Neden yüzümüze dokunmadan duramıyoruz?

Neden yüzümüze dokunmadan duramıyoruz?

Neden yüzümüze dokunmadan duramıyoruz? Klinik psikolog L. Kevin Chapman, koronavirüs salgını döneminde dahi neden yüzümüze dokunmaktan vazgeçmediğimiz konusunu ele aldı.

Klinik psikolog ve Kentucky Anksiyete ve İlişkili Bozukluklar Merkezi kurucusu ve yöneticisi L. Kevin Chapman, koronavirüs salgını döneminde dahi neden yüzümüze dokunmaktan vazgeçmediğimiz konusunu ele aldı.

Araştırmalara göre saatte 23 kez yüzümüze dokunuyoruz ve bu davranış Covid-19 gibi bir salgın sırasında büyük bir sorun teşkil ediyor.

Bulaşıcı hastalıkların vücudumuza nüfuz ederken kullandığı ana girişler gözler, burun ve ağızdır. COVID-19'un hasta kişinin öksürüğünden veya hapşırığından saçılan damlacıkların solunmasıyla yayıldığına inanılıyor. Ancak COVID-19 ile temas ettikten sonra yıkanmamış ellerinizi yüzünüzdeki bu alanlardan herhangi birine dokundurursanız, hastalığı kendinize bulaştırma riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Bu nedenle ellerinizi mutlaka yıkamalısınız fakat sağlıklı kalmak da yüzünüze dokunmayı bırakmanız için harika bir gerekçe gibi görünüyor. Öte yandan Hastalık Kontrol Merkezi ve diğer halk sağlığı otoritelerinin söyledikleri, yüzümüze dokunmayı bırakma işini pek de kolaylaştırmıyor.

'NEDEN YÜZÜMÜZE DOKUNUYORUZ?'

Klinik psikolog ve Kentucky Anksiyete ve İlişkili Bozukluklar Merkezi kurucusu ve yöneticisi L. Kevin Chapman “İnsanlara yüzlerine dokunmamaları gerektiğini söylerseniz ne olur? Yüzümüze dokunuruz” diyor.

Peki, bırakmak neden bu kadar zor?

'OTOMATİK BİR REFLEKS'

Chapman, bu “eşsiz insan alışkanlığına” bu kadar bağlı olmamızın birkaç nedeni olduğunu söylüyor.

İlk olarak, yüze dokunma reflekslerinden bazıları neredeyse otomatiktir. Örneğin, sinirbilimsel açıdan, yüzü (veya başka bir yeri) kaşımak otomatik bir reflekstir; yani bunu düşünmeden yaparsınız. Bir yeriniz kaşındığında bu ağrı benzeri bir his etkisi yaratır. Bu rahatsızlığı geçici olarak gidereceğinden, kaşınan yere dokunmak veya o bölgeyi kaşımak iyi hissettirir. Canımız yandığı zaman içgüdüsel olarak geri çekiliriz. Ancak Amerikan Astım, Alerji ve İmmünoloji Akademisi’ne göre, kaşıntı hissettiğimiz zaman o yeri kaşıma refleksi gösteririz. Yüze dokunmak da bir tür alışkanlık olabilir. Tırnak yemekten tutun da parmak çıtlatmaya kadar diğer tüm yerleşik alışkanlıklarda olduğu gibi, bir davranışı yeterince tekrarladığınızda beynimizin “bazal gangliyon” denilen bir kısmı devreye girer. Bu kısım bir kez devreye girmeyegörsün, davranışımız neredeyse içgüdüsel hale gelir. Alışkanlıkların Gücü kitabının yazarı Charles Duhigg’in de dediğine göre de “beyin giderek daha az çalışmaya başlar.”

PSİKOLOJİK AÇIDAN

İlginç bir şekilde yüze dokunmanın psikolojik nedenleri de vardır. Yapılan çalışmalar, kaşıntıyı gidermek ve bakım yapmak haricinde kişinin kendi yüzüne dokunmasının huzur verdiğini ve kişiyi dinlendirdiğini gösteriyor. “Bu bir anlamda duyguları düzenlemenin veya herhangi bir zamanda nasıl hissettiğimizi anlamanın bir yolu” diyor Chapman. Ayrıca bunu “kişiliğimizin bazı yönlerini insanlara aksettirmek” için yaptığımızı da söylüyor. Yüzümüze dokunmak, duygularımızı ve hislerimizi sözsüz iletmenin bir yolu olabilir. Chapman “garip veya rahatsız hissettiğinizde veya biriyle flört etmeye çalışırken yüzünüze dokunabilirsiniz,” diyor ve ekliyor: “Sonuç olarak bu, bizim için çok farklı şeyleri temsil etmesinden ötürü alışkanlık oluşturan bir davranış.”

YÜZÜNÜZE DOKUNMAYI BIRAKMANIZ İÇİN FAYDALI OLABİLECEK BAZI İPUÇLARI

Chapman’a göre ellerinizi yüzünüzden çekmenize yardımcı olabilecek bazı stratejiler var.

1. Düşüncelerinizi değiştirin

Chapman, düşüncelerinizin cezalandırıcı olmasından ziyade esnek olmasına izin verdiğinizde alışkanlıklarınızı değiştirme olasılığınızın daha yüksek olduğunu söylüyor.

