MİT, Geçmişten Günümüze Gizli Faaliyetlerini Paylaştı!
MİT, Geçmişten Günümüze Gizli Faaliyetlerini... MİT, 1920 tarihli belgelerden 1948'e kadar uzanan özel koleksiyonunu paylaştı; Goebbels gibi önemli figürlerin izlenmesi dikkat çekti. Habere dair merak edilenler...
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), resmi web sitesinde yer alan özel koleksiyonunda, tarihi istihbarat belgelerinin bir kısmını erişime açtı. Bu belgeler arasında en eskisi 1920 tarihli olan toplam 17 belge, MİT’in geçmişteki faaliyetlerine dair önemli bilgiler sunuyor.
TARİHİ BELGELER VE İÇERİKLERİ
Yayımlanan belgeler arasında, 1920'li yıllarda Adana ve Mersin’deki konsolosluklar ile maske kuruluşlar bünyesinde çalışan yabancılar hakkında Milli Emniyet Hizmeti Riyaseti (MAH) tarafından derlenen detaylı bilgiler yer alıyor. Bu belgeler, yabancıların faaliyetlerini deşifre etmeye yönelik çalışmaların bir parçası olarak değerlendiriliyor.
İstiklal Harbi döneminde "Karakol Cemiyeti"ne sızarak kapanmasına neden olan, Kemalistlere ve Mustafa Kemal Paşa'ya yakınlaşmayı başaran ancak sonradan Hint asıllı bir İngiliz casusu olduğu tespit edilen Mustafa Sagir hakkında 1921 tarihli orijinal Osmanlıca belge de yayımlanıyor.
ÖNE ÇIKAN DİĞER BELGELER
- Rebeka kod adlı Dilber Cavidan hakkında 1921 tarihli ve "çift hilal" simgesiyle damgalanmış acil rapor.
- Mart 1921 tarihli, Erkan-ı Harbiye-i Umumiyye Riyaseti’ne gönderilen "Yavuz Grubu" mühürlü belge.
- Felah Grubu tarafından 1922’de gönderilen "çift hilal" mühürlü yazı.
- Başvekil İsmet İnönü ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün imzasını taşıyan 25 Aralık 1926 tarihli kararname.
GORKİ'NİN FİLMİ VE GOEBBELS
MİT'in web sayfasında, Sovyet yazar Maksim Gorki’nin romanı "Ana"nın film olarak İstanbul'da gösterime girmesi ve bu filmin güçlü bir komünizm propagandası olabileceğine dair 31 Mart 1928 tarihli rapor da dikkat çekiyor.
Bunların yanı sıra, Joseph Goebbels hakkında, 1939 yılında Türkiye'ye yaptığı ziyarette MAH mensubunun oluşturduğu rapor da yayımlandı. Raporda, Goebbels’in İstanbul'a gelmesi üzerine memurların görevlendirildiği belirtiliyor.
HALİDE EDİP ADIVAR VE HATAY RAPORLARI
Yayımlanan belgeler arasında, Halide Edip Adıvar hakkında 1935’teki bilgi talebinin yanı sıra, MAH'ın Hatay’ın anavatana katılması çabalarına dair raporlar da yer alıyor. Bu belgeler, Fransızların Tunus, Cezayir ve Fas’a öncelik verdiğini ve gerekirse İskenderun’dan çekileceklerine dair elde edilen bilgileri içeriyor.
SONUÇ
MİT'in paylaştığı bu belgeler, Türk istihbaratının geçmişteki faaliyetlerini ve stratejilerini gözler önüne seriyor. Halka açılan bu koleksiyon, istihbarat tarihine ışık tutarken, dönemin siyasi atmosferini ve MİT'in ulusal güvenlik konusundaki hassasiyetlerini yansıtıyor.
"MİT, Geçmişten Günümüze Gizli Faaliyetlerini Paylaştı!" haberi, 31 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 31 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan MİT, Geçmişten Günümüze Gizli Faaliyetlerini Paylaştı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. MİT, Geçmişten Günümüze Gizli Faaliyetlerini Paylaştı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.