Neşet Ertaş'la ilgili flaş iddia: 'O eserler dedeme ait'

Neşet Ertaş'la ilgili flaş iddia: 'O eserler dedeme ait'

Neşet Ertaş'la ilgili flaş iddia: 'O eserler... Halk ozanı Neşet Ertaş'ın hayatının film olacağının açıklanmasından sonra flaş bir gelişme yaşandı. Müberra Kıral, Ertaş'ın bazı şarkılarının kendisine değil, dedesi Aşık Hüseyin Tenecioğlu'ya ait olduğunu iddia etti.

ERTAŞ'IN AİLESİ FİLME TEPKİ GÖSTERDİ

Aile üyeleri yayımladıkları mesajda, Neşet Ertaş hayattayken defalarca bu tip tekliflerin geldiğini ancak sanatçının bu konuya asla izin vermediğini belirtti. Aile, yaptığı açıklamada, çekilmekte olan filmin telif hakları ile ilgili yasa ve yönetmelikler başta olmak üzere, ilgili mevzuata tamamen aykırı olduğunu vurguladı. Açıklamada, film yapımcısı kişi, kişiler ve firmalara noter vasıtası ile gerekli ihtarnameler gönderildiği bilgisi yer aldı.

Neşet Ertaş'ın hayatının beyazperdeye aktarılacağının ortaya çıkmasından sonra bugün yeni bir iddia daha ortaya atıldı.

"O TÜRKÜLER NEŞET ERTAŞ'A AİT DEĞİL"

Eskişehir'de yaşayan Müberra Kıral isimli vatandaş, Snob Magazin'den Arif Hür'e çarpıcı açıklamalarda bulundu. Müberra Kıral, "Neşet Ertaş, rahmetli dedem Aşık Hüseyin Tenecioğlu'na ait olan 'Acem Kızı', 'Gayrı Dayanamam Ben Bu Hasrete' ve 'Hata Benim' gibi  eserleri kendisine aitmiş gibi kamuoyuna mâl etti. Bu türkülerin isim hakkını almak için gerekirse Ertaş ailesine dava açabiliriz" sözleriyle şoke etti.

"DEDEMİN 1500'E YAKIN ESERİ BULUNUYOR"

Sözlerini sürdüren Müberra Kıral, "Neşet Ertaş gençlik yıllarında sokaklarda ağıt söyleyerek dolaşan bir insandı. Ertaş'ın henüz tanınmadığı yıllarda rahmetli dedem 
Aşık Hüseyin Tenecioğlu, İç Anadolu bölgesinde tanınan bir şahsiyetti. Dedemin 1500'e yakın eseri bulunuyor. Rahmetli Neşet Ertaş'ın seslendirdiği 'Acem Kızı', 'Gayrı Dayanamam Ben Bu Hasrete' ve 'Hata Benim' adlı türküler dedeme ait" ifadelerini kullandı.

"GEREKİRSE DAVA AÇACAĞIZ"

Neşet Ertaş'ın hayatının beyazperdeye aktarılacağının açıklamasından sonra bu gerçekleri açıklama gereği duyduğunu söyleyen Müberra Kıral, "Bu türkülerin isim hakkını almak istiyoruz. Gerekirse Ertaş ailesine dava açabiriz. Bu eserler gerçek adıyla 'Hüseyin Tahtacı' veya yaygın adıyla 'Âşık Hüseyin' olarak bilinen dedeme ait" dedi.

neset-ertas-1.jpg

"HAKKI DA HAKLI OLANA VERMEK LAZIM"

Çukurovalı Edebiyatçı yazar İrfan Can ise başta Acem Kızı türküsü olmak üzere Neşet Ertaş'ın seslendirdiği bazı türkülerin Aşık Hüseyin Tenecioğlu'na ait olduğunu belirterek, "Ancak bu durum Neşet Ertaş'tan bir şey kaybettirmez. Fakat hakkı da haklı olana vermek lazım. Aşık Hüseyin'in ismi ilk olarak 1928 yılında Adana'da yayınlanan bir kültür edebiyat dergisinde geçiyor. Bazı kaynaklarda da Aşık Hüseyin'in ismine rastlıyoruz. Ben MESAM'a Acem Kızı türküsünün Aşık Hüseyin'e ait olduğunu bildiren yazılar da yazdım" şeklinde konuştu.

"SADECE 3 KITASINI BİLİYORDU"

Halk ozanı Aşık Feymani'de geçtiğimiz yıllarda bu konu hakkında konuşmuştu. Feymani, "O yıllarda Kadirli'de yaşayan Aşık Hüseyin'i Kadirli'nin ağaları Ceyhan'a sık sık pavyonlara götürürlermiş. Pavyonda bir gün Acem kızı denilen bir şarkıcı sahne de şarkı söylerken Aşık Hüseyin'de mekan sahibinden izin alarak bir görüşte aşık olduğu Acem kızına bir türkü söylemiş. İşte o ünlü Acem Kızı türküsü bu şekilde ortaya çıkmış. Acem Kızı türküsünün elimizde 10 kıtası var. Neşet Ertaş bunun 3 kıtasını biliyordu." diyerek Acem Kızı' adlı türkünün Aşık Hüseyin'e ait olduğunu iddia atmişti.(Kaynak. Snob Magazin)

"Neşet Ertaş'la ilgili flaş iddia: 'O eserler dedeme ait'" haberi, 29 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 29 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Kültür Sanat kategorisi altında bulunan Neşet Ertaş'la ilgili flaş iddia: 'O eserler dedeme ait' haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Neşet Ertaş'la ilgili flaş iddia: 'O eserler dedeme ait' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kültür Sanat konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Tekstil Sektöründe Sarsıntı! Dev Firma İflas İlan Etti!
  2. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  3. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  4. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  5. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  6. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  7. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  8. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  9. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  10. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  11. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  12. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  13. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  14. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  15. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  16. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  17. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  18. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  19. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  20. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
Kültür Sanat Haberleri