktı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Milyonların gözü oradaydı... Memur ve emeklilerin düşük zam alma sebebi ortaya çıktı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:23 Trump mahkemede uyuya kaldı: Bu durum ona zarar verebilir
  2. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  3. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  4. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  5. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  6. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  7. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  8. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  9. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  10. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  11. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  12. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  13. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  14. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  15. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  16. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  17. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  18. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  19. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  20. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
Ekonomi Haberleri