Müsilajla mücadele için yasa hazırlığı

Müsilajla mücadele için yasa hazırlığı

Müsilajla mücadele için yasa hazırlığı Belediyelerin, belirlenen süreler içinde bu tesisleri kuramayacağını bildirmesi halinde, tesis kurma görevini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üstlenecek.

AK Parti, Marmara Denizi'ndeki kirlilik ve müsilaj sorunuyla mücadele için yasal düzenleme hazırlığında. Çalışmalarına başlanan düzenleme ile Marmara Havzası'nda bulunan illerin belediyelerine İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurma zorunluluğunun getirilmesi planlanıyor.

Belediyelerin, belirlenen süreler içinde bu tesisleri kuramayacağını bildirmesi halinde, tesis kurma görevini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üstlenecek.

Bakanlık ile Marmara Belediyeler Birliği tarafından hazırlanan Marmara Denizi Eylem Planı ve raporunu geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığı'na sunan Müsilaj Araştırma Komisyonu'nun önerileri doğrultusunda, Marmara'daki deniz kirliliği ve müsilaj sorunuyla mücadele için çalışma başlatıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile AKP'nin meclis grubunun üzerinde çalıştığı yasa teklifi, Marmara Havzası'nda bulunan İstanbul, Kocaeali, Yalova, Bursa gibi iller ile bu illere sınır olan il belediyelerine İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurma zorunluluğu getirilmesini öngörüyor.

Belediyelere, tüm atık suların denize ulaşmadan yeniden kullanılabilir hale gelmesini sağlayan İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi projesi hazırlamaları için belli bir süre tanınacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 3 aylık bir süre üzerinde durduğu belirtilirken, AKP'de ağırlıklı görüş 6 aylık süre tanınması yönünde.

Belediyelerin tanınan süre içinde proje sunamamaları veya yapamayacaklarını bildirmeleri halinde, Hazine'nin de uygun görüşü alınarak, bu yerlerde tesis kurma görevini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı üstlenecek.

Tesisler yap-işlet modeliyle kurulabilecek

İleri biyolojik atık su tesisinin kurulmasını belediyeler veya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kendi bütçesi ile yapabileceği gibi, yap-işlet modeliyle de gerçekleştirebilecek.

Yap-işlet modelinin tercih edilmesi halinden belediyeler, topladıkları atık su bedellerinden, yap-işlet için kaynak aktarabilecek.

Tesis kuruluşu için belediyelerin bütçelerine ek ödenek konulması ya da İller Bankası'ndan kaynak aktarılması da seçenekler arasında.

En az 60 tesis kurulması gerekiyor

AKP kaynaklarının verdiği bilgiye göre, atık suların denizi kirletmemesi için Marmara Havzası'ndaki illerde en az 60 tesis kurulması gerekecek.

Marmara Denizi'nde geçen yıl yaşanan müsilaj sorunu nedeniyle TBMM'de kurulan Meclis Araştırma Komisyonu da kirliliğin önlenmesi için İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kurulmasını önermişti.

Komisyon'un, geçtiğimiz günlerde TBMM Başkanlığı'na sunulan raporunda, tüm evsel ve endüstriyel atık suların ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulması, arıtma tesislerinde su geri kazanımı sağlanması ve böylece Marmara Denizi'nin azot-fosfor yükünün azaltılması öncelikli önlem olarak yer aldı.

Raporda, belediyelerin tahsil ettiği atık su bedellerinin, belediye bütçesinin içinde özel bir hesaba aktırılarak yalnızca arıtma tesislerinin yapımı ve işletilmesi için kullanılması önerildi.

Ayrıca, arıtma tesisinin yapımı için ilgili kurumun yeterli ve uygun alanı olmadığı takdirde hazine arazilerinden arsa tahsisi yapılması yolunun açılması istendi.

Raporda ayrıca, su kaynaklarının korunması için "kullanan öder" ve "kirleten öder" ilkesine uygun bir sistem getirilmesi, bu çerçevede su ve atık su bedelleri için tam maliyet esasına dayalı tarifelerin belirlenmesi de sunuldu.

"Müsilajla mücadele için yasa hazırlığı" haberi, 14 Nisan 2022 tarihinde yazılmıştır. 14 Nisan 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan Müsilajla mücadele için yasa hazırlığı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Müsilajla mücadele için yasa hazırlığı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:03 Eski Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro hakkında darbe girişimi iddiasıyla suç duyurusu!
  2. 12:01 Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a aslan ve bozayı dahil 70'i aşkın hayvan hediye etti!
  3. 11:57 Uludağ'daki 1000 liralık çorba için inceleme başlatıldı!
  4. 11:54 Bakanlığın satın aldığı beyin cerrahisi cihazının fişi çekilip üzeri örtülmüş
  5. 11:49 Başkent Millet Bahçesi'nin maliyeti 500 milyon TL'yi aştı!
  6. 11:46 Yeni Güncelleme: WhatsApp Sesli Mesajları Yazıya Çevirme Desteği Sunuyor!
  7. 11:41 Lakers’ın Serisi Bitti, Magic Nefes Kesti!
  8. 11:30 İsmail Saymaz’dan Soruşturma Tepkisi: Söylemediğim Bir Sözle Suçlanıyorum!
  9. 11:30 Tüm Grup Üyelerine Tek Hareketle Bilgi Verin: WhatsApp'tan Yeni Güncelleme
  10. 11:00 Rojin Kabaiş’in Ölümünde Yeni Gelişme: Gizlilik Kararı Sürüyor
  11. 10:58 Fareler mi, İnsan Eli mi? Morg Skandalında Yeni Gelişmeler
  12. 10:54 Borsa İstanbul Güne Yükselişle Başladı
  13. 10:51 Düşük Ayarlı Altınla Kuyumcuları Kandırdılar: 350 Bin Liralık Vurgun!
  14. 10:50 Murat Yetkin: “Duruşma Başlamadan Karar Verilmiş Gibi
  15. 10:46 Biden UCM’nin Netanyahu Kararına Tepki Gösterdi: "Rezalet!
  16. 10:46 Zaha Galatasaray’a dönüyor: Lyon'da kriz büyüyor
  17. 10:43 Alkol ve uyuşturucu alarak araç kullananlara "ertelenmeyecek" hapis cezası yolda
  18. 10:38 Temassız ve İnternet Ödemeleri Yükseliyor: Kartlı İşlemlerde Büyük Artış
  19. 10:38 Ronaldo'dan oğluyla oynama ihtimali hakkında açıklama: 'Bacaklarımın durumuna bakacağız'
  20. 10:34 Erzurum’un Saklı Cenneti: Kırk Pencereli Mağaralar Araştırılıyor!
Yaşam Haberleri