Ahmet Davutoğlu: Keşke 6’lı Masayı Erdoğan toplasaydı

Ahmet Davutoğlu: Keşke 6’lı Masayı Erdoğan toplasaydı

Ahmet Davutoğlu: Keşke 6’lı Masayı Erdoğan t... Davutoğlu ilk kez açıkladı: Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Hayrettin Karaman’la gittik Erdoğan’ı cemevlerine ikna edemedik.

Ömer Şahin - Ankara

Ankara- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 6’lı Masa etrafında bir araya gelen partilerin temel misyonunun iktidara gelmek olmadığını söyledi. Davutoğlu, “İktidara bir şekilde gelinir. Ama fay hatlarını temsil edenin siyasi akımlarının hemen hemen hepsinin temsilcilerinin o masa etrafında buluşması ve  bu tansiyonu düşürmek için irade sergilemesi önemlidir. Keşke bu masayı Sayın Erdoğan toplasaydı. Keşke o sert konuşmayı yapmak yerine siyasi liderlere bir akşam yemeği yeseydim deseydi. Kötü mü olurdu? Alkışlardık.” dedi.

Parti genel merkezinde gazetecilerle kahvaltıda buluşan Ahmet Davutoğlu gündemdeki konuları değerlendirdi, soruları cevaplandırdı.

Davutoğlu, başörtü özgürlüğünü yasal güvenceye bağlayacak adım atan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ilk kutlayan isimlerden birisinin 28 Şubat mağduru olan eşi Sare Davutoğlu olduğunu açıkladı. Kılıçdaroğlu’nu açıklamasından kısa bir süre sonra telefonla aradıklarını ve desteklerini duyurduklarını söyleyen Davutoğlu fikrin kendisinden çıktığı iddiasını ise yalanladı:

img-3170.jpg

- Böyle bir imayı dahi Sayın Kılıçdaroğlu'na saygısızlık olarak görürüm. Ama bir iklim oluşuyor orada. O iklim tabii ki herkesi etkiliyor. Hepimizi etkiliyor. Başka konularda da bizi etkiliyor. Ama açıklaması Sayın Kılıçdaroğlu'nun şahsi iradesiyle yaptığı bir açıklamadır. Bunda bir yanlışlık yok. Hani başka konularda arkadaşlarımdan etkileniyorum, öğreniyorum. Hep beraber bir süreç yaşıyoruz.

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu’nun açıklamaları şöyle:

- Sayın Kılıçdaroğlu'nun açıklaması çok önemli. Tarihi nitelikli bir açıklama olarak değerlendirdim. Ve hemen destek beyan ettim. Bu aynı zamanda altılı masanın temel misyonuna da uygun bir açıklamaydı. Çünkü altılı masanın belki de Türk siyasetine yaptığı, yapacağı en büyük katkı iktidara gelmek değildir açıkçası. İktidara bir şekilde gelinir. Ama bu fay hatlarını temsil edenin siyasi akımlarının hemen hemen hepsinin temsilcilerinin o masa etrafında buluşması. Ve bu tansiyonu düşürmek için irade sergilemesidir.

- Bu acılar hepimizin acılarıydı. Bu acıyı Sayın Kılıçdaroğlu savunursa daha da anlamlıdır. İşte böyle oldu bugün. Hepimizin görevi bu fay hatlarını ortadan kaldıracak  çağrılara kulak asmak ve olumlu tepki vermek, birlikte çalışmaktır. Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda yurt dışında geçmişte çok ihtilaf yaşadığı kişilerle, geçmiş geçmişte kaldı. Şimdi umarız ki, Erdoğan, kimyasal silah kullananlara bile el uzattığı eli Türkiye'de farklı düşüncelerle siyasi liderleri uzatmaktan imtina etmez.

- Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından iki kesim rahatsız oldu. Bir iktidar elimizden bir koz gidiyor diye. Ikincisi de 28 Şubat zihniyetini hala barındıran bazı kesimler var. Onlar da bu karşıtlık ortadan kalkarsa ideolojik zeminimiz yok olacak diye telaşa kapıldılar. Aslında bu çok doğru bir iş yapıldığına işaret. Bırakın iktidar telaşa kapılsın.

--Keşke bu masayı Sayın Erdoğan toplasaydı. Keşke o sert konuşmayı yapmak yerine siyasi liderlere bir akşam yemeği yeseydim deseydi. Kötü mü olurdu Alkışlardık.

- Sayın Erdoğan'ın Sayın Cumhurbaşkanı'nın dünkü konuşmasını bir açıdan memnuniyetle, bir açıdan açık bir şekilde üzüntüyle karşıladık. Memnuniyetle karşıladığım husus şu sayın Cumhurbaşkanı, sayın Kılıçdaroğlu’nun teklifini bir adım öteye götürdü. Anayasal bir düzenleme yapalım dedi. Sayın Kılıçdaroğlu da cevap verdi. Her türlü desteğe hazırız diye. Bu şu demektir. O üslup konusuna geleceğim. Onların ötesinde demek ki bu açıklama bir olumlu sonuç doğurdu. İlk defa muhalefetin söylediği bir hususta Sayın Cumhurbaşkanı bir adım öteye gitti muhalefete destek beyan etti. Şimdi bu takdir edilecek bir davranıştır. Ama üslup son derece sert. Alevi vatandaşlarımızın sorunlarını çözme unsuru gayet önemli ama temel insan hak ve özgürlüğü konusunda bir vizyon içeren bir konuşma değil. Buna rağmen dün yayınladığım bir video öyle destekle beyan ettim.  

