Naci Görür'den İstanbul'a çarpıcı tahmin: Büyük Deprem ne zaman? Riskli ilçeler belli oldu!

Naci Görür'den İstanbul'a çarpıcı tahmin: Büyük Deprem ne zaman? Riskli ilçeler belli oldu!

Naci Görür'den İstanbul'a çarpıcı tahmin: Bü... Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nde beklenen büyük depremle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Görür, İstanbul'un deprem açısından "uzatmalara girdiğini" ve depremin her an gelebileceğini söyledi.

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen olası büyük İstanbul depremi ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL'DA KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLACAK?

Naci Görür, İstanbul'da depremin 7.2 ve 7.6 büyüklüğü arasında olabileceğini bildirdi.

"BU TEHDİT GÖZARDI EDİLMESİN"

İstanbul'da 1 Nisan'da yapılacak seçimlerde göreve gelecek belediye başkanının şehri depreme hazırlaması gerektiğini vurgulayan NaciGörür, Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunda 7.6 büyüklüğünde deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu tehdidin gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Siyasetçilerin depremi gündemlerine almalarından memnuniyet duyduğunu belirten Görür, "Eskiden bu kadar alakadar değillerdi. İşin ciddiyetle sürdürülmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Görür'ün açıklamalarından öne çıkan satır başları şu şekilde:

TEHDİT MARMARA'DA

İstanbul'da 31 Mart'ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimler sonucunda seçilecek belediye başkanı şehri depremi hazırlamalı. Tehdit Marmara'da. İlk seçilen belediye başkanı tehdidin nereden geldiğini bilmeli.

İKİ KOL BİRDEN KIRILIRSA 7.6'YA KADAR ÇIKMA OLASILIĞI VAR

Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fayı'nın Kuzey kolunda deprem oluşacak. Bunlardan biri Adalar kolu, diğeri de Kumburgaz koludur. Bu iki kolun aynı anda kırılma ihtimali var. 1766'da 3 ay arayla kırılmış. İkisi birden kırılırsa 7,6'ya kadar çıkma olasılığı var.

Deprem denince siyasilerin aklına 'yapı stoku' geliyor. İstanbul'da yapı stokunun artırılması zararı azaltır.

İSTEDİĞİM SİYASET ÜSTÜ KALMAK

Bir belediye başkan adayının ekibinde veya başkanın ekibinde yer almadım. İktidar partisi ve muhalefet dahil hepsinden istediğim siyaset üstü kalmak. Belirli bir rozeti takarsam etkileyeceğim alan kısıtlanır. Benim bilgime gereksinimleri var ise tüm bilgilerimi vermeye hazırım. İstanbul'da da değil farklı şehirlerden de beni çağırıyorlar. Sağlam şehirler kurmak için uğraşılmalı, vitrin siyaseti yapılmamalı. Bu dönemde başkan adayları depremi ciddiye alıyorlar. Bu seçimde beni en çok da memnun eden şey bu. Eskiden bu kadar alakadar değillerdi. İşin ciddiyetle sürdürülmesi lazım.

DEPREMİ MUHAKKAK BEKLİYORUZ

Deniz içinden Körfez'den giren ve Tekirdağ'dan çıkan, uzunluğu 160 km olan Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu var. Deprem tam burada. Kimi depremciler-yer bilimciler fay tartışması yapıyor. Çok merak ediyorsan bilimsel araştırmayı yap kardeşim. Halkın huzuruna çıkıp fayı konuşuyor. Marmara'da belli büyüklükte depremler olmuş ki gene olacak. 1999 depremi oldu ve 1912'de de Şarköy depremi oldu. 1766'dan beri Gölcük ile Şarköy arasında deprem olmadı. Biz buna 'deprem boşluğu' deriz. Bu kadar belirginken bu arkadaşların bu konuşmalarını yapmasını anlamıyorum. Biz bir depremi muhakkak bekliyoruz.

İSTANBUL UZATMALARI OYNUYOR

6 yıl içinde artı-eksi olarak da 10 yıl içinde deprem olması bekleniyor. Biz şu anda uzatmaları oynuyoruz. Marmara'da 7 ve üzerinde deprem olma olasılığı yüzde 47. Bizim deprem öncesinde ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini konuşmalıyız. İş 'yat-çök-kapan'dan ibaret değil. Vatandaşlar ve devlet el ele verip bunun üstesinden gelmelidir.

