Nahit Duru
Nahit Duru - Nahit Duru | Suriyeliler

Nahit Duru | Suriyeliler

Bayram’da Türkiye’de mülteci statüsü tanınan Suriyelilerden önemli bölümü ülkesine gitti. Bayram sonrası dönecekler, Kurban Bayramında yine gidecekler.

Mülteciler Türkiye’te neden sığındılar, anımsayın. Ülkelerinde can güvenliğinin olmadığını iddia ederek geldiler. Sonra AKP iktidarı bunlara bazı ayrıcalıklar tanıyınca, yerleştiler.

Suriyelilerin Türkiye’de bulunmasının nedeni can güvenliği ise, bayramda Suriye’ye gitmeleri tehlikeli değil mi? Bayramda Suriye, seyranda Türkiye…

İddia o ki, bayram için memleketlerine giden Suriyelileri Türkiye’nin döndükleri zaman geri almama olasılığı bulunmuyormuş. Türkiye’de kalanlara ise “ git “ demesi zaten mümkün değilmiş.

Anımsarsınız, bundan birkaç yıl önce Almanya mültecilere “giderseniz sizi almam” demişti. Ülkemizi yönetenlerin böyle bir niyeti yok ama, bunun uluslararası hukuka aykırı olduğunu iddia ediyorlar.

3,5 milyon Suriyeli’ye ‘giderseniz sizi geri almam” demek zor görünüyor. Mültecilere “Hadi ülkenize dönün” diyebilmek ise çok daha da zor, hatta imkansız.

Bunların Suriyelileri ülkeye alırken düşünmek gerektiği ifade ediliyor. Şimdi Suriyelileri ülkelerine göndermek için ikna etmek zorunluymuş. Uluslararası kurallar bunu öngörüyormuş.

Hangi Suriyeli ekmek elden su gölden yaşamayı bırakıp ülkesine döner.

Bir örnek vermek yeter sanıyorum.

Suriyeliler, ya da diğer mülteciler, hastanelerde bir kuruş bile ödemeden, muayene ve tedavi oluyorlar.

Türk vatandaşları ise, hem doktora, hem ilaca, hem reçeteye, hem hastaneye para ödemek zorunda.

Türk vatandaşlarına tasarruf öneren, emeklisini, asgari ücret alan işçisini açlık sınırı altında, memurunu yoksulluk sınırında süründüren AKP iktidarı, mültecilere kesenin ağzını açtıkça, hiç biri ülkesine dönmeyecektir. Orada can güvenliği olup olmadığından çok nasıl geçineceğini düşünecek ve ikna edilemeyecektir.

Durum böyle olduğu sürece de ülkenin kaynakları, mültecilere akıtılacak Türk vatandaşları mağdur edilecek,işsizlik de her gün artacaktır.

Bu vesileyle; Şeker bayramında, çocuklarına harçlık veremeyen, konuklarına ikram edecek şeker alamayan yurttaşlarımızın ve tüm inananların bayramını kutluyor, sıkıntı çekmeyecekleri günleri kendilerinin belirleyeceğini umuyorum.

Toplam 2060 defa okunmuştur.

Nahit Duru diğer yazıları:

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.