Müsilaj ile ilgili dikkat çeken açıklama: Derinlerde durum vahim

Müsilaj ile ilgili dikkat çeken açıklama: Derinlerde durum vahim

Müsilaj ile ilgili dikkat çeken açıklama: De... Marmara Denizi'nde suyun yüzeyinde ve derinlerinde görülen 'deniz salyası' olarak bilinen müsilajın son günlerde suyun yüzeyinde daha az görülüyor. Ancak uzmanlar tehlikenin devam ettiğine dikkat çekiyor.

Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi’ne yayılan müsilaj haftalardır en önemli gündem maddelerinden biri. 6 Haziran’da Marmara için ‘Koruma Eylem Planı’nı açıklanmış, 8 Haziran’da ‘temizlik seferberliği’ başlatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum hemen her gün ne kadar deniz salyası temizlendiğini duyuruyor.

BBC Türkçe’den Neyran Elden’in haberine göre, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, müsilaj yoğunluğunun denizin yüzeyinden 7 metre derinliğe kadar olan kısımda hafiflediğini ancak 7 metre ile 30 metre arasında yani denizin derinlerinde geçen haftalardan daha yoğun olduğunu söyledi.

Sarı, “Yüzeyde bir azalma söz konusu, ancak dalış sırasında derinlere doğru gittiğimizde durum geçen haftalara göre daha vahim. Artık dalış esnasında 7 metreden aşağılara indikçe suyu elimizle açarak inmek zorunda kalıyoruz. Geçen hafta Marmara Adası açıklarında yaptığımız dalışta 30 metrenin aşağısında su altının yoğun müsilaj tabakasından dolayı tamamen zifiri karanlık olduğunu gördük. 40 metre derinlikte el fenerlerimizle dolaştık” ifadelerini kullandı.

SICAKLIK NASIL ETKİ EDİYOR?

Sarı, yüzeydeki müsilaj tabakasının hafiflemesine rağmen derinlerde aynı yoğunlukta devam etmesini birden fazla etkene bağlıyor. Profesör, birinci sebebin denizin yüzeyindeki su sıcaklığının artması olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Su sıcaklığının artması mikrobiyal faaliyetleri de hızlandırdı, müsilajın parçalanma süresi kısaldı. Artık yüzeye yaklaşan müsilaj kümeleri tabaka haline dönüşmeden parçalanıyor. Bu sebeple de yüzeyde daha az görüyoruz. İkinci sebep, yüzeydeki temizlik ve müsilaj toplama çalışmalarının başarıya ulaşmış olması. Kıyılarda birikmiş olanlar toplanıyor, bunun da mutlaka katkısı var.”

Sarı, İstanbul Boğazı üzerinden Karadeniz akıntıları, Çanakkale Boğazı üzerinden Ege ve Akdeniz akıntılarından etkilenen Marmara Denizi’nin yüzeyindeki su karışımlarının mevsime ve sıcaklığa bağlı değişimler sebebiyle arttığına dikkat çekerek şöyle devam etti: “Şu anda Marmara Denizi’ne Karadeniz’den gelen su miktarı arttı. Yüzeydeki sirkülasyon kuvvetlendiği için ilk 7 metredeki müsilaj yoğunluğu azaldı.”

“EKOSİSTEME ETKİSİ GİTTİKÇE ARTIYOR”

Profesör Sarı müsilajın ekosisteme, hareketsiz türlere olan etkisinin gittikçe arttığını şöyle dile getirdi: “Kırmızı mercanların üzerinde yoğun müsilaj kümeleriyle kaplanmış ne yazık ki, hasar var. Müsilaj sorunu devam ederse bu hasar daha çok artacak, nefes alamaz hale gelecekler.”

Temizlik çalışmalarının sonuç verdiğini, ancak daha kalıcı çözümlere odaklanılması gerektiğini belirten Sarı, şunları kaydetti: “Eylem planına yönelik faaliyetler sürüyor lakin başarılı olabilmemiz için yapılması gereken en önemli adım atıkların önünü kesmek. Marmara Denizi’ne giden evsel atıkları, endüstriyel atıkları, tarımsal atıkları ve gemi atıklarının denize gitmesini engellememiz lazım. İlk olarak sanayi kuruluşlarının atıklarının engellememiz lazım. Çünkü ruhsatlarını alırken uymaları gereken şart, atıklarını arıtmadan denize bırakmamaktı. Bunu etkin uygulamalarını sağlayacak denetimleri hızlandırmalıyız. Böylece denizin yükünü bir parça azaltabiliriz.”

