Moskova'da Türk heyetini kabulde dikkat çeken detay: II. Katerina
Moskova'da Türk heyetini kabulde dikkat çeke... Suriyeli milletvekili Fares Shehabi, Moskova'nın Türk heyetini Osmanlı imparatorluğunu birkaç kez yenen ve Kırım'ı alan Büyük (II.) Katerina...
Suriyeli milletvekili Fares Shehabi, Moskova'nın Türk heyetini Osmanlı imparatorluğunu birkaç kez yenen ve Kırım'ı alan Büyük (II.) Katerina heykelinin altında ağırladığına dikkat çekti. II. Katerina zamanında Rusya, Osmanlı Devletine çok büyük kayıplar verdirmişti.
Moskova'nın, Türk heyetini Osmanlı imparatorluğunu birkaç kez yenen ve Kırım'ı alan Büyük Katerina heykelinin altında ağırlaması sosyal medyada günün konusu oldu. Putin'in, Türk heyetini, Osmanlı imparatorluğunu defalarca yenilgiye uğratan Katerina heykelinin altında karşılaması sosyal medyada Moskova'nın 'ince bir göndermesi' olarak yorumlandı. Ancak, Putin genellikle kabullerini bu salonda yapıyor.
BÜYÜK KATERİNA KİMDİR?
[caption id="attachment_138440" align="aligncenter" width="1000"] Moskova'daki kabul salonunda heykeli bulunan II. Katerina kendisini kültür ve sanat açısından bir aydın olarak görüyordu. Zamanın Fransız filozofları Voltaire, Diderot ve D'Alembert ile yazışmalar yaptı. 1764 yılında Avrupa'dan satın aldığı 250 tabloyu sergilemek üzere Sn. Peterburg'da Hermitage Müzesi'ni inşa ettirdi. Bu müze sonraki çarların da katkılarıyla dünyanın en eski ve en büyük müzelerinden biri haline geldi.[/caption]
Çariçe II. Katerina veya Büyük Katerina 1729 - 1796 yılları arasında yaşadı. 34 yıl boyunca Rusya'yı yönetti. 18. yüzyıl Rusya'sına damgasını vurdu. II. Katherina, Kırım'ı Rus topraklarına katan çariçe olarak bilinir.
Akşener’den Erdoğan’a İdlib toplantısı çağrısı
II. KATERİNA OSMANLI'YA BÜYÜK KAYIPLAR VERDİRDİ
II. Katerina zamanında Rusya, Osmanlı Devletine çok büyük kayıplar verdirdi. II. Katerina'nın çariçeliği sırasında 3 değişik Osmanlı padişahı hüküm sürdü: III. Mustafa, I. Abdülhamit ve III. Selim. Bu dönemde Rusya Osmanlı Devleti'yle iki büyük savaş yaptı. Bunlardan birincisi III. Mustafa döneminde yapılan 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'ydı.
Bu savaşta büyük kayıplara uğrayan Osmanlılar I. Abdülhamit tahta geçtiğinde Ruslarla Küçük Kaynarca Antlaşması'nı imzalayarak Kırım Hanlığı'nın bağımsız olmasını kabul ettiler. Ama II. Katerina ünlü generali Potemkin'le birlikte Kırım'ı Rusya'nın bir parçası olarak görmek istiyordu.
Antlaşmanın imzasından 9 yıl sonra 1783 yılında Rusya, Kırım'ı ilhak ederek resmen topraklarına kattı. I. Abdülhamit'in saltanatı sırasında gerçekleşen bu durumu kabul edemeyen Osmanlılar Kırım'ı geri almak için Rusya'yla tekrar 1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşına girdiler.
İLK DEFA BİR MÜSLÜMAN OSMANLI TOPRAĞI HIRİSTİYANLARA KAYBEDİLDİ
Ancak tekrar yenilen Osmanlılar III. Selim tahta geçtikten sonra Yaş Antlaşması'nı imzalayarak Kırım'ı Ruslara bırakmaya razı olmak zorunda kaldılar. Kırım'ın kaybı Osmanlılar için büyük bir hezimet olmuştu. Çünkü ilk defa Müslüman bir Osmanlı toprağı Hıristiyanlara kaybediliyordu.
Rusya ise Karadeniz kıyısındaki bu toprakları ele geçirerek büyük bir stratejik başarıya sahip olmuş, Karadeniz'de donanma kurma imkânını elde etmişti. Bu gelişmeler 19. yüzyıl boyunca Boğazlar sorununu gündeme getirdi.
PUTİN KONUKLARINI AYNI SALONDA KABUL EDİYOR
Rusya Devlet Başkanı Putin'in, bu fotoğrafla II. Katerina heykelinin altında kabul ederek Türk heyetine mesaj gönderdiği sosyal medyada çok konuşuluyor ama bu gerçek değil. Çünkü Putin konuklarını genellikle aynı salonda ağırlıyor.
"Moskova'da Türk heyetini kabulde dikkat çeken detay: II. Katerina" haberi, 06 Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. Son Dakika kategorisi altında bulunan Moskova'da Türk heyetini kabulde dikkat çeken detay: II. Katerina haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Moskova'da Türk heyetini kabulde dikkat çeken detay: II. Katerina 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.