Morgan Stanley Türkiye analizinde bulundu: "Bir dönüm noktasında"
Morgan Stanley Türkiye analizinde bulundu: "... Morgan Stanley, Türkiye'deki ekonomi yönetiminin sıkı makro politikalarla makroekonomik dengesizlikleri azalttığını ve dış rezervleri güçlendirdiğini belirtti.
Morgan Stanley, Türkiye'deki ekonomi yönetiminin sıkı makro politikalarla makroekonomik dengesizlikleri azalttığını ve dış rezervleri güçlendirdiğini belirtti. Banka, 2025 yılı için Türkiye'de ılımlı bir büyüme öngörürken, enflasyonun yüzde 20'lerin ortalarına gerilemesini bekliyor. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) gelecek yıl kademeli faiz indirimi döngüsüne başlamasını tahmin ediyor.
POLİTİKA DEĞİŞİKLİKLERİ VE SONUÇLARI  
Mayıs 2023’ten bu yana uygulanan politikalar, parasal ve finansal koşullarda sıkılaşmaya, mali disiplinde ise normalleşmeye yol açtı. Bu adımlar, hem yurtiçinde hem yurtdışında güveni artırdı. Mevduat dolarizasyonu azalırken, Türk lirası mevduatlarının toplam içindeki payı yıl başından bu yana 13,6 puan artarak yüzde 56'ya ulaştı. Döviz korumalı mevduatlar (KKM) 140 milyar dolarlık zirveden 38 milyar dolara düşerken, net portföy girişleri 17 milyar dolara yükseldi. Ayrıca, dış borç temin oranlarında artış yaşandı. Cari açık ise gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 3,6’sından yüzde 0,8’e geriledi. Bu gelişmeler, Türkiye’nin brüt ve net döviz rezervlerinde dikkate değer artışlar sağladı.
DIŞSAL DAYANIKLILIĞIN ARTIŞI  
Türkiye’nin artan dışsal dayanıklılığı, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımlarıyla desteklendi. Üç büyük kuruluş, Türkiye’nin kredi notunda iki basamak yükseltme gerçekleştirdi.
EKONOMİK YAVAŞLAMA İŞARETLERİ  
Yurt içi talepte kademeli bir yavaşlama gözleniyor. İlk çeyrekte yüzde 5,3 olan reel GSYİH büyümesi, ikinci çeyrekte yüzde 2,5’e geriledi. Bu durum, iç talep ve net ihracat arasında daha dengeli bir kompozisyona işaret ediyor. Sanayi üretimi iki çeyrektir daralırken, PMI verileri de Ekim ayı itibarıyla zayıf kaldı. Ancak, perakende satışlarda büyüme ve tüketici güveninde toparlanma, yurt içi talebin dayanıklılığını gösteriyor.
ENFLASYON VE HİZMET SEKTÖRÜ  
Enflasyonda bir dönüm noktası yaklaşıyor. Çekirdek enflasyon parasal sıkılaştırmaya iyi yanıt verirken, hizmet enflasyonu sabit kaldı. Bazı fiyat kontrollerinin kaldırılması, iç talebin dirençli seyri ve yüksek enflasyon beklentileri, hizmet sektörü firmalarının fiyatlama gücünü artırdı.
Türk lirasının 2025’in ilk çeyreğinde reel olarak değer kazanması, iç talep ve enflasyon beklentilerinde yumuşamanın başlaması bekleniyor. Enflasyonun Aralık 2024'te yüzde 44,5’ten Aralık 2025’e kadar yüzde 26’ya düşmesi öngörülüyor. Bu tahminler, asgari ücrette yüzde 30’luk artış ve elektrik ile doğal gaz fiyatlarında yüzde 25’lik bir artış varsayımına dayanıyor.
TCMB’nin kademeli faiz indirimi döngüsüne 2024’te başlaması bekleniyor. Parasal duruş sıkı kalmaya devam ederken, makro ihtiyati tedbirlerin büyük ölçüde yürürlükte kalması öngörülüyor. Banka, TCMB’nin son enflasyon raporunda yaptığı yukarı yönlü revizyonlarla, 2025 sonu için yüzde 21, 2026 sonu için ise yüzde 12 enflasyon hedeflediğini hatırlattı.
"Morgan Stanley Türkiye analizinde bulundu: "Bir dönüm noktasında"" haberi, 18 Kasım 2024 tarihinde yazılmıştır. 18 Kasım 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Morgan Stanley Türkiye analizinde bulundu: "Bir dönüm noktasında" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Morgan Stanley Türkiye analizinde bulundu: "Bir dönüm noktasında" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 18 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.