Yani, kendinize “yüzüne dokunma” demek yerine, “bugün yüzüme dokunduğumda bunun farkında olacağım” demelisiniz. Hatta birkaç saatlik aralıklarda olacak şekilde telefonunuza hatırlatıcı alarmlar kurabilirsiniz.

“Bunu tutarlı bir şekilde uygularsanız, bu düşünceyi daha belirgin hale getirecek biçimde beyninizi programlıyorsunuz ve dolayısıyla bunu yapmama konusunda daha özenli oluyorsunuz” diyor.

Unutup yüzünüze dokunduğunuz her anı ellerinizi yıkamak ve bu pratiğe yeniden başlamak için bir fırsat olarak kullanın.

2. Dikkatinizi dağıtın

Yüzünüze dokunma isteğinizi dizginlemenin en mutlak yolu Chapman'ın “dikkat dağıtıcı teknikler” olarak adlandırdığı teknikler. Bunu yüzünüze dokunmak istediğinizde bir cismi tutmaya çalışarak uygulayabilirsiniz. Örneğin, stresli olduğunuzda veya ellerinizle bir şeyler yapmanız gerektiğini hissettiğinizde, oynamak için yanınızda bir "stres çarkı", küçük bir oyuncak veya bir stres topu taşıyabilirsiniz.

“Vücut odaklı” tekrarlayan davranışlar (saç çekme bozukluğu ve deri yolma bozukluğu gibi) üzerine yapılan diğer çalışmalar, yumruklarınızı sıkmanın veya bir dakika boyunca ellerinizin üzerine oturmanın, bu dürtüye karşı koymanıza yardımcı olabileceğini gösteriyor.

3. Stratejik olarak aksesuar kullanın

Uzun saçlı kişiler, salınan saçlarını gözlerinin önünden çekmek için yüzlerine fazladan dokunmak isteyebilirler. Chapman, saçlarınızla oynamanın önüne geçebilmeniz için saçınızı bir topuzla sabitlemenizi öneriyor.

Ayrıca kendinizi gözlerinize dokunmaktan vazgeçirmek için gözlük takmanız da yararlı olabilir.

Aynı zamanda herhangi bir tür eldiven giymek de yüzünüze dokunmanızı engelleyebilir, diyor. Ancak bu uygulamaların hiçbiri, size Covid-19’dan korunmak için ellerinizi yıkamanız gerekmediğini düşündürtmesin. (Birgün)

"Neden yüzümüze dokunmadan duramıyoruz?" haberi, 25 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Neden yüzümüze dokunmadan duramıyoruz? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Neden yüzümüze dokunmadan duramıyoruz? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:08 İzmir'de Akaryakıt İstasyonu Arsasında Bekçilik Yapan Kişi Cinayete Kurban Gitti
  2. 23:05 Anıtkabir'e 23 Nisan'da Büyük İlgi: 111 Bin 527 Ziyaretçi
  3. 22:59 Madonna, Washington'da Hayranlarını Bekletme Davasıyla Karşı Karşıya
  4. 22:47 Fenerbahçe, İsmail Kartal ile Yola Devam Kararı Aldı
  5. 22:45 Ünlü ton balığı üreticisi, ürünlerini acil toplatıyor: İçinde civa bulundu!
  6. 22:43 Tacizde Bulunan Doktorun Mağdurlarına 138 Milyon Dolarlık Tazminat!
  7. 22:36 Nuri Alço'nun Son Durumu Ortaya Çıktı!
  8. 22:35 Gizemli Kayboluş: Ekonomist Korhan Berzeg'in Evine Yakın Ormanda İskelet Parçaları Bulundu
  9. 22:34 Milli Eğitim Bakanı açıkladı: Öğretmen atamaları ne zaman yapılacak?
  10. 22:31 Premier Lig'de Oynayan İki Futbolcu Tecavüz Suçlamasıyla Gözaltına Alındı!
  11. 22:31 Parke Temizliğinde Püf Noktaları: Aseton Kullanımı ve Doğru Yöntemler
  12. 22:29 Merdan Yanardağ’dan Oktay Saral'ın montajlı fotoğrafına tepki: "Büyük bir provokasyon"
  13. 22:27 Zıngıl Tatlısı: Mardin Mutfağının Pratik Lezzeti!
  14. 22:24 Sandık Kokusu final mi yapıyor?
  15. 22:10 Temmuz'da Memur ve Emeklilere Maaş Zammı Şoku!
  16. 22:01 Korhan Berzeg 10 aydır aranıyordu: Kemik parçaları ve kıyafetleri bulundu!
  17. 22:01 Bakan Uraloğlu X açıklaması yaptı: "Kanuni düzenleme gerekecek"
  18. 21:39 Özgür Özel, Erdoğan'la TBMM'deki görüşmesini şu şekilde anlattı!
  19. 21:21 İçkili Araç Kullanma Davasında, Alkol Üreten Vücuda Sahip Kişi Hakkında Karar Verildi!
  20. 21:06 Koç Holding'den Uyarı: Sahte Hesaplar ve Web Siteleri!
Yaşam Haberleri