Netflix'in 'Famagusta' Dizisi Türklerden Sert Tepki Çekti

Netflix'in 'Famagusta' Dizisi Türklerden Sert Tepki Çekti

Netflix'in 'Famagusta' Dizisi Türklerden Ser... Netflix’in 20 Eylül'de yayınlayacağı 'Famagusta' dizisi, Türk askerlerini "işgalci" olarak göstermesi nedeniyle Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden sert tepkiler aldı. Dizinin Kıbrıs Barış Harekatı’nı Rum perspektifinden ele alması, geniş çaplı eleştirilere yol açtı.

Dünyanın en popüler dijital dizi platformlarından biri olan Netflix'te yayınlanacak olan diziye Türklerden sert tepki geldi. 20 Eylül'de yayınlanması planlanana dizinin mevzusunda Türk askerlerinin işgalci gösterilmesi tepkilere neden oldu.

Netflix’in 20 Eylül'de yayınlayacağını duyurduğu Yunanistan ve Güney Kıbrıs ortak yapımı 'Famagusta' dizisi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye'den sert tepkilerle karşılaştı. Türk askerini "işgalci" olarak gösteren ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nı Rumların perspektifinden ele alan dizi, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, AK Parti, MHP, Dışişleri ve Kültür Bakanlıkları ile RTÜK tarafından eleştirildi.

'FAMAGUSTA' DİZİSİNE TEPKİ YAĞDI

Kıbrıs Barış Harekatı’nın üstünden 50 yıl geçmişken, Kıbrıs problemi hala çözülememiş durumda. Bu çözülmemiş soruna yeni bir tartışma konusu ekleyen 'Famagusta' dizisi, Türk askerini "işgalci" olarak göstermesiyle tepki topluyor. Dizide, 1974'te Türklerin Kıbrıs'a ayak bastığı gün, genç bir Rum çiftin bebeklerini kaybetmesiyle başlayan olaylar işleniyor ve Türkler, "kötü taraf" olarak sunuluyor.

Türk askerini işgalci olarak gösteren 'Famagusta' dizisi Netflix'te yayınlanacak - Sözcü

ERSİN TATAR: "TARİHİ GERÇEKLERİ YANSITMIYOR"

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dizinin kara propaganda yaptığını belirterek, "Kıbrıs meselesi 1950’lerde başladı, Kıbrıs Türkü silah zoruyla devletin dışına atıldı, 1960’larda 103 köyün yakılıp yıkılmasıyla binlerce insanın göç etti, bölgede Türklere yönelik onlarca kere katliam yapıldı ve tüm dünyanın olanları izledi. Bu dizi tarihi gerçekleri yansıtmıyor. Kıbrıs meselesinin 1974’te başladığına dair kara propaganda yapıyor. Netflix belli bir düzeye gelmiş ve gerçekleri görmesi gereken bir platform. Böylesine bir kuruluş, böyle bir kara propagandaya nasıl alet olur düşüncesi içerisindeyim, düşündürücü olduğunu söylüyorum. Yakışmadı diyorum. Gerçekten kınanması gerekiyor ve kınıyoruz." dedi.

Tatar ayrıca Türk yapımcıları göreve çağırarak, "Türk dizileri, Türk dünyasında, Rusya’da, Güney Amerika’daki farklı ülkelerde izlenmekte ve reyting almakta. Buna misilleme olarak, Türk film dünyasının kuvvetli yapımcılarının, senaristlerinin Kıbrıs’ta hala yaşamakta olan canlı tarihi, mücadeleleri dinlemek suretiyle kuvvetli bir dizi yapılabileceğini düşünmekteyim." ifadelerini kullandı.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÖMER ÇELİK: "KIBRIS BARIŞ HAREKATI, KAHRAMAN TÜRK ASKERİ, BARIŞ VE ADALET HEDEF ALINAMAZ"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de diziyi eleştirenler arasındaydı. Çelik, X üzerinden yaptığı açıklamada, "1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nı çarpıtan ve Rum tarafının propagandasını yapan bir dizinin 20 Eylül’den itibaren bir film platformunda yayınlanacak olması çok rahatsız edicidir. Barışı getiren ve adaleti tesis eden müdahalenin Rum propagandasıyla hedef alınmasını kabul edemeyiz. Bu dizi vasıtasıyla Kıbrıs Barış Harekatı, kahraman Türk askeri, barış ve adalet hedef alınamaz" dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI VE KÜLTÜR BAKANLIĞI'NDAN TEPKİLER

Dışişleri Bakanlığı, dizinin Kıbrıs Türklerinin aziz hatırasına büyük bir saygısızlık olduğunu belirterek, "Dijital bir platformda yayınlanacak olan ‘Famagusta’ adlı dizi, tarihi gerçekleri çarpıtmak suretiyle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin kara propagandasına hizmet etