Muş'ta çekirge istilası... Çalı çekirgeleri 17 köyü sardı

Muş'ta çekirge istilası... Çalı çekirgeleri ... Muş'ta, özellikle yüksek yamaçlarda yol ile toprak üzerlerinde sürü halinde görülen çalı çekirgeleri, korkuya neden oldu.

Muş'ta, özellikle yüksek yamaçlarda yol ile toprak üzerlerinde sürü halinde görülen çalı çekirgeleri, korkuya neden oldu.

Muş'ta çekirge istilası... Çalı çekirgeleri 17 köyü sardı... Yaklaşık 17 köyde görülen ve Muş Ovası'na doğru ilerleyen çekirge sürülerinin ekili alanlara zarar vermesinden endişe ediliyor.

Üçevler Köy yolunda seyir halindeki araçlarıyla yolun yüzeyini kaplayan çekirgelerle karşılaşan vatandaşlar, manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemeyerek, yol boyu sürü halinde binlerce çekirgenin mevcut olduğunu belirtti. Sürünün ovaya inmesiyle ekili arazilerin zarar görmesinden korktuklarını söyleyen vatandaşlar, bir an önce önlem alınmasını istedi.

Çekirgelerin bölgede sürü halinde olduğunu aktaran Aydın Dinçer, "Çekirgeler bölgede bir hayli çoğalmış ve Muş'a doğru yürüyor. Allah korusun çekirgeler tarlalara giderse, tarlada çayır falan bırakmaz. Zaten bu bölgede çekirgeler hiçbir şey bırakmamış" dedi.

Yetkililerin derhal konuya el atması gerektiğini vurgulayan Ramazan Yavuz ise, "Çekirgeler Muş Ovası'na doğru gidiyor. Böyle olursa çekirgeler ekinlerin hepsini mahvedecek. Buğdayları falan hepsini yiyorlar. Yetkililer derhal bunun için önlem alması lazım" diye konuştu.

[caption id="" align="alignnone" width="690"] Muş'ta çekirge istilası... Çalı çekirgeleri 17 köyü sardı[/caption]

Öte yandan, çekirgeler bölgedeki yaylalarda yaşam sürdürülen çadırlar ile çevresinde de gözlemlendi.

ÇEKİRGE

Çekirge, düz kanatlılar (Orthoptera) takımından Caelifera alt takımının sıçrayıcı üyelerine verilen genel ad.

Anadolu'da çekirgeler türlerine göre, 4–5 cm arasında değişen büyüklüklerde yaşamaktadır. Bilinen en küçük çekirge türü 2 cm olup şimdiye kadar tespit edilen en büyük çekirgelerin boyları 20 cm kadar olup, özellikle göçmen çekirge türlerinin diğerlerine göre 5 – 10 cm daha büyüktür. .[1]

Çekirgeler, özellikle sıcak çöllere yakın yerlerde (Akdeniz çevresindeki bölgeler, Kuzey Amerika ve Arjantin'in orta kesimi, Asya ve Afrika çöllerine yakın bölgeler) tarıma büyük zarar verir. Türkiye'de çekirgeden zarar gören kesimler Güney Anadolu ve Trakya'dır. Çekirgeler zengin bitki örtülü ülkelere yaptıkları dehşet verici göçlerle ünlüdür. Kümeler halinde bırakılan yumurtalardan ilk yağmurlardan hemen sonra çıkan kanatsız çekirge yavruları büyük topluluklar halinde bitkilere saldırır. Yavrular erginleşip kanatlanınca göçün hızı daha da artar: karabulut gibi göç eden çekirge sürüsü indiği yerdeki bitkileri kısa sürede yer ve bitirir. Sıcak mevsimin sonunda dişiler bulundukları yerde yumurtlar; daha sonra erginler kalabalık topluluklar halinde ölür ve bu defa da cesetleri hastalıklara yol açar.[2]

Çekirgelere yapılan savaş çeşitli etmenlere bağlı olarak değişir: çekirge sürüsünün büyüklüğü, göç biçimi, sürüyü oluşturan bireylerin erişkin olup olmamaları vb.[2]

"Muş'ta çekirge istilası... Çalı çekirgeleri 17 köyü sardı" haberi, 21 Haziran 2020 tarihinde yazılmıştır. 30 Haziran 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Son Dakika kategorisi altında bulunan Muş'ta çekirge istilası... Çalı çekirgeleri 17 köyü sardı haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Muş'ta çekirge istilası... Çalı çekirgeleri 17 köyü sardı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Son Dakika konusunda 14 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:35 OpenAI duyurdu: ChatGPT'nin yeni yapay zeka modeli geliyor!
  2. 01:32 Adana Demirspor taraftarlarından Murat Sancak'a büyük tepki!
  3. 01:27 Leonardo Dalessandri'nin Türkiye videosu! Gündemden Düşmeyen Video!
  4. 01:19 Özel, Arapça tabela konusunda başka bir açıklama daha yaptı
  5. 01:16 Ödüllü aşçıların her zaman denediği yöntem: Mercimek çorbasına lezzet katan 10 teknik!
  6. 01:14 Tek damlası yaşlılık izlerini siliyor: Botoksun dışındaki en güçtü yöntem!
  7. 01:12 İşitme testi sonuçları e-Nabız sistemine entegre edilecek
  8. 01:11 Aziz Yıldırım'dan dikkat çeken açıklama: "Bunlar doğru değil!
  9. 01:10 Galatasaray'ın parlayan yıldızı ayrılıyor! Arap ekibine imza atıldı!
  10. 01:10 En akıllı çocuklar bakın hangi ayda doğuyormuş!
  11. 01:09 Elektrikli araçları şarj ederken üzerine ıslak havlu koymak bakın ne işe yarıyor?
  12. 01:07 Zeytinyağları güzellik yarışına girdi: Bakın en kalitelisi nerede üretiliyor
  13. 01:05 Otomatik otomobil kullanırken dikkat etmeyen 100 bin TL ödeyecek!
  14. 01:04 Fed faiz indirimine ne zaman başlayacak?
  15. 01:02 Türkiye'de eleman sıkıntısı yaşayan meslekler belli oldu!
  16. 01:01 Türkiye'de doğrudan yabancı yatırım miktarında düşüş yaşandı
  17. 01:00 Bu 4 belirti varsa dikkat: Bağırsaklarınızda emilim bozukluğu olabilir!
  18. 00:58 New York Borsası, karışık bir seyirle kapanış yaptı
  19. 00:58 En sevilen üç mevsim çiçeği nedir?
  20. 00:57 Akika kurban nedir, ne için, ne zaman kesilir?
Haberleri