Muzaffer Ayhan Kara: İzmir adeta satranç tahtasına dönüştürüldü

Muzaffer Ayhan Kara: İzmir adeta satranç tahtasına dönüştürüldü

Muzaffer Ayhan Kara: İzmir adeta satranç tah... CHP'nin en büyük problemlerinden birisi Baykal'la birlikte başlayan ve Kılıçdaroğlu’nun son sekiz senesinde da artarak süren "genel başkan partisi" görünümü.

İzmir adeta satranç tahtasına dönüştürüldü. 2024 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere hemen hemen altı ay var. Buna rağmen "81 ilde kendi adaylarıyla yerel seçimlere girme" kararı alan İYİ Parti, muhalefetin elindeki 11 Büyükşehir'in içinde yalnız İzmir’in adayını açıkladı. Zaten Akşener geride kalan hafta içi İzmir’e gelmiş olarak Özlale'nin elini kaldırmadan önce müstakbel aday çoktan kendi elini kendisi kaldırmış ve adaylığını ilan etmişti bile.

İZMİR NEDEN PAS GEÇİLDİ?

Buna karşılık, 11 Büyükşehir'in içinde yalnız Aydın, Ankara ve İstanbul'da mevcut belediye başkanlarını aday olarak açıklayan Kılıçdaroğlu İzmir’i pas geçti.

Gerek Akşener’in İstanbul ve Ankara'yı pas geçerek İzmir’i açıklaması, gerekse Kılıçdaroğlu’nun İzmir’i pas geçerek Ankara ve İstanbul'u açıklaması satrançtaki karşılıklı hamleleri akla getiriyor. İşte o yüzden diyorum ki İzmir adeta satranç tahtasına dönüştürüldü.

Soru şu: Akşener ve Kılıçdaroğlu İstanbul, Ankara ve İzmir'de birlikte hareket etmek için bir oyun planı mı geliştiriyor?

Daha önce yerel yönetimler bağlamında "Bir dönem az, iki dönem karar, üç dönem fazla" başlıklı bir yazıda yeni seçilen bir belediye başkanının çok önemli bir handikapı olmadığı sürece ikinci dönem de seçildiği takdirde göreve devam etmesinin yerinde olacağını gerekçeleriyle kaleme almıştım. Bu bağlamda İzmir’in, Türkiye’nin üçüncü büyük kentinin İstanbul ve Ankara'dan ayrılmasını doğrusu yadırgadım. Evet, İzmir’den başka açıklanmayan 7 Büyükşehir daha var CHP'li belediye başkanlarının ama İzmir’i kategorik olarak İstanbul ve Ankara'dan ayırmak doğru değildir.

Yeniden soruya geleyim... CHP yönetimi, İYİ Parti'nin İstanbul ve Ankara'da CHP adayını desteklemesi karşısında İzmir’i de İYİ Parti'ye mı bırakmak istiyor? Kimse bunu aklından bile geçirmemelidir.

SOYER GENEL SEÇİM SONRASINDAKİ TEPKİYE RAĞMEN DESTEĞİNİ KORUYOR

Açıkça not edeyim; 2002'de iktidara gelen AK Parti'ye direnerek sosyal demokrasinin bayrağını yere düşürmeksizin 2004-2009-2014-2019 seçimlerinde de 1999'da olduğu gibi dik tutan İzmir, bu yönelimden hazzetmez. Olası bu adım tarihi bir hata olur ve iktidarın iştahını kabartır.

Tunç Soyer, İzmir’in 35. başkanı ve en yüksek oyla seçilen Başkanı. 14-28 Mayıs seçimleri sonrasında Temmuz'un son haftasında yapılan memnuniyet anketinde Soyer'in seçmen nezdindeki desteği yüzde 58. Yani seçildiği oranda desteğini koruyor başkan. Üstelik CHP seçmeninin genel seçimlerdeki derin hayal kırıklığı ve parti yönetimine dönük yer yer öfke boyutundaki tepkisine rağmen. Kılıçdaroğlu’nun Soyer’i de İmamoğlu ve Yavaş ile birlikte açıklamaması, AK Parti ağzıyla konuşup hareket eden Özlale'yi satranç tahtasındaki bir figür olarak görme eğilimi İzmir Duruşu'na takılır.

PEKİ NEDEN BU ACELE?

Öteyandan yadırgadığım bir şey daha var. CHP'nin yakında madem 38. Olağan Kurultayı var, yeni bir parti meclisi seçilecek... CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu adayların belirlenmesini neden yeni oluşacak PM'ye bırakmıyor? Seçime 6 aydan fazla varken kurultayı beklemeden aday açıklıyor? Ve neden MYK'dan ve PM'den kimse çıkıp bu tabloya itiraz etmiyor? CHP hakikaten bir program ve tüzük partisi mi, "genel başkan partisi" mi? CHP'nin buna bir karar vermesi gerekiyor.

CHP'nin en büyük problemlerinden birisi Baykal'la birlikte başlayan ve Kılıçdaroğlu’nun son sekiz senesinde da artarak süren "genel başkan partisi" görünümü. Haliyle değişim-yenilenme atmosferine giren CHP'nin önceliklerinden birisi de partinin bir program ve tüzük partisi olması yönünde kuvvetli adımlar atılmasıdır.

"Muzaffer Ayhan Kara: İzmir adeta satranç tahtasına dönüştürüldü" haberi, 23 Eylül 2023 tarihinde yazılmıştır. 23 Eylül 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Muzaffer Ayhan Kara: İzmir adeta satranç tahtasına dönüştürüldü haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Muzaffer Ayhan Kara: İzmir adeta satranç tahtasına dönüştürüldü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Politika Haberleri