Murat Yetkin: Demirtaş, PKK restiyle HDP ve Meclis’i tercihe zorluyor

Murat Yetkin: Demirtaş, PKK restiyle HDP ve Meclis’i tercihe zorluyor

Murat Yetkin: Demirtaş, PKK restiyle HDP ve ... Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş başkanı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016’da tutuklanan milletvekilleri arasında yer aldı. Demirtaş Mezitli saldırısı sonrasında Edirne Cezaevi’nden yayımladığı mesajlarda, hem hükümete hem de PKK’ya karşı bir duruş sergiliyordu.

HDP’nin önceki eş başkanı Selahattin Demirtaş 30 Eylül akşam saatlerinde Twitter hesabından bir dizi mesaj yayınladı. Demirtaş bu mesajlarla sadece alışıldık şekilde hükümete değil, hiç de alışılmadık şekilde yasadışı PKK’ya karşı da bir duruş sergiliyordu.

Demirtaş adeta PKK’ya rest çekiyor ve bu restiyle hem HDP hem de yeni yasama yılına başlayan Meclis’i bir yol ayrımına, bir tercihe zorluyordu.

Demirtaş ne dedi?
Demirtaş’ın Edirne Cezaevinden gönderdiği mesajların özünü veren cümleleri şöyle:

• “Demokratik siyasette ısrar ve barış politikası, bizim için ilkeseldir. Kimse geri adım atmamızı beklemesin. Her koşulda ilkelerimizi savunacak, halkın demokratik çözüm ve barış isteğini tüm olanaklarımızla, gür sesle söylemeyi sürdüreceğiz. Faşizmi yıkacak, mutlaka kazanacağız.”

• “Elbette bunun bedelleri oluyor. Mahallenin ‘delisi, popülisti, tek adamı, sinmişi’ ya da karşı mahallenin ‘teröristi, katili’ olarak yaftalanmayı göze alıyorum.”

• “Konforlu alanlarından ‘siyaset’ yapanların çıtları çıkmasa da tek başıma bile kalsam inandığım doğruları savunmaktan asla vazgeçmeyeceğim. Tarih hepimizi, söylediklerimiz ve sustuklarımızla yargılayacak bir gün.”

Kimleri hedef aldı?
Demirtaş’ın görünen ve alışıldık hedefi hükümet. Zaten birkaç gün önce kendisini 6-8 Ekim 2014’teki kanlı olaylardan sorumlu tutup katil diyen Süleyman Soylu’ya “Beni etrafındaki çakallarla karıştırma. Aslan yattığı yerden belli olur” demesi de bunu gösteriyor.

Soylu o tviti Demirtaş’ın 26 Eylül’de Mersin, Mezitli Polisevine PKK tarafından düzenlenen terör saldırısını kınaması üzerine atmıştı. Demirtaş’ın “Karşı mahallenin teröristi, katili olarak yaftalanmayı göze alıyorum” restiyle kastettiği budur.

Ama mesajların bir de görünmeyen hedefleri var. Örneğin, “Mahallenin sinmişi” olarak yaftalanmayı göze alma resti, isim vermese de doğrudan yasadışı PKK’yı hedef alıyor. T24’te Murat Sabuncu’nun saptadığı gibi, PKK kanlı Mezitli saldırısını üstlenirken, saldırının Demirtaş ve HDP tarafından “hangi gerekçeyle olursa olsun düşman diliyle kınanması ancak sindirilmişlikle ifade edilebilir” demişti. Düşman dedikleri Türkiye’ydi.

Demirtaş “sinmişlikle yaftalanmayı göze alma restiyle doğrudan PKK’yı adres gösteriyordu.

“Konforlu alanlarında çıt çıkarmadan siyaset yapanlar” diyerek HDP içinde ve dışında olan bitene ses çıkarmayanları kastettiğini sanıyorum Demirtaş’ın.

Mezitli restiyle kavşağa mı gelindi?
Sanki Demirtaş aslında PKK’nın Mezitli saldırısına rest çekiyor. Restiyle -apaçık isim vermese de- PKK’nın HDP’deki demokratik parlamenter siyaset eğilimlerini Mezitli’deki terör eylemiyle sabote etmeye çalıştığını adeta deşifre ediyor. Bu açıdan bakıldığında PKK’nın Mezitli saldırısı, ondan iki gün önce, 24 Eylül’de açıklanan HDP etrafındaki Emek ve Özgürlük İttifakı bildirgesine “Gündemi biz belirleriz, siz değil” türünden zorbaca ve kanlı bir müdahale olarak da görülebilir.

Soylu’nun hatırlattığı kanlı 6-8 Ekim 2014 olaylarının altında IŞİD’in saldırdığı Suriye’nin Kobani (Ayn el Arab) kasabasını kontrol altında tutan PKK’nın Suriye kolu PYD’ye Türkiye’nin yardım edip etmemesi tartışması vardı. Demirtaş halen Kobani Davasında yargılanıyor. Kobani’deki kırılma Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde başlattığı, MİT ve HDP üzerinden PKK’nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan ile diyalog sürecine darbe vurmakla kalmadı. Aynı zamanda Türkiye-ABD ilişkilerinde giderek derinleşen ayrılıkların dönüm noktası da oldu. ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD’e karşı Erdoğan’dan umduğu desteği alamayınca fevri bir kararla PKK’nın Suriye kolunu ortak belirledi.

2015 Ceylanpınar, 2022 Mezitli
AK Parti’nin PKK ile dolaylı diyalog sürecini resmen bitiren olay, AK Parti’nin 7 Haziran 2015 seçimlerinde Meclis çoğunluğunu yitirmesi ardından 22 Temmuz’da Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde iki polis memurunun evlerinde katledilmesi olmuştu. Ardından kanlı bir süreç yaşanmış, MHP lideri devlet Bahçeli’nin desteğiyle 1 Kasım 2015 seçimlerinde AK Parti çoğunluğu yeniden almış, 2016 darbe girişimi ve Cumhurbaşkanlığı sistemine geçiş süreci gelmişti.

2023 seçimlerine PKK’nın Mezitli saldırısı ile çoğu yorumcu ikisi arasında bağ kurdu.

Demirtaş restiyle aslında ciddi bir özeleştiri de yapmış oluyor.

HDP’ye, bir yanda ABD’nin desteğine güvenen PKK diğer yanda AK Parti hükümeti arasında kalıp 2014-2015 benzeri bir tuzağa düşmeme uyarısında bulunuyor. Bunun yolu, demokratik parlamenter siyasette ısrardır.

Bana kalırsa burada TBMM’ye de bir mesaj var. O da HDP’nin sistem dışına savrulmasına izin vermemesi, demokratik parlamenter sistem içinde kalmasına destek olmaktır. Örneğin kapatmak, yasaklamak değildir.

Hem TBMM’deki siyasi partilere, özellikle muhalefetteki Altılı Masa platformuna hem de özellikle HDP’ye düşen sorumluluk büyük.

"Murat Yetkin: Demirtaş, PKK restiyle HDP ve Meclis’i tercihe zorluyor" haberi, 01 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 01 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Murat Yetkin: Demirtaş, PKK restiyle HDP ve Meclis’i tercihe zorluyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Murat Yetkin: Demirtaş, PKK restiyle HDP ve Meclis’i tercihe zorluyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:11 Murat Ağırel yazdı: AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar
  2. 08:07 Fehmi Koru yazdı: İYİ Parti şansını kullanamadı
  3. 08:02 O iller dikkat: Meteoroloji'den sağanak ve çamur uyarısı
  4. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  5. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  6. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  7. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  8. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  9. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  10. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  11. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  12. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  13. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  14. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  15. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  16. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  17. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  18. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  19. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  20. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
Politika Haberleri