Huawei'in mobil işletim sistemi başarılı olabilir mi?

Huawei'in mobil işletim sistemi başarılı olabilir mi?

Huawei'in mobil işletim sistemi başarılı ola... Son günlerde en çok tartışılan konulardan birisi de yeni bir mobil işletim sistemi sektöre uyum sağlayıp sağlayamayacağı. Peki gerçekten yeni bir

Son günlerde en çok tartışılan konulardan birisi de yeni bir mobil işletim sistemi sektöre uyum sağlayıp sağlayamayacağı. Peki gerçekten yeni bir işletim sistemi başarılı olabilir mi? İşte yanıtı.

Huawei'in mobil işletim sistemi başarılı olabilir mi? ABD ve Çin arasındaki gerilimden en büyük zararı gören şirket Huawei oldu. Malum, Trump hükümetinin Çinli üreticiyi kara listeye alması sonrası pek çok teknoloji devi Huawei ile olan ilişkilerini askıya alma kararı almıştı.

Peki daha düne kadar akıllı telefon sektörünün lider ismi olma konumunda ilerleyen Huawei, ne oldu da bir anda kepenkleri kapatma noktasına geldi.

Çinli üreticiye ilk büyük şok Google’dan geldi. Google, Huawei’nin Android lisansını iptal ettiğini açıkladı. Bu karar Çinli üreticinin yeni üreteceği telefonlarda Android işletim sistemini kullanamayacağı anlamına geliyordu.

Google’ın ardından Qualcomm, Intel, Broadcom ve ARM gibi isimler de Çinli üreticiye yaptırım uygulama kararı aldı. Sonuç olarak Huawei içinden çıkılması zor bir sürece girmiş oldu.

Huawei'in mobil işletim sistemi başarılı olabilir mi?

Yeni bir işletim sistemiyle yola devam kararı

Yaptırımlar sonrası çok kişinin aklına ister istemez aynı soru geldi. Peki şimdi ne olacak? Malum, akıllı telefon sektörüne hakim olan iki mobil işletimsistemi bulunuyor. Birisi Apple’ın kendi ekosisteminde kullandığı iOS, diğeri ise Apple haricindeki hemen hemen bütün akıllı telefon üreticilerinin tercih ettiği Android.

Peki Huawei artık Android kullanamayacağına göre ne yapacak? Çinli şirket, net bir şekilde kendi mobil işletim sistemlerini kuracaklarını ifade etti. Yani sektöre yeni bir mobil işletim sistemi daha gelecek. Peki bu yeni mobil işletim sistemi, sektöre ne derece adapte olabilecek?

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekiyor. Hali hazırda sektörde Android ve iOS haricinde birkaç tane daha mobil işletim sistemi mevcut. Fakat bu mobil işletim sistemleri uygulama kıtlığı nedeniyle çok fazla talep görmüyor. Dolayısıyla bir işletim sisteminin tercih edilmesinin yolu, uygulama mağazasındaki ürün sayısından geçiyor.

Huawei'in mobil işletim sistemi başarılı olabilir mi?

Yeni bir Windows 10 vakası mı?

Hatırlanacağı üzere Microsoft da kendi mobil işletim sistemini sektöre kabul ettirmek için yoğun çaba sarf etmişti. Nitekim sonuç olarak ABD’li yazılım devi mobil pazardan tamamen çekildi. Peki şimdi Huawei’nin mobil işletim sistemi gerçekten başarılı olabilir mi?

Microsoft gibi yazılım konusunda çok tecrübeli bir şirket dahi mobil işletim sistemi pazarında tutunamamışken, Huawei bunu gerçekten başarabilir mi?

Az önce de bahsettiğimiz üzere bu başarının sırrı uygulama mağazasındaki ürün sayısından geçiyor. Pekala mobil işletim sistemi geliştirmek çok zor değil. Özellikle de Huawei gibi bir şirket için. Fakat 3. parti uygulama geliştiricileri o işletim sistemine uyumlu uygulama geliştirmek için ikna etmek biraz zor olabilir. Eğer Huawei temel uygulamaları yeni işletim sistemine taşıyabilirse pekala başarılı olmaması için bir neden yok.

Uygulama geliştiricileri de boykot edebilir

Fakat bu noktada Huawei’nin sıkıntı çekeceği bir nokta daha bulunuyor. O da Facebook, Instagram, WhatsApp, Twitter, Tinder ve benzeri sosyal medya uygulamalarının pek çoğunun ABD kökenli olması.

Dolayısıyla bu uygulamaların da Çinli üreticiyi boykot edip, o işletim sistemini desteklememe gibi bir şansaları mevcut. Bu da Huawei kullanıcılarının en temel uygulamalardan bile mahrum kalacağı anlamına geliyor. Peki kim Instagram’a bile girmediği bir akıllı telefonu ister? İşte burası ciddi bir soru işareti.

"Huawei'in mobil işletim sistemi başarılı olabilir mi?" haberi, 27 Mayıs 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan Huawei'in mobil işletim sistemi başarılı olabilir mi? haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Huawei'in mobil işletim sistemi başarılı olabilir mi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:17 Batman Gültepe Mahallesi'nde Kırmızı Işık İhlali Kazası: Bebek ve Üç Kadın Yaralandı
  2. 23:14 Hatay'ın Doğal Hazinesi: Zeytinyağı Sabunu ile Derin Temizlik ve Canlandırma
  3. 23:11 TÜİK'ten Açıklama: Türkiye'nin En Sağlıklı Şehirleri Belirlendi!
  4. 23:08 İzmir'de Akaryakıt İstasyonu Arsasında Bekçilik Yapan Kişi Cinayete Kurban Gitti
  5. 23:05 Anıtkabir'e 23 Nisan'da Büyük İlgi: 111 Bin 527 Ziyaretçi
  6. 22:59 Madonna, Washington'da Hayranlarını Bekletme Davasıyla Karşı Karşıya
  7. 22:47 Fenerbahçe, İsmail Kartal ile Yola Devam Kararı Aldı
  8. 22:45 Ünlü ton balığı üreticisi, ürünlerini acil toplatıyor: İçinde civa bulundu!
  9. 22:43 Tacizde Bulunan Doktorun Mağdurlarına 138 Milyon Dolarlık Tazminat!
  10. 22:36 Nuri Alço'nun Son Durumu Ortaya Çıktı!
  11. 22:35 Gizemli Kayboluş: Ekonomist Korhan Berzeg'in Evine Yakın Ormanda İskelet Parçaları Bulundu
  12. 22:34 Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
  13. 22:31 Premier Lig'de Oynayan İki Futbolcu Tecavüz Suçlamasıyla Gözaltına Alındı!
  14. 22:31 Parke Temizliğinde Püf Noktaları: Aseton Kullanımı ve Doğru Yöntemler
  15. 22:29 Merdan Yanardağ’dan Oktay Saral'ın montajlı fotoğrafına tepki: "Büyük bir provokasyon"
  16. 22:27 Zıngıl Tatlısı: Mardin Mutfağının Pratik Lezzeti!
  17. 22:24 Sandık Kokusu final mi yapıyor?
  18. 22:10 Temmuz'da Memur ve Emeklilere Maaş Zammı Şoku!
  19. 22:01 Korhan Berzeg 10 aydır aranıyordu: Kemik parçaları ve kıyafetleri bulundu!
  20. 22:01 Bakan Uraloğlu X açıklaması yaptı: "Kanuni düzenleme gerekecek"
Teknoloji Haberleri