Murat Ülker meydan okudu; 'Kapısına kilit vurur, piyasadan çekiliriz'
Murat Ülker meydan okudu; 'Kapısına kilit vu... Murat Ülker, kişisel bloğunda Ülker şirketine yönelik eleştirilere yanıt verdi. Katkı maddelerinin gıda üretimindeki rolünü açıklayarak, sağlık üzerindeki etkilerine dair önemli bilgiler paylaştı. Ayrıca, gıda güvenliğinin denetimler ve standartlarla sağlandığını vurguladı.
Forbes 500 tarafından gösterilen listede, 5.2 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin en varlıklı iş insanı olarak gösterilen Murat Ülker, kişisel bloğunda paylaştığı yazıda Ülker şirketine yöneltilen iddialara cevap verdi. Yıldız Holding Yönetim Kurulu üyesi Murat Ülker, şirketleri tarafından üretilen gıdaların içerikleri, tehlikeleri ve zararlı olup olmadıklarıyla ilgili ayrıntılı açıklamalar yaptı.
‘KAPISINA KİLİT VURUR, PİYASADAN ÇEKİLİRİZ’
Sıklıkla sosyal medya aracılığıyla kendisine ve şirketine yöneltilen suçlamaları yanıtlayan Ülker, "Sadece şunu belirteyim, insanları hatta çocukları zehirlemeye, yani öyle diyorlar, ne inancımız ne ahlakımız ne de insanlığımız izin verir. Böyle kesin bir bilgi olsa o gün tüm işlerimizin kapısına kilit vurur, piyasadan çekilir, insanların mutluluğu için gereken neyse onu yaparız." ifadelerini kullandı.
KATKI MADDELERİ VE GIDA ÜRETİMİNDE ZORUNLULUKLAR
Murat Ülker tarafından paylaşılan yazısında, katkı maddelerinin gıda üretimindeki yerini ve önemini de vurguladı:
KATKI MADDELERİNİN ROLÜ VE GEREKLİLİĞİ
"Modern gıda üretim ölçeğini göz önünde bulundurduğumuzda, katkı maddelerinin olmadığı bir sistemi hayal etmek neredeyse imkansızdır. Katkı maddeleri en temel anlamda gıdaların raf ömrünü uzatır, tatlarını zenginleştirir ve dokusunu iyileştirir. Tarihsel pencereden baktığımızda, toplumun katkı maddelerine pek de yabancı olmadığını keşfetmek mümkün. Tuzlama ve kurutma gibi geleneksel yöntemler, çok uzun yıllar boyunca gıdaların korunmasına ve lezzetinin artırılmasına yardımcı olmuştur."
DOĞAL VE SENTETİK KATKI MADDELERİ
"Katkı maddeleri, doğal ve sentetik olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Doğal kaynaklardan elde edilen maddeler örneğin, sakarozdan yani pancar şekerinden yapılan sitrik asit, gıda güvenliğini sağlamak ve ürünlerin ömrünü uzatmak için kullanılırken, bazı sentetik bileşikler (Benzoat E210) de bu amaçla gıdalara eklenir. Önemli olan nokta, neyin, nerede, ne kadar kullanıldığıdır."
KATKI MADDELERİNİN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
"Mesela benzoat fazla kullanıldığında zararlıdır. Ancak soğuk etlere (şarküteri eti, füme et) koruyucu olarak eklenmektedir. Kullanılmadığı takdirde, ürünün ömrü kısa olur ve bozulması yüksek olasılık taşır, bu da tüketen için sağlıksız olabilir. Mühim olan denetimdir."
DOĞAL VE ORGANİK ÜRÜN TALEBİ
Son yıllarda, tüketicilerin "doğal" ve "organik" ürünlere olan ilgisinin arttığını belirten Ülker, bunun gıda üretim anlayışını değiştirdiğini söyledi. "Birçok üretici, üretim ölçeğine bağlı olarak katkı maddelerini daha dikkatli kullanmaya ve alternatif yöntemler geliştirmeye yöneliyor. Ama katkı maddelerinin tamamen ortadan kalkması mümkün değildir. Modern üretim süreçlerinin ve şehirlerarası tedarik zincirlerinin bu maddelere olan ihtiyacı devam edecektir."
GIDA GÜVENLİĞİ VE DENETİMLER
"Gıda güvenliğini sağlamak ve uluslararası düzeyde standartları uygulamak, küresel bir koordinasyonu gerektiren çok önemli bir süreçtir. EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi) ve FDA (ABD Gıda ve İlaç İdaresi) gibi kuruluşlar, tüketicilerin sağlıklı ve güvenli gıdaya erişimini sağlamak için sürekli olarak denetimler yapar. Türkiye’de bu görev, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülür. Hem yerel üretimi denetler hem de ithal edilen ürünlerin güvenli olmasını sağlar."
GIDA KODEKSİ VE DÜZENLEMELER
"Gıda kodeksi, hem ulusal hem de uluslararası düzeyde gıda üretimini ve ticaretini düzenleyen kapsamlı bir kural setidir. Codex Alimentarius gibi uluslararası standartlar, ülkeler arasında ticareti kolaylaştırırken tüketici sağlığını koruma amacı taşır. Avrupa’da, katkı maddeleri genellikle "e-numara" şeklinde tanımlanır. Bu Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından onaylanan ve Codex Alimentarius’a uygun olarak belirlenen katkı maddelerini tanımlar."
GIDA VE TEKNOLOJİ
Gıda tarihinin çok önemli bir parçası olan teknolojik yenilikler hakkında Ülker şunları söyledi: "Gıdanın tarihsel gelişimi, avcı-toplayıcı toplumların doğayla kurduğu ilişkiden, günümüzün karmaşık endüstriyel üretim süreçlerine kadar uzanır. Bugün, yeni teknolojiler ve bilimsel yöntemler sayesinde, gıda üretimi daha verimli hale gelmiştir."
YENİ TEKNOLOJİLERLE GIDA ÜRETİMİ
"Günümüzde, genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO’lar), hidroponik tarım gibi yenilikçi yöntemler, tarımsal üretimde daha az kaynakla daha fazla verim alınmasını sağlıyor. Ayrıca, laboratuvar ortamında üretilen etler gibi gelişmeler, hem çevresel etkileri azaltma hem de artan nüfusun gıda talebini karşılamada yeni olanaklar sunuyor."
GIDA TÜKETİMİNİN SOSYAL VE BİYOLOJİK BOYUTLARI
"Yemek, yalnızca biyolojik bir gereklilik olmanın ötesinde, insanların sosyal ilişkilerini ve kültürel bağlarını şekillendirir. Kültürümüzdeki aile sofraları, dost meclisleri, düğünler, bayramlar ve toplu yemekler bunun somut örnekleridir."
YEMEKLE İLGİLİ PSİKOLOJİK VE KÜLTÜREL FAKTÖRLER
"Yemek yeme davranışı, sadece biyolojik bir ihtiyaç değil, aynı zamanda duygusal ve kültürel bir deneyimdir. Açlık hissi, vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için biyolojik bir sinyaldir, ancak bu davranışa kültürel ve duygusal faktörler de dahil olur."
"Murat Ülker meydan okudu; 'Kapısına kilit vurur, piyasadan çekiliriz'" haberi, 06 Ocak 2025 tarihinde yazılmıştır. 06 Ocak 2025 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Murat Ülker meydan okudu; 'Kapısına kilit vurur, piyasadan çekiliriz' haberi 2025 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Murat Ülker meydan okudu; 'Kapısına kilit vurur, piyasadan çekiliriz' 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 07 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.