Murat Yetkin: Kılıçdaroğlu’nun elektriği kesildiğiyle kalmaycağı belli

Murat Yetkin: Kılıçdaroğlu’nun elektriği kesildiğiyle kalmaycağı belli

Murat Yetkin: Kılıçdaroğlu’nun elektriği kes... Bu fotoğrafı hazmetmek zordur. Günümüz Türkiye’sinin demir leblebi gibi bir fotoğrafı.

Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu, elektriği kesilmiş evlerinde gaz lambası ışığında, sosyal medya üzerinden kamuoyuna seslenirken çekildi. Elektriğin kesileceği sürpriz değildi. Kılıçdaroğlu daha Şubat ayında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan zamları geri çekene dek fatura ödemeyeceğini açıkladığında belliydi. AK Partinin 2008’de açtığı elektrik özelleştirme ihalesinde Ankara ve havalisinin dağıtım ihalesini 1 milyar 225 milyon dolara alan Sabancı Grubuna bağlı Başkent Elektrik şirketinin akımı keseceği bir gün önceden Sabah gazetesince duyurulmuştu zaten. Nitekim 21 Nisan’da Kılıçdaroğlu sosyal medya üzerinden elektriğinin kesildiğini duyurdu. Bu fotoğrafın çekildiği yayın ise akşam saatlerinde yapıldı.

Kılıçdaroğlu elektriği kesildiğiyle mi kalacak?

Kimilerine göre Kılıçdaroğlu’nun bu eylemi elektrik zamlarını geri aldırmaya yetmeyecektir, dolayısıyla beyhudedir. Kimilerine göre, şimdi öğrenciler de İstanbul metrosuna kart basmadan mı binse ne olacaktır? Tabii ki ödeyecektir. Kimilerine göre sürekli ah-vah ile muhalefet yapmak yanlıştır zaten. Bakın, sermaye yapıları seve seve ya da zorla hükümet yanlısı gruplara devrolmuş medyanın haberi sessizliğe boğmak istediği anlaşılıyor.
CHP lideriyse elektrik faturasını ödeyecek parası olmadığı için değil, fatura ödeyemediği için 2021’de elektriği kesilen 3,5 milyon abonenin halinden anladığını, onların sesi olmak istediği için bu eyleme kalkıştığını söylüyor.

• “Aç gözlü politikacıların yarattığı karanlığa karşı ayaktayım. Bu eylemim sivil itaatsizlik çağrısı değil bir direniştir. Bu sizin hakkınızı arama mücadelemdir.
• “Eşimle birlikte bir hafta boyunca karanlıkta kalacağız. Adalet için bu ülkede kilometrelerce yol yürüdüm, şimdi karanlıkta oturacağım.
• “Bu dünyada tüm demokratlara sesleniyorum: Samimilerse onlarda halkları için harekete geçsinler. Erdoğan’a sesleniyorum enerjiye yaptığın zamları geri çek. KDV’yi sıfırla. Kimse merak etmesin karanlıkları aydınlığa çıkaracağız.”

Adalet yürüyüşüyle siyasetin akışı değişmişti

Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun gaz lambası loşluğunda Erdoğan’a çağrısı yeterince açık. Burada önemli olan Erdoğan’ın zammı geri çekip çekmeyeceğinden çok, Kılıçdaroğlu’nun bu pasif direnişiyle Türkiye’ye elektrik zammının haksızlığını yeniden konuşturmuş olmasıdır. Yadırgatıcı, rahatsız edici ve ezber bozan bir eylemdir. İnsanların, hatta kendi taraftarlarının dahi başta tepki duyması doğaldır.
Bu bakımdan, örnek verdiği 2017’deki adalet yürüyüşüne benziyor.
CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, 14 Haziran 2017’de milletvekili dokunulmazlığı kaldırılıp casusluk ve terörizm gibi ağır suçlamalarla tutuklanmış, İstanbul, Maltepe cezaevine konmuştu. (AK Parti dolduruşuna gelerek dokunulmazlıkların kaldırılması için oy kullanmış olması Kılıçdaroğlu ve CHP adına hala hesabı kapatılmamış bir hatadır.) Kılıçdaroğlu, parti yönetiminde çoğunluğun itirazına rağmen 15 Haziran sabahı 25 gün süren 450 kilometrelik yürüyüşüne başlamıştı.
Yürüyüş, “Hak, hukuk, adalet” sloganıyla toplumun her kesiminden muhalifler için bir çekim merkezi oldu. O yürüyüş bir başka ezber bozan adıma yol açtı. 2018 seçimlerinde 15 milletvekilini İYİ Partiye göndererek Meral Akşener’in seçime girme engellerini aşıp Meclis’e katılmasını sağladı. O siyaset 2019’daki yerel seçimlerde Erdoğan’a İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerde yenilgiyi tattırdı.

Bu kez sonuç alabilir mi?

Eğer sonuç Erdoğan’a elektrik zammını geri aldırmak anlamına geliyorsa, pek zannetmiyorum.
Eğer sonuç yutması zor, hazmetmesi imkânsız bir demir leblebiyi soframıza koymaksa sonuç alınmaya başlamış demektir.
Peki, elektriği kesilmiş halde bir hafta karanlıkta oturma eylemi 2017 Adalet Yürüyüşünün muhalefetin ittifaklar politikasına yol açmış olması gibi sonuçlar doğurabilir mi? Onu söylemek için erken. Belki de ters tepecektir. Sürekli yakınmakla muhalefet iktidar olmaz diyenler belki haklı çıkacaktır. Ama bu eylemin yol açtığı travma dahi bir birikim sayılabilir.
Bazen yol menzile için değil, yürümek için, yol aşkına yürünür. Yol menzilin kendisine dönüşür bazen.

Zor bir iş deniyor Kılıçdaroğlu. Riski yüksek bir eylem. Ama bazen tıkanıp kalmayı aşmak, bir sıçramayı sağlamak için bünyeyi sarsmak gerekir. Bir hafta elektriksiz oturma eyleminin bu sıçramayı sağlayıp sağlayamayacağını görmek için önümüzde bir haftadan daha fazlası var.
Hem bakalım bu eylem Beştepe’de olduğu kadar 24 Nisan’daki 6’lı masa toplantısında nasıl yankılanacak?

 

"Murat Yetkin: Kılıçdaroğlu’nun elektriği kesildiğiyle kalmaycağı belli" haberi, 22 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 22 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Murat Yetkin: Kılıçdaroğlu’nun elektriği kesildiğiyle kalmaycağı belli haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Murat Yetkin: Kılıçdaroğlu’nun elektriği kesildiğiyle kalmaycağı belli 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:17 New Jersey'de Rutgers Üniversitesi İslami Yaşam Merkezi'ne Yapılan Saldırıda Nefret Suçlaması
  2. 17:16 Europol ve Bosna-Hersek Polisi Ortak Operasyonla Uyuşturucu Karteline Darbe Vurdu
  3. 17:12 Azerbaycan-Ermenistan Sınırında İlk Sınır Taşı Yerleştirildi
  4. 17:05 Altın Ateşi Yeniden Alevlendi! Gram Altın'da Fırsat Penceresi Açıldı!
  5. 16:58 Tesla, Küresel Talepteki Düşüşe Yanıt Olarak Avrupa Fabrikasında 400 Kişiyi İşten Çıkaracak
  6. 16:55 Kapadokya, 23 Nisan'da Türk Bayraklarıyla Renklendi
  7. 16:50 Melissa Vargas'ın Rekorlarıyla Dolu Vodafone Sultanlar Ligi Finali
  8. 16:46 Japonya'da Yasukuni Tapınağı Ziyaretleri: Gelenek, Diplomasi ve Tartışmalar
  9. 16:43 İslam Memiş uyarıyor: "Gram altın yine bir anda 2700 lira seviyesine fırlayabilir"
  10. 16:42 Belçika'da Alkollü Araç Kullanma Davası: 'Gut Fermantasyonu' Savunması Reddedildi
  11. 16:38 Cenk Tosun'un Transferinde Sürpriz Bir Dönüm Noktası: Eyüpspor Devrede!
  12. 16:35 TCG Nusret Müze Gemisi İzmir'de ziyarete açıldı
  13. 16:34 Beşiktaş-Ankaragücü maçının ilk 11'leri belli oldu
  14. 16:34 Prostat Kanseri Araştırmasıyla Yeni Organ Keşfi: Tüp Tükürük Bezi!
  15. 16:32 Özel açıkladı: Erdoğan'la haftaya görüşmeyi planlıyoruz
  16. 16:31 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: "Siyonist rejiminden geriye hiçbir şey kalmayabilir"
  17. 16:30 Dolandırıcılara Karşı Uyarı: Koç Holding'den Sahte Sosyal Medya Hesaplarına Dikkat Çağrısı
  18. 16:27 Özgür Özel: "Milletimize yeni ve demokratik bir anayasa kazandırana kadar gayretimiz sürecektir"
  19. 16:21 'Ölümlü Dünya 2' Netflix'e geliyor
  20. 16:07 Dolandırıcıların Yeni Yöntemi: Sahte Ev İlanlarıyla Kapora Avı!
Politika Haberleri