NASA Mars'ta su aramaya devam edecek

NASA Mars'ta su aramaya devam edecek

NASA Mars'ta su aramaya devam edecek Daha önce NASA’nın Mars’ta su aradığını duymuştuk. Şimdi ise bir kez daha Mars’ta su bulunması için harekete geçildi. Peki bu sefer çalışmalar bir sonuca varacak mı?

ABD uzay ajansı NASA’dan bir mühendis, bu boşluğu kapatmak üzere komşumuz Mars’taki su kaynaklarının yerini belirlemeye yardımcı olabilecek küçük ama yüksek güçlü bir lazer geliştirdi.

Bu lazer, belirli frekanslarda yakınlaştırma yapabilen ve Mars’ın yüzeyinde suyun varlığını doğrulayabilen bir heterodin spektrometresi adı verilen bir alet geliştirmek için kullanılabilir. Araştırmacılar, lazerin, Ay, Mars ve hatta ötesini keşfetmek için gelecekteki görevlerde kullanılabilecek bir el cihazına güç sağlayabileceğine inanıyor.

NASA korkutucu bir problemle karşı karşıya

Spektrometreler, ona dokunan ışığın spektrumlarını veya dalga boyunu tanımlayarak maddenin kimyasal özelliklerini ortaya çıkarabiliyor. Bu araçların çoğu spektrumun geniş bölümlerinde çalışırken, heterodin spektrometresi terahertz veya kızılötesi gibi belirli bir ışık frekansına odaklanıyor.

NASA Mars için harekete geçiyor!

Su ve hidrojen içeren diğer bileşikler, saniyede 2 trilyon ila 10 trilyon döngü olan terahertz frekans aralığında fotonlar yayar. Bir heterodin spektrometresi, yerel bir lazer kaynağını gelen ışıkla birleştirir ve lazer kaynağı ile birleşik dalga boyu arasındaki farkı ölçmeye yardımcı olur. Bu ölçüm sırayla spektrumun alt bant genişlikleri arasında doğru okumalar verir.

NASA, Ay nükleer enerji sistemleri geliştirmek için kolları sıvadı

Geleneksel olarak, kullanılan lazerler, ışık üretmek için bir atomun dış kabuğundaki elektronları uyarır. Işığın frekansı atoma ve bir elektronu uyarmak için gereken enerjiye bağlıdır. Ancak bu lazerler, terahertz aralığında veya kızılötesi ile mikrodalga arasındaki spektrumda performans gösteremez.

Mühendis Dr Bulcha, “Mevcut lazer teknolojisindeki sorun, hiçbir malzemenin terahertz dalgası üretmek için doğru özelliklere sahip olmaması” diyor.

nasa astronot 2

Bu sorunun üstesinden gelmek için, araştırmacılardan oluşan ekip Goddard teknolojisini kullandı. Sadece birkaç atom genişliğine sahip katmanlı malzemenin bazı benzersiz kuantum ölçekli fiziğini kullanarak her elektron geçiş olayıyla fotonlar üreten kuantum kademeli lazerler geliştirmek için çalışıyorlar.

Bu tür malzemelerde lazer, malzemedeki elementler yerine değişen yarı iletken katmanlarının kalınlığı ile belirlenen belirli bir frekansta fotonlar üretir.

Bunun yanı sıra, lazer, araştırmacıların onu işlemci, spektrometre donanımı ve güç kaynağı ile birlikte bir çaydanlık boyutundaki 1U CubeSat’a sığdırmasına olanak tanıyan önemli ölçüde küçük bir boyuta sahip. NASA Mars için harekete geçiyor!

"NASA Mars'ta su aramaya devam edecek" haberi, 17 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 15 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan NASA Mars'ta su aramaya devam edecek haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. NASA Mars'ta su aramaya devam edecek 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  2. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  3. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  4. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  5. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  6. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  7. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  8. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  9. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  10. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  11. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  12. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  13. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  14. 03:24 Yerli üretim Renault Duster için fiyat belirsizliği devam ediyor!
  15. 03:23 27 Nisan 2024 Günlük burç yorumları
  16. 03:22 Gününüze tat katacak Huriye tatlısı tarifi: Sadece 4 malzemeli!
  17. 03:20 4 mucize bir arada: Ödemi söküp atan çay tarifi!
  18. 03:19 Mercedes Benz S Serisi ve BMW 7 Serisi'ne Çin'den rakip geliyor
  19. 03:19 Hemen pişsin çok beğenilsin diyenlere irmikli etimek tatlısı tarifi
  20. 03:16 Çin, uzay rüyasına yürüyor: 6 aylık görev başladı!
Teknoloji Haberleri