Murat Gezici, Cumhurbaşkanlığı seçiminde kararsızlara dikkat çekti

Murat Gezici, Cumhurbaşkanlığı seçiminde kararsızlara dikkat çekti

Murat Gezici, Cumhurbaşkanlığı seçiminde kar... Cumhuriyet’ten Sena Tufan’ın haberine göre; Adalet ve Kalkınma Partisi ve MHP’nin TBMM’ye sunduğu Seçim Yasası teklifi Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi.

Yüksek Seçim Kurulu’nun ihaleleriyle birlikte de “erken seçim” tartışmaları yeniden başladı. Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, Seçim Kanunu’nda yapılan düzenlemeleri ve seçmenin tavrını değerlendirdi.

“İTTİFAKLAR GEÇERSİZ”

Gezici, yeni sistemin partilerin ittifak modelini geçersiz hale getireceğini söyleyerek, “Yüzde 7’lik oy oranına ulaşamayan partiler, yer aldıkları ittifakın artık oylarından yararlanamayacak, parlamentoda kendilerine yer bulamayacaklar. Bu yüzden yeni sistem, partilerin ittifak çatısı altında toplanmalarını, yani ittifak modelini geçersiz hale getiriyor” ifadelerini kullandı. Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi üzerinde kadınların yadsınamaz rolü olacağını anlatan Gezici, şu ifadeleri kullandı:

“AKP’DEN KOPUŞ”

“Halkın yüzde 18’i kararsız ve bunların da yüzde 62.7’sini kadınlar oluşturuyor. Seçimin kaderi üzerinde kadın seçmenin göz ardı edilemez bir rolü olacak. AKP’ye daha önce destek veren kadınların yaklaşık yüzde 28’si kararsız. Bu kadınlara ‘Ülkenin en büyük sorunu nedir?’ sorusunu yönelttiğimizde, yüzde 78’inin ‘Ekonomi’ yanıtını verdiğini görüyoruz. Bunun yanında siyasi gerginlik, israf, yargıdaki bozulma, kontrolsüz göç gibi nedenler de AKP’den kopuşu hızlandırdı.”

Kararsız seçmenin yüzde 72.8’inin CHP’li belediyelerin yönettiği kentlerde yaşadığını kaydeden Gezici, “63 yıldır CHP iktidarda değil lakin bu seçmenler belediyelerin kazanılmasıyla CHP idaresiyle tanıştı. CHP’nin yerel hizmetlerindeki başarısının görünür olması ve sosyal yardımların, hizmetlerin kesilmemesi, kararsızların Millet İttifakı’na sempati duymasını mümkün kıldı. Bu gelişme, kararsızların kararsızlığını gidermeleri noktasında önemli bir basamak” dedi.

SEÇMEN NE DİYOR?

Murat Gezici, son anket sonuçlarına göre, seçimin ikinci tura kalması halinde olası senaryoyu şöyle açıkladı: “Halka, ‘Cumhurbaşkanı ilk turda belirlenemeyip ikinci tura Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan kalsa kime oy verirsiniz?’ diye sorduk. Katılımcıların yüzde 47.2’ si Erdoğan’a, yüzde 52.8’si Kılıçdaroğlu’na oy vereceğini söylediğini gördük. İYİ Partililerin yüzde 94’ü, DEVA Partililerin yüzde 92’si; Gelecek Partililerin yüzde 88’i ‘Kemal Kılıçdaroğlu’na oy veririm’ yanıtını verdi.”

GENÇLER İKTİDARA TEPKİLİ

Gezici, 2023’te ilk kez oy kullanacak olan gençlerle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Türkiye’de 2000-2006 arasında doğanların sayısı 5 milyon 940 bin 916. Bu, ülke genelindeki seçmenin yüzde 11.8’ine denk geliyor. Bunların yüzde 75.4’ü Cumhur İttifakı’na oy vermiyor. Umutsuz olan, işsiz kalan, ekonomik anlamda derin sıkıntılar yaşayan gençlerin öfkesi ve yılmışlığı var. İktidar, çoğu tepkili olan gençlerden oy alamayacağı endişesinde, genç seçmenlerin sandığa gitmelerini olabildiğince önlemeyi hedefliyor.”

"Murat Gezici, Cumhurbaşkanlığı seçiminde kararsızlara dikkat çekti" haberi, 28 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 28 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Murat Gezici, Cumhurbaşkanlığı seçiminde kararsızlara dikkat çekti haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Murat Gezici, Cumhurbaşkanlığı seçiminde kararsızlara dikkat çekti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  2. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  3. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  4. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  5. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  6. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  7. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  8. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  9. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  10. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  11. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  12. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
  13. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  14. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  15. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  16. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  17. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  18. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  19. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
  20. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
Gündem Haberleri