- İktidar, ‘biz gidersek kazanımlarımızı kaybederiz’ diye muhafazakar kitleye parmak sallıyor. Hayır kaybetmeyecek işte. Sayın Kılıçdaroğlu da açıkladı. Buradan teminat olarak söylüyorum. Kaybolmayacak. Kaybetmeye yönelik herhangi bir adım olursa da karşısında Sayın Erdoğan durmayabilir. Çünkü her an tavır değiştirdiğine çok şahit olduk. Ama biz dururuz.

- Hem seçimlere giderken 28 Şubat geri gelir, başörtüsü yasakları geri gelir diye kamuoyu yapacaksınız ve oy isteyeceksiniz. Hem de bu yasağı tümüyle tarihe gömecek olan bir teklife mesafeli duracaksınız ve o kişinin geçmişte yaptıklarını ortaya koyacaksınız. Geçmişte Sayın Erdoğan söyledikleri ile bugün yaptıkları arasında neler var? Her bir siyasi liderin geçmişte söyledikleri ile hesaplaşmaya girsek neler çıkar, neler çıkar? Gerek var mı? Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün yeni şeyler söylemek lazım. Sayın Kılıçdaroğlu yeni bir şey söyledi.

- Sayın Cumhurbaşkanı bu konuda yurt dışında geçmişte çok ihtilaf yaşadığı kişilerle, geçmiş geçmişte kaldı. Şimdi umarız ki, Erdoğan, kimyasal silah kullananlara bile el uzattığı eli Türkiye'de farklı düşüncelerle siyasi liderleri uzatmaktan imtina etmez.

Öyle bir yasa getirdiler ki (Dezenformasyon Yasası) bu açık bir sansür yasasıdır. Aynı ifadeyi ben de söyleyeceğim, gelsinler götürebilirlerse bizi götürsünler. Siyasi partilere çağrı yapıyorum: Kim doğal eleştiri hakkında soruşturma aynı ifadeyi topluca tekrar etmemiz lazım ki yüz yıl geçmiş sansür uygulamalarının bir benzeri takriri sükun dönemine girmemiş olsun.

Başbakanlıktan ayrılma sürecinde Erdoğan ile en ihtilaflı konularımdan birisi cemevlerinin statüsü konusuydu. Sorunu temelden çözecek reform paketi hazırladık. Erdoğan’ı ikna edebilmek için Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve Prof. Dr. Hayrettin Karaman ile birlikte görüştük ama ikna edemedik.  Parti içinde ihtilaf yoktu, bir tek Erdoğan direndi.

 

"Ahmet Davutoğlu: Keşke 6’lı Masayı Erdoğan toplasaydı" haberi, 06 Ekim 2022 tarihinde yazılmıştır. 06 Ekim 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ahmet Davutoğlu: Keşke 6’lı Masayı Erdoğan toplasaydı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ahmet Davutoğlu: Keşke 6’lı Masayı Erdoğan toplasaydı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 20 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:57 IFacebook ve MSN'de bulunan nostaljik bir özellik Instagram'a geliyor!
  2. 01:51 Google haritalar, elektrikli araç sahiplerine güzel haber: Sürücüleri sevindirecek özellik geliyor
  3. 01:47 Jeep'in TOFAŞ hamlesi Türkleri heyecanlandırdı: Düşük fiyatlara hazır olun!
  4. 01:42 Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye bir kredi daha geldi
  5. 01:40 CHP'li Durmaz'dan Tokat açıklaması: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  6. 01:33 Mobil tabanlı birinci şahıs nişancı oyunu artık bilgisayarlara geliyor!
  7. 01:22 AK Parti'de ıstakozun ardından Rolex krizi gündemde
  8. 01:22 Hamas ve İslami Cihad, Filistinlilere İsrail askerlerine karşı mücadele çağrısı yaptı
  9. 01:22 Zeybekci'den İsrail açıklaması: "Bebek katliamını kınıyoruz ama ticaret anlaşmamız var"
  10. 01:16 CHP'li Durmaz açıkladı: Tokat’taki HES’ler fay hattı üzerinde
  11. 01:14 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan enflasyon açıklaması geldi
  12. 01:11 Sayılar hayatınızı mahvedebilir!
  13. 01:09 Elazığ'da kan dondurucu olay! Okul müdürü 9 kız öğrenciyi taciz etti
  14. 01:07 Tokat depreminin ardından gözler oraya çevrilmişti: Büyük bir deprem olacak mı?
  15. 01:05 Colorado’da yeni yasa: Beynimizin yeni haklara ihtiyacı var
  16. 01:04 ‘Ben köy sevmem’ diyenler bile buraya hayran kalıyor: Giden yerleşme planı yapıyor!
  17. 01:00 Trabzonspor'un yeni orta sahası, İskoçya'da bulundu! Kulüp, İngiliz orta saha oyuncusuna adım attı
  18. 00:56 Tasarrufu kim yapacak? Bakan Şimşek açıkladı
  19. 00:49 Fed'in belirttiğine göre, enflasyon finansal istikrar açısından en büyük risk olarak algılanıyor
  20. 00:43 Fenerbahçe'nin Avrupa'dan kazandığı gelir açıklandı
Gündem Haberleri