Motosiklet Fiyatları Düşecek mi? 2025’te Beklentiler Neler?

Motosiklet Fiyatları Düşecek mi? 2025’te Beklentiler Neler?

Motosiklet Fiyatları Düşecek mi? 2025’te Bek... Sıfır ve 2. el motosiklet fiyatları 2024’de nasıldı ve 2025’de nasıl olacak? Motosiklet fiyatlarını etkileyen faktörler nelerdir? Aşağıdaki bilgisel makalemizi inceleyelim.

2024 yılında enflasyonun yükselmesi gibi temel faktörler nedeniyle motosiklet fiyatlarında artış yaşanıyor. Pek çok insan, 2025 yılında motosiklet fiyatlarının düşmesine dair beklentilerini sürdürürken ekonomik koşullara bağlı olarak bu fiyatların ne düzeyde olacağı merak konusu. Türkiye motosiklet pazarındaki satışlar, 2024 yılında %50’nin üzerinde seyretmişti. 2025 yılında da satışta yaşanan artışın devam etmesi ve bu artışın fiyatlara da yansıması bekleniyor.

Bu yazımızda motosiklet fiyatlarını etkileyen faktörlerin neler olduğuna ve 2025 yılında bu fiyatların düşüp düşmeyeceğine dair bilgiler sunacağız. Ayrıca motosiklet satın almak için en uygun zamana ve taksitle motor almanın mantıklı olup olmadığına değineceğiz.
 

MOTOSIKLET FIYATLARINI ETKILEYEN FAKTÖRLER NELER?

Motosiklet fiyatlarını etkileyen faktörler arasında döviz kurlarında yaşanan değişimler ve üretim maliyetleri yer alır. Sıfır ve ikinci el motosiklet fiyatlarını etkileyen faktörler değişiklik göstermektedir. Motosikletlerin üretimi sırasında alınan güvenlik önlemleri, sürüş için gerekli olan teknik donanımların artırılması, bataryalarda yapılan değişimler ve emisyon yasalarının sıkılaşması da fiyatları etkileyen faktörler arasındadır. Ancak Türkiye piyasasında asıl etkili olan ÖTV ve KDV vergilerinin oldukça yüksek olmasıdır. Nitekim bu vergiler motosiklet fiyatları üzerinde doğrudan etkilidir.

 

Mevsimde yaşanan değişiklikler de motosiklet fiyatlarına dönemsel olarak yansımaktadır. İklimin sıcak olduğu zamanlarda motosikletlere olan talep artış gösterdiğinden bu artış, fiyatlara da yansır.

SIFIR VE 2.EL MOTOSIKLET FIYATLARI 2024’DE NASIL SEYRETTI?

2024 yılında sıfır ve 2. el motosiklet fiyatları, ekonomik koşullar ve artan enflasyon nedeniyle yüksek seyretti. Motosiklet markaları, 2024 yılında elektrikli sıfır motosiklet fiyatlarında daha uygun fiyat politikası benimserken benzinli sıfır motosiklet modellerinde fiyatları daha yüksek tuttu. KDV ve ÖTV’lerde yaşanan artış nedeniyle motosiklet fiyatları yıl boyunca yüksekti. Bu durumda ithal edilen motosikletlerin maliyetlerinde de artış yaşandı.

Döviz kurlarında yaşanan değişimler nedeniyle pek çok marka, motosiklet fiyatlarında değişikliğe gitti. Belirli dönemlerde kampanyalar düzenleyen markalar, insanları cezbetmeyi başardı. Örneğin Honda, belirli modellerinde vade farksız 12 ay taksit seçeneği sunarak ödeme konusunda müşterilerine destek verdi. Suzuki ise belirli kredi kartlarında geçerli olan 12 ay vadeli %0 faizli ödeme fırsatı sundu. Kredi desteğine ulaşma ve ödeme konusunda zorluk yaşayan insanlar ise 2. el motosikletlerin daha uygun fiyatlarına yöneldi.

MOTOSIKLET FIYATLARI 2025 YILINDA UCUZLAR MI?

2025 yılında motosiklet fiyatlarında düşüş beklenmemektedir. Markalar, üretim maliyetlerinin 2025 yılında da artacağını öngördüğü için motosiklet modellerinde yüksek fiyatlar belirleyebilir.

Nitekim 2024 yılında motosiklet modellerine olan talebin artması ile fiyatlarda herhangi bir düşüş gözlemlenmedi. Vergi ve talep artışının 2025 yılında da devam etmesi, motosiklet fiyatlarının yükselmesine neden olabilir. Dolayısıyla insanlar, ikinci el piyasasına yönelerek uygun fiyatlı motosiklet satın almak isteyebilir.

PEKI MOTOSIKLET BIR YATIRIM ARACI MI?

Motosikletler, bazı insanlar için yatırım aracı olarak görülebilir. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterir. Klasik görünüme sahip olan ve koleksiyonlara dahil edilen motosikletlerin değeri uzun vadede artış gösterebilir. Dolayısıyla bu modelleri yatırım aracı olarak kullanmak mümkündür. Elektrikli motosiklet modelleri de uzun vadede fiyatı artabilecek araçlar arasında yer alır. Gelişmiş donanıma sahip olan bu modeller, kazanç elde etmek için belirli bir süre sonra satılabilir.

 

Motosikletlerin yatırım aracı olarak değerlendirilmesi için satılacak modelin markası önemlidir. Çeşitli özelliklere sahip olan donanımlı motosikletlerin ilerleyen dönemlerde al-sat yöntemiyle elden çıkarılması ve bu yol ile kazanç elde edilmesi mümkündür.

MOTOSIKLET SATIN ALMAK İÇIN EN UYGUN ZAMAN NE ZAMAN?

Motosiklet satın almak için en uygun zaman kış dönemdir. Genellikle motosikletlere olan talebin yaz ve ilkbahar döneminde artması ile fiyatlarda yükselme görülmektedir. Fakat fiyatlar, sonbahar ya da kış döneminde azalan talep nedeniyle düşüş göstermektedir. Genellikle yılın ilk dönemlerinde yeni motosiklet modelleri piyasaya sürülür ve ikinci el piyasasında hareketlilik görülür. Yeni model üreten motosiklet markaları, tanıtım sonrası eski modellerinde çeşitli kampanyalar düzenleyerek, bu modelleri daha cazip fiyatlarla sunabilmektedir. Bu durumda insanlar, en mantıklı zamanı yakalamak için lansman sonrasını beklemektedir.

 

Bankaların sunduğu özel teklifler ve taşıt kredisi fırsatları da motosiklet satın almak için uygun zamanlardan biri olarak görülmektedir. Bu kampanyalar kapsamında faizlerin düşmesi daha olası olduğundan krediye erişmek kolay hale gelir.

TAKSITLE MOTOR ALMAK MANTIKLI MI?

Taksitle motor almak, mevcut ekonomide mantıklıdır. Bankaların sunduğu çeşitli kampanyalar ve faiz oranları farklı seviyelerde olsa da cazip fiyatlarla motosiklet satın alınabilir. Bu durumda motosiklet kredisi çekerek motor satın almak, insanların başvurduğu yöntemlerden biridir. Bankalar, 24 aya varan vade seçenekleri ile motosiklet kredisi sunmaktadır. Faiz oranları ise %3,66 ila %6,99 arasında değişiklik göstermektedir.

 

Örneğin 24 ay vadeli 200.000 TL’lik motosiklet kredisi çekmek isteyen müşteri, Vakıfbank aracılığıyla %3,66 faiz oranı ile aylık 14.154,88 TL ödeme gerçekleştirerek motosiklet sahibi olabilir. Bu durumda vade sonunda ödenecek tutar 340.900 TL olacaktır. ING Bank’tan 24 ay vadeli 100.000 TL’lik motosiklet kredisi çekmek isteyen bir müşteri, aylık %3,74 oranında faiz ödediği takdirde her ay 7.150 TL ödeyecektir. Bu durumda yıl sonunda ödenecek net miktar ise 172.177 TL olacaktır.

24 ay vadeli motosiklet kredisi sunan bazı bankaların en düşük faiz oranları aşağıdaki gibidir:

Banka Adı

Faiz Oranı

Vakıfbank

%3,66

ING Bank

%3,74

Türkiye İş Bankası

%3,85

Garanti BBVA

%3,99

Akbank

%4,04

TEB

%4,19

Vakıf Katılım

%4,19

Kuveyt Türk

%4,31

QNB

%4,86

 

Sponsorlu içeriktir.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 19:59 Derbi öncesi kavga! Tribün karıştı
  2. 19:59 Mark Rutte: "Putin'in çaresizliğinin işaretidir"
  3. 19:59 İşte Özel’in masasındaki anket!
  4. 19:45 Buruk'tan derbi ifadeleri: "Sadece 3 puan değil..."
  5. 19:44 Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Başarır'a sert çıkıştı: 'Haddinizi aşar!'
  6. 19:43 NATO'da eleştiri toplantı: "Bu bir ihlaldir"
  7. 19:37 Bahçeli'nin çıkışı ardından flaş gelişme! İmralı görüşmesinden yeni detaylar çıktı
  8. 19:37 Devrim Özkan, Torreira’yı elini öperek sahaya uğurladı
  9. 19:37 Giovanni van Bronckhorst'tan derbi ifadeleri: "Biz savaşa hazırız!"
  10. 19:32 Binyamin Netanyahu’ya rüşvet suçlaması!
  11. 19:32 Derbiye Erden Timur geldi: Galatasaray taraftarı ayaklandı!
  12. 19:32 New York borsası, güne yükselişle başladı
  13. 18:08 Sandık Kokusu'nda Yeniden Yapılanma: Dört İsimle Yollar Ayrıldı, İki Yeni Yüz Geldi!
  14. 18:08 Sokak Röportajında Atatürk'e Yönelik Ağır İfadeler, Sosyal Medyada Tartışmalara Neden Oldu
  15. 18:05 Hakan Kara açıkladı: "Asgari ücret 10 yıl önceki seviyeye geriledi"
  16. 17:28 Elektrik Zammı Geliyor mu? Elektrik Mühendisleri Odası'ndan Kritik Uyarı!
  17. 17:27 CHP Lideri Özgür Özel: ''Cumhuriyetimiz Dimdik Ayaktadır!
  18. 17:21 Müzik Dünyasında Skandal: Cinsel İstismar Ağı Suçlamalarıyla Tutuklanan Diddy’nin Serveti Bitiyor!
  19. 17:21 İspanya'da Grev Sona Ermezse Toplu Ulaşım Çökebilir!
  20. 17:14 Optik İllüzyon Zeka Testi: 5 Saniyede Gizli Y Harfini Bulma Mücadelesi!
Otomotiv Haberleri