Nagehan Alçı: İstanbul Sinema Müzesi'nde Yılmaz Güney'in yok sayılmasının sebebi Kürt olmasıdır

Nagehan Alçı: İstanbul Sinema Müzesi'nde Yılmaz Güney'in yok sayılmasının sebebi Kürt olmasıdır

Nagehan Alçı: İstanbul Sinema Müzesi'nde Yı... "Bana göre bu sinema müzesinde Yılmaz Güney’in yok sayılmasının sebebi Yılmaz Güney’in Kürt kimliğine sahip olmasıdır" düşüncesini dile getirdi.

Gazeteci Nagehan Alçı, "Yılmaz Güney’siz bir müze, İstanbul Sinema Müzesi. Türkiye’ye ilk Altın Palmiye’sini kazandıran başyapıt 'Yol' filminin bahsi bile yok bu müzede. Bana göre ciddi bir skandal bu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a bu köşeden sesleniyorum: Buraya nasıl birçok sinemacımıza çok güzel bir şekilde köşeler açtıysanız bir de Yılmaz Güney köşesi açınız" dedi. 

Alçı, yazısında "Bir bölümde uluslararası festivallerden ödül almış sinemacılarımız var. Hemen hepsinin filmini izlediğim genç yönetmenler de orada mevcut. Çok da önemli olmayan kimi festivallerin ödülleri dahi konmuş. Diyebilirim ki 85 milyonluk ülkede 8500 kişinin bile adını duymadığı bazı isimler kendine yer bulmuş. Tüm toplumun tanıdığı bir star olan Yılmaz Güney’e böyle bir sinema müzesinde nasıl yer verilmez?" diye sordu. 

"Bana göre bu sinema müzesinde Yılmaz Güney’in yok sayılmasının sebebi Yılmaz Güney’in Kürt kimliğine sahip olmasıdır. Solcu Yılmaz Güney değil Kürt Yılmaz Güney bu müzede buharlaştırılmıştır" diyen Alçı, şöyle devam etti: 

"Yılmaz Güney’e o müzede yer verilmemesi bence bugün Türkiye’de yaşadığımız rejimin içeriğine dair de çok şey söylüyor.

Bu ülkenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 'Yılmaz Güney’e yer vermeyin' diyecek bir insan değil. Bunu kime sorsanız aynı şeyi söyleyecektir. Arşivleri açın bakın, Erdoğan’ın Yılmaz Güney’i tenkit ettiği tek söz bulamazsınız. Buraya bir link koyuyorum. Linkteki konuşmada Erdoğan 'Eğer bu ülkenin otoriteleri Yılmaz Güney’in filmlerine kulak vermiş olsalardı Türkiye bugün çok farklı bir yerde olabilirdi' diyor.

Aynı Erdoğan hem Yılmaz Güney’in hem Ahmet Kaya’nın mezarının Türkiye’ye getirilmesi için uğraşmış bir siyasetçi. Ahmet Kaya’ya nasıl bakıyorsa Yılmaz Güney’e de öyle bakar.

Eğer Bakan Mehmet Nuri Ersoy kendisine özel olarak bu konuyu sorsaydı 'Elbette Yılmaz Güney’e de bir bölüm açılmalı' derdi Cumhurbaşkanı.

Peki bu gerçeğe rağmen neden bu müzeye Yılmaz Güney’e ait bir bölüm koymuyor Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy? Erdoğan’dan değilse neden çekiniyor?

İşte zaten bu sorunun cevabı bugün içinde yaşadığımız siyasal rejimin ne olduğunu bize anlatıyor. Kürt Yılmaz Güney ve içinde 1 saniye Kürdistan kelimesi geçtiği iddia edilen 'Yol' filmi de bu bağlamda turnusol kağıdı." 

"Nagehan Alçı: İstanbul Sinema Müzesi'nde Yılmaz Güney'in yok sayılmasının sebebi Kürt olmasıdır" haberi, 05 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 05 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Nagehan Alçı: İstanbul Sinema Müzesi'nde Yılmaz Güney'in yok sayılmasının sebebi Kürt olmasıdır haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nagehan Alçı: İstanbul Sinema Müzesi'nde Yılmaz Güney'in yok sayılmasının sebebi Kürt olmasıdır 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  2. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  3. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  4. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  5. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  6. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  7. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  8. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  9. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  10. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  11. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  12. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  13. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  14. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  15. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  16. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  17. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  18. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  19. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  20. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
Gündem Haberleri