11 İLDEKİ KAYIPTAN DAHA FAZLA KAYIP OLUR

Depreme hazır olmanın en önemli bileşeni halktır. İstanbul'da, 11 ilin toplamından daha fazla can ve mal kaybı olur. İstanbul depreminde 50 binden fazla can kaybı olabilir. İleri teknolojik toplumları olanlar bu depremlerde fazla ölüm verenleri geri kalmış olarak görüyor. Bu faylar deprem üretiyor ve milyonlarca yıl da üretecek.

İSTANBUL'DA NÜFUS AZALTILMALI

Celal Şengör dahilik ve deha arasında düşünce tarzı olan bir bilim insanı. Celal öyle ülkeyi, terk etmez. Zaten gitse şimdiye kadar giderdi. Zaten 'İstanbul'dan gideceğim' derken Çanakkale'den bahsediyor. İstanbul'da nüfus artarsa depremde daha fazla can kaybı olarak geri döner. İstanbul'da 600 bin bina yapacaksanız 600 bin bina da yıkacaksın. İstanbul'da bina yapmayacaksın, İstanbul'da nüfusu azaltacaksın. Afetle de belli ölçüde mücadele ediyoruz. Vatandaş 30 yıl sonrasını düşünemeyebilir fakat devlet düşünmelidir.

HANGİ İLÇELER DAHA TEHLİKELİ?

Avrupa Yakası'nda kıyıdan 10 kilometre içerisine ve Silivri'ye kadar olan alan, depremde en fazla kayıp veren yerler olacaktır. Anadolu Yakası'nda ise kıyıdan başlayıp, dolgu alanları etkilenecektir. 1999 depremi olduğunda bazı bölgelere gittik ve belediye başkanlarına 'imar ve iskan vermeyin' diye yalvardık. Tuzla ve çevresi, Kartal, Maltepe'nin denize yakın alanları etkilenebilir. Haritayı gözünüzün önüne alın ikinci Boğaz Köprüsü'ne paralel sağa sola çizgi çizin. Bu eğrinin güneyindeki alanlar depremden daha fazla etkileneceklerdir. Kuzey'inde yer alanlar ise görece daha az etkilenecektir. 7.2 ile 7.6 arasında deprem olacaktır ve bunlardan etkileneceklerdir. 1999 yılından beri bağırıyoruz, bizi kimse ciddiye almadı. Daha yeni yeni siyasetçiler bizi dinlemeye başladı.

 

"Naci Görür'den İstanbul'a çarpıcı tahmin: Büyük Deprem ne zaman? Riskli ilçeler belli oldu!" haberi, 14 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 14 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Naci Görür'den İstanbul'a çarpıcı tahmin: Büyük Deprem ne zaman? Riskli ilçeler belli oldu! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Naci Görür'den İstanbul'a çarpıcı tahmin: Büyük Deprem ne zaman? Riskli ilçeler belli oldu! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:32 Bağımlılık yapan tarif artık evinizde: İşte kahvaltıların kralı muhammara!
  2. 04:30 İçerik pazarlaması profesyonellerinin yeni odağı yapay zeka!
  3. 04:28 Ayrılık acısı da yapay zekayla silinecek
  4. 04:23 Yapay zeka tüm marifetlerini ortaya döktü: Kraliyet ailesi 30 yıl sonra böyle görünecek
  5. 04:20 Yurtta hava durumu nasıl?
  6. 04:18 Çayı böyle içenler bıraksın: Kansere neden olabilir!
  7. 04:15 İşte dünyanın en iyi yoğurtlu yiyecekleri!
  8. 04:12 Tuvaletinizi ne sıklıkla temizlemelisiniz?
  9. 04:10 Hemen bırakmanız gereken 5 zehirli sabah alışkanlığı!
  10. 04:09 Evde en ucuz saç boyalarından birine sahip olduğunuzu bilmiyor olabilirsiniz
  11. 04:07 Vücudunuzun susuz kaldığını gösteren basit bir belirtiler
  12. 04:06 Solmuş siyah kıyafetler nasıl düzeltilir?
  13. 04:03 Akraba korkusu olanlar dikkat: 'Hastalığınızın' bir adı var!
  14. 04:01 Dondurulmuş ekmek daha mı sağlıklıdır?
  15. 03:59 Bu sebeple Avrupalılar eve girerken ayakkabılarını çıkarmıyor!
  16. 03:58 Dünyanın en uzun şarkısı ne?
  17. 03:56 Oturma şekliniz kişiliğinizi yansıtıyor!
  18. 03:53 Cebinizden fazla para çıkmasını istemiyorsanız bu filmleri izlemeyin!
  19. 03:51 Akaryakıtta çifte indirim müjdesi: Bir gecede 3 lira birden düşecek!
  20. 03:50 6 Mayıs 2024 Günlük burç yorumu
Türkiye Haberleri