Murat Ağırel yazdı: Kurdukları düzenin altında kaldık

Murat Ağırel yazdı: Kurdukları düzenin altında kaldık

Murat Ağırel yazdı: Kurdukları düzenin altın... Antakya’da yaşananlara sokak sokak gezerek şahitlik ettim.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin etkisi halen sürüyor. Yıkımın boyutunun 10 ildekinin dışında henüz kamuoyunda anlaşılmadığını düşünüyorum.

Antakya’da yaşananlara sokak sokak gezerek şahitlik ettim.  

Birkaç günlüğüne İstanbul’a dönüşümün ardından Kahramanmaraş ve çevresini gezmeye başladım. Burası da Hatay gibi... Arama kurtarma çalışmalarının depremin 14. gününde bile “sonlandırılamadığı” bir enkaz şehirden bahsediyorum. 

Kayıp sayısı açıklanandan çok daha fazla orası kesin. Sanırım ölenlerin sayısına, ailelerin enkazdan kendi çabalarıyla çıkarıp tamamen kendi çabalarıyla köyüne gömdükleri yakınları dahil edilmiyor. 

Ne zaman ki gidecekler ölüm kâğıdı alacaklar herhalde o zaman dahil edilecekler. 

Çünkü Maraş Kapıçam Mezarlığı’na gittim aynı günde defnedilmiş yüzlerce cenaze vardı. Üstelik açık halde definleri bekleyen yeni yerler açılmaya devam ediyordu. 

Öyle ki yeni açılan yerler de öyle tek kişilik için açılmıyor. Bir sıra halinde mezar açılıyor çizgi şeklinde cenazeler aralarına tahta konarak ayrılmak suretiyle toprağa veriliyor. 

Tam da bu sırada rastladım. Bir mezar yeni kapatılmış ama tahtaları düzgün konmamış dolayısıyla siyah torbayla gömülen bir kişinin mezarı henüz ucundan açık duruyordu. 

Kızdığım nokta şu: Vatandaşa kefen bulamayan Diyanet İşleri Başkanlığı apar topar çadır kentlerde çadır işgal edip Kuran kursları ve “doğru yolu göstermek adına” İrşad çadırları açmış. Diyanet çadır kovalarken millet deniz botlarının üzerini kapatıp kendisine derme çatma çadır bile yapmış. 

Baştan aşağıya bir akıl tutulması yaşanıyor.

Dahası vatandaşların söylediğine göre Maraş’ın unutulmuş bölgesi olarak kabul edilen Dulkadiroğlu ilçesi Kuyucak Mahallesi’nde çalışma filan yoktu. Yapılar çok eski. Neredeyse bütün mahalle yerle bir olmuş. Ekipler burada hâlâ bir çalışma yapmıyor. Bir tane kepçe var onu da vatandaşlar tutmuş...

Mesela vatandaş burada ekip, kepçe beklerken makineler neredeydi biliyor musunuz? 

Elbistan Belediye Başkanlığı binasında ayakta duran orta hasarlı binayı yıkmakla uğraşıyorlardı. Üstelik içindeki tüm resmi belgelerle birlikte. Bunu sosyal medyadan paylaşınca ortalık ayağa kalktı tabii. Belli ki bir şeylerin acelesi vardı. Açıklama yaptılar, açıklamada da “Cumhuriyet başsavcılığı tüm delillere el koymuştur” denildi. Umarım öyledir.

Adıyaman Yavuz Selim Mahallesi’nde yıkılan Şevket Çerçiler Apartmanı’nı anlatayım. 

Şehirde yan yana üç binadan ortadaki yıkılmış. Yıkılan binanın solundaki 30 yıllık sağındaki ise 25 yıllık. Dimdik ayakta üzerinde sıva çatlağı bile yok. Aslında yıkılan bina da eskiymiş 25 yıllık ama 5 yıl önce kentsel dönüşüme girip yıkılmış, yeniden yapılmış. 5 yıl önce yapılan bina yerle bir olmuş. Böyle çok örnek var. 