“DENİZİN ZAMANI YOK, DESTEK OLMAMIZ LAZIM”

Müsilaj sorununu ortadan kaldırmada ileri biyolojik arıtma tesislerinin önemine de dikkat çeken Sarı, bu gibi tesislerin inşasının zaman alacağını vurgularken, bireysel olarak da faaliyete geçilebileceğini şöyle anlattı: “Denizin zamanı yok. Deniz şu an perişan durumda. Bireysel olarak ne yapabiliriz? Her gün 1 litre daha az atık çıkarabiliriz. Evde kullandığımız kimyasalların miktarını tamamen ortadan kaldıramasak da azaltabiliriz. Kullandığımız atık yağları lavaboya dökmek yerine şişelerde biriktirerek ilgili yerlere teslim edebiliriz. Bunlar şimdiye arıtma tesislerinde alınması gereken önlemler olsa da şu anda yapmamız gereken şey atık yükünü azaltmak. Bireysel olarak bunları yaparak denizin imdadına koşmamız lazım, denize destek olmamız lazım.”

Marmara Denizi’ndeki müsilajın temel sebepleri arasında denize yeterince arıtılmadan bırakılan atık sular, derin deniz deşarjları, denizi etkileyen akıntılar ve su sıcaklığının artmasına da sebep olan iklim değişikliği gösteriliyor.

"Müsilaj ile ilgili dikkat çeken açıklama: Derinlerde durum vahim" haberi, 07 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 07 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Müsilaj ile ilgili dikkat çeken açıklama: Derinlerde durum vahim haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Müsilaj ile ilgili dikkat çeken açıklama: Derinlerde durum vahim 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:57 Uludağ'daki 1000 liralık çorba için inceleme başlatıldı!
  2. 11:54 Bakanlığın satın aldığı beyin cerrahisi cihazının fişi çekilip üzeri örtülmüş
  3. 11:49 Başkent Millet Bahçesi'nin maliyeti 500 milyon TL'yi aştı!
  4. 11:46 Yeni Güncelleme: WhatsApp Sesli Mesajları Yazıya Çevirme Desteği Sunuyor!
  5. 11:41 Lakers’ın Serisi Bitti, Magic Nefes Kesti!
  6. 11:30 İsmail Saymaz’dan Soruşturma Tepkisi: Söylemediğim Bir Sözle Suçlanıyorum!
  7. 11:30 Tüm Grup Üyelerine Tek Hareketle Bilgi Verin: WhatsApp'tan Yeni Güncelleme
  8. 11:00 Rojin Kabaiş’in Ölümünde Yeni Gelişme: Gizlilik Kararı Sürüyor
  9. 10:58 Fareler mi, İnsan Eli mi? Morg Skandalında Yeni Gelişmeler
  10. 10:54 Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı
  11. 10:51 Düşük Ayarlı Altınla Kuyumcuları Kandırdılar: 350 Bin Liralık Vurgun!
  12. 10:50 Murat Yetkin: “Duruşma Başlamadan Karar Verilmiş Gibi
  13. 10:46 Biden UCM’nin Netanyahu Kararına Tepki Gösterdi: "Rezalet!
  14. 10:46 Zaha Galatasaray’a dönüyor: Lyon'da kriz büyüyor
  15. 10:43 Alkol ve uyuşturucu alarak araç kullananlara "ertelenmeyecek" hapis cezası yolda
  16. 10:38 Temassız ve İnternet Ödemeleri Yükseliyor: Kartlı İşlemlerde Büyük Artış
  17. 10:38 Ronaldo'dan oğluyla oynama ihtimali hakkında açıklama: 'Bacaklarımın durumuna bakacağız'
  18. 10:34 Erzurum’un Saklı Cenneti: Kırk Pencereli Mağaralar Araştırılıyor!
  19. 10:29 Büyüme Ağrısı mı, Ciddi Bir Sorun mu? İşte Bilmeniz Gerekenler!
  20. 10:22 18 Yıl Sonra Çözülen Vahşet! Ayhan Ağgedik, Karısından Ayrılmak İstediği İçin İnfaz Edildi
Yaşam Haberleri