Murat Ağırel yazdı: Bu madeni derhal kapatın
Murat Ağırel yazdı: Bu madeni derhal kapatın Bakanlık "suya karışmadı" diyor ama Erzincan Valiliği "numune aldık bakıyoruz" diyerek top çeviriyor.
Yıllardır, aylardır yapılan uyarılara ve kendi adıma günlerdir yaptığım uyarılara rağmen, uğruna linç edildiğim araştırma ve sorgulamalara rağmen maalesef Erzincan İliç'teki altın madenindeki siyanür patladı.
Çalık Holding ve arkasında "küresel maden baronu" desek yanlış olmaz Rotschild'in olduğu Kanadalı Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından işletilen madende kullanılan siyanür suya karıştı. Borunun patlaması sonucu 20 metreküp siyanürlü solisyon Karasu Nehri'ne döküldü.
Bakanlık "suya karışmadı" diyor ama Erzincan Valiliği "numune aldık bakıyoruz" diyerek top çeviriyor.
Yemezler…
Orada nasıl bir tehlikenin var olduğunu bütün bir Doğu Anadolu bölgesini üç beş dolar için nasıl peşkeş çektiğinizi biliyoruz.
Bakın Valilik tarafından yapılan açıklamada, siyanürün bölgedeki mevsimsel akış gösteren hiçbir dereye akışının olmadığı, Fırat havzasına gözlemsel olarak ulaşmadığının tespit edildiği söyleniyor.
Murat Ağırel yazdı: Tatil umudu ile dolandırılmayın
Ama böylesi sızıntılarda gerçekten ne olduğunu tespit etmek tam olarak mümkün değil. Kiminle konuştuysam benzeri kazalar sonucunda siyanür akıntısının etkisinin binlerce yıl süreceğini vurguluyor.
FETÖ'nün kumpasına uğrayan İlhan Cihaner'in neler anlattığını aktarmıştım. Firari FETÖ'cü Bayram Bozkurt'un dolayısıyla FETÖ'nün başımıza bela ettiği bir yer bu maden.
Süreç aslında daha eski ancak 2010 yılından itibaren altın çıkarılan Çöpler köyündeki Anagold Madencilik tarafından işletilen madenindeki sızmadan dolayı İliç Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.
İlçe Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında ilçe jandarma komutanlığı tarafından oluşturulan bir ekip, 22 Haziran 2022 günü bölgeye giderek gerekli araştırma ve incelemelerde bulundu.
Bir tutanak hazırlandı. Aynen aktarmak istiyorum.
Hazırlanan tutanakta şu ifadeler yer aldı:
"Madeni cevherden ayrıştırmak için kullanılan siyanürlü solisyonu borular vasıtası ile damlama yöntemi ile Liç sahası üzerindeki cevhere damlatıldığı söz konusu işlem devam ederken sistem üzerinden basınç kaybı algılandığı ve tespiti için ilgili birimin derhal olaya müdahale ettiği 21 Haziran 2022 saat 02.45'de algılanan basınç kaybının 28 nolu lift bölümünde siyanürlü solisyonun pompalandığı boruda meydana gelen yırtılmadan kaynaklandığı aynı gün saat 05.00 sıralarında tespit edildiğini ve tespite müteakip derhal siyanürlü solisyonun borular vasıtası ile pompalanması işleminin durdurulduğu, yapılan incelemede lift 28 bölgesinde yırtılan boru içerisinde yaklaşık 20 metre küp siyanürlü solisyonun eğime bağlı olarak lift 27, lift 26, lift 25 ve Liç sahası doğu erişim yoluna aktığı, Liç sahası altında döşeli bulunan Membranın söz konusu yolda bittiği ve siyanürlü solisyonun bir kısmının eğime bağlı olarak söz konusu yola aktığı beyan edilerek çalışmalara başlandığı ve iş makineleri ile bağlantı yolu bölgesindeki siyanürlü solisyonun aktığı dolgu zeminin sıyrılarak alınan malzemenin lift 23'e aktarıldığı ve yolun sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) ile yıkandığı ve süreç boyunca saat 05.00 itibari ile siyanürlü solisyonun sahaya pompalanmasının durdurulduğu normal şartlarda Liç sahasına ana borulardan pompalanan siyanürlü solisyon saha içeresindeki bölümlere damla sulama boruları ile kontrollü olarak verilerek cevherin siyanürlü solisyonu yavaş yavaş emdiği ve cevher içerisinde bulunan altın ve benzeri madenlerin söz konusu solisyona tutunarak Liç sahası altında döşeli Membran üzerinden yerleştirilmiş borular vasıtası ile toplanarak ADR tesisine aktarıldığı ve burada ayrıştırma işlemine tabi tutulduğu, söz konusu yırtılan borunun ana borudan damla sulama kılcal borularına giden yardımcı boru olduğu ve yırtılma nedeni ile yığına damla sulama şeklinde verilmesi gereken solisyonun cevherin emebileceğinden fazla oranda olması nedeni ile cevher üzerinde eğime bağlı olarak akıntıya sebep olduğu akıntı sonucunda lift 28'den lift 27, lift 26, lift 25 ve bağlantı yoluna aktığı ve bir kısmının yığın altında döşeli membranın dışına çıktığı ve ilgili bölgeye müdahale edildiği beyan edilmiş olup, olayın ilgili şirket tarafından Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne 22 Haziran 2022 tarihinde Anagold, 22. E. 63 sayılı yazı ile bildirildiği görülmüştür."
Murat Ağırel yazdı: Yoksullaşarak sağlığımızı da kaybediyoruz
Tutanakta aslında her şey açık açık anlatılmış. Şu cümle çok önemli:
"Yırtılma nedeni ile yığına damla sulama şeklinde verilmesi gereken solisyonun cevherin emebileceğinden fazla oranda olması nedeni ile cevher üzerinde eğime bağlı olarak akıntıya sebep olduğu akıntı sonucunda lift 28'den lift 27, lift 26, lift 25 ve bağlantı yoluna aktığı ve bir kısmının yığın altında döşeli membranın dışına çıktığı..."
Yani zaten bir ihmal var ve topu hep Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na atıyorlar.
Tekrar ediyorum.
Yemezler kardeşim yemezler…
Çünkü Bakanlık açıklamasında "Yapılan incelemede, boru hattından kaynaklanan sızıntının, tesis sınırlarının dışındaki eğimli arazide aktığı, mevsim itibarıyla alt kotta bulunan dere yatağında herhangi bir su akışı bulunmadığı ve kuru dere yatağına ulaşan herhangi bir kirlilik olmadığı tespit edildi Ancak söz konusu tespitin analiz raporları ile teyit edilebilmesi amacıyla Çevre Laboratuvarı tarafından gerekli analizler yapılmak üzere numuneler alındı" ifadeleriyle "Önemli bir şey yok" deniliyor.
Ama olmaması imkansız toprağa karışan siyanürden bahsediyoruz.
Açtım telefonu siyanürle altın arama konusunda doktora yapmış TMMOB'un eski Yönetim Kurulu Üyesi ve Anagold Madenciliğe dava açan Cemalettin Küçük'e sordum.
Diyor ki:
Numuneler nereden hangi bölgeden ve olay olduktan ne kadar zaman sonra toplandı?
Siyanür karıştıktan sonra buharlaştıktan sonra numune almanın ne faydası var o kadar kolay değil.
Bağımsız laboratuvarların incelemesine de artık izin vermiyorlar.
Sonuçta olayı kapatmaya çalışıyorlar. Üstelik bu tek seferde olmuyor. Bu küçük bir miktar belki ama önemsiz değil bu büyük felaketin habercisi. Şirkete ceza yazmanın ne manası var doğa kirlendikten sonra.
Yarın bu binlerce katı miktarda akarsa ne olacak? Ne yapacaksınız?
Bu bir kaza değildir. Yarın daha büyüğü olacak.
En güzel lafı söylemiş… Evet bu bir kaza değildir. Ve daha kötüsü de olacak.
Bu madeni derhal kapatın…
"Murat Ağırel yazdı: Bu madeni derhal kapatın" haberi, 27 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Murat Ağırel yazdı: Bu madeni derhal kapatın haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Murat Ağırel yazdı: Bu madeni derhal kapatın 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.