AKP Dulkadiroğlu İlçe Başkanı Şahin Avşaroğlu ismini duymuşsunuzdur. Tutuklandı. Sahibi olduğu inşaat firması tarafından yapılan Badı Saba Konutları’nın yıkılması sonucu onlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Avşaroğlu’nun sahibi olduğu inşaat firması tarafından yapılan 15 katlı üç bloktan ikisi depremde yıkılırken bir blok ağır hasar aldı. 140 konutluk Badı Saba Konutları’nda 28 kişi ölü olarak enkazdan çıkarıldı. 

İşte bu konutların altından su çıktı. Ben bu işten anlamam ama kör de değilim. 15 katlı binaları suyun üzerine yapmış neredeyse. Ha altında su kaynağı olan toprağa bina yapılmaz değil yapılır ama 15 katlı yapılmaz. 15 katlık izni nasıl aldın, zemin etüdünü nasıl yaptın, forekazık çaktın mı çakmadın mı vs. bir sürü hesabını vermesi gereken konu var. 

Dev gibi bir denetimsizlik, riyakârlık, ahlaksızlık, rüşvet sistemine 40 binden çok daha fazla vatandaşımızı kurban verdik. İktidarın sorumluğunda olan bu düzen kadar aslında ahlakımız da çöktü, yerle bir oldu. Sistemde hiç kimsenin işini doğru yapmaması, liyakatli insanların çalıştırılmaması sonucunda aileler yok oldu, çocuklar yetim kaldı, milyarlarca dolarlık altından uzun seneler kalkamayacağımız bir açık oluştu.

İktidar her ne kadar “asrın felaketi” diyerek kendini temize çıkarmaya çalışsa da bu yaşadıklarımız felaket filan değil kurdukları düzenin maalesef bir sonucu. 

"Murat Ağırel yazdı: Kurdukları düzenin altında kaldık" haberi, 21 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 21 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Murat Ağırel yazdı: Kurdukları düzenin altında kaldık haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Murat Ağırel yazdı: Kurdukları düzenin altında kaldık 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:17 Mehmet Yılmaz değerlendirdi: "Erdoğan’ın MHP’yi itekleme gücü yok!"
  2. 00:14 Batman'da, DEM Parti'nin il binasında arama gerçekleştirildi
  3. 00:03 Özgür Özel'in Steinmeier Görüşmesi Detayları Tek Tek Ortaya Çıktı!
  4. 23:56 Ali Koç'tan Ahmet Ketenci'ye sitem geldi!
  5. 23:44 Estetik Yaptıran Selen Görgüzel Beğeni Yağmuruna Tutuldu!
  6. 23:39 BM, Gazze'deki toplu mezarlarla ilgili bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu
  7. 23:34 Valilik, iki gün boyunca Kuzey Afrika'dan toz taşınacağını bildirdi: Halkı uyardı
  8. 23:26 Koç Ailesi'ne büyük bir darbe geldi: Bir haftada 150 milyon dolarlık bir değer kaybı yaşadılar
  9. 23:19 Yeliz Yeşilmen'den Hadise'ye Tam Destek!
  10. 23:13 Seda Sayan ve Çağlar Ökten'in yeni aşk yuvası! Yuva değil saray!
  11. 22:53 İsveçlilerin mutluluk sırrı: İşte fikanın anlamı ve tarihi
  12. 22:50 Bunu yaparsanız marul daha uzun süre taze kalacak
  13. 22:41 Dünyanın en zengin yüzde 0,001'i parasını buna yatırıyor!
  14. 22:38 İşte enfeksiyonu yok edip ödemi alan o baharat!
  15. 22:34 Tırnaklarınızdaki beyaz noktaları küçümsemeyin!
  16. 22:06 Fitch Ratings'den Türkiye'ye maliye politikası uyarısı geldi: "Düzenleme şart"
  17. 22:06 Öz Gıda İş Sendikası Patiswiss eylemi için çağrıda bulundu: "Tüm emekçi dostları bekliyoruz"
  18. 22:05 Mahkeme, Savaş Ay'ın bankadaki parasının nasıl paylaşılacağına karar verdi
  19. 22:02 On binlerce öğretmen adayının beklediği haberi aldı! İşte atanacak öğretmen sayısı
  20. 21:18 Beşiktaş Türk teknik direktör getiriyor! Santos'un yarattığı yıkımı o düzeltecek
Medya Haberleri