NASA'nın Keşfi: Yeni Oluşan Gezegenlere Dair Kanıtlar!
NASA'nın Keşfi: Yeni Oluşan Gezegenlere Dair... ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), James Webb Uzay Teleskobu (JWST) ve diğer teleskoplar sayesinde yeni oluşan yıldız sistemlerinde bulunan olası ön gezegenlere dair kanıtlar keşfetti. İşte detaylar..
NASA bilim insanları, "SAO 206462", "HL Tauri (HL Tau)", ve "MWC 758" adı verilen yıldızların yörüngesinde olası protogezegenlerin tespiti için JWST, Hubble Uzay Teleskobu ve Atacama Büyük Milimetre Dizisi (ALMA) tarafından sağlanan verileri inceledi.
Michigan Üniversitesi, Arizona Üniversitesi ve Victoria Üniversitesi'nden bilim insanları liderliğinde yürütülen araştırmada, protogezegen diskleri ile bu disklerin merkezinde yer alan yıldızlar arasındaki şimdiye kadar görülmemiş etkileşimler de açığa çıkarıldı.
Michigan Üniversitesi'nden gökbilimci Gabriele Cugno, yapılan gözlemlerde disklerde boşluklar, halkalar ve özellikle SAO 206462'de spiraller şeklinde büyük yapılar tespit ettiklerini belirtti. Cugno, bu yapıların çoğunun, diskteki maddelerle etkileşime girerek gezegenleri oluşturduğunu ancak bazılarının dev gezegenlerin varlığını içermediğini ifade etti.
Cugno ve ekibi, SAO 206462'nin yörüngesindeki protogezegen diskinde bir gezegenin oluştuğuna dair kanıtlar bulduklarını açıkladılar. Ancak, Hubble, ALMA ve Çok Büyük Teleskop (VLT) tarafından yapılan gözlemlerde, beklenen gaz devi gezegenin bulunamadığı kaydedildi.
Cugno, gelecekteki gözlemlerin neye baktıklarını anlamalarına yardımcı olacağını belirtti ve olası gezegenin merkezindeki yıldıza olan mesafenin yaklaşık 300 katı kadar uzakta bulunabileceğini, kütlesinin ise Jüpiter'in en fazla 2,2 katı olduğunu ve çok soğuk olabileceğini ifade etti
Victoria Üniversitesi'nden araştırmacı Camryn Mullin, yaklaşık 1 milyon yaşındaki HL Tau yıldızının çevresindeki protogezegen disklerini JWST gözlemleriyle inceledi. Mullin, HL Tau'nun araştırmalarındaki en genç sistem olduğunu belirterek, diskine düşen yoğun toz ve gaz akışıyla çevrili olduğunu ifade etti. Ancak, bu maddelerin olası gezegenlerden gelen sinyalleri engellediğini de dile getirdi.
HL Tau diskinin, gezegen oluşumuna uygun birçok boşluk ve halkaya sahip olduğu ancak tozla dolu olması ve sistemin gençliği nedeniyle JWST'nin HL Tau çevresindeki gezegenleri doğrudan görmesinin pek mümkün olmadığı belirtildi.
Arizona Üniversitesi Steward Gözlemevi'nden NASA Hubble üyesi Kevin Wagner ise "MWC 758" adlı yıldızın protogezegen diskini JWST ile inceledi. Wagner, incelenen diskte devasa sarmal kolların varlığına işaret etti ancak doğrudan bir gezegen gözlemlenemediğini belirtti.
Her üç sistemde de gezegen tespit edilmemesinin, olası gezegenlerin ya yıldızlara çok yakın ya da JWST ile görülemeyecek kadar sönük olduğunu gösterdiği ifade edildi. Bilim insanları, bu bulguların Dünya'nın ve yaşamı destekleyecek koşulların nasıl oluştuğunu anlamak açısından önemli olduğunu vurguluyorlar.
Araştırma, "The Astronomical Journal"da üç ayrı makalede yayımlandı.
"NASA'nın Keşfi: Yeni Oluşan Gezegenlere Dair Kanıtlar!" haberi, 03 Nisan 2024 tarihinde yazılmıştır. 03 Nisan 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan NASA'nın Keşfi: Yeni Oluşan Gezegenlere Dair Kanıtlar! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. NASA'nın Keşfi: Yeni Oluşan Gezegenlere Dair Kanıtlar! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 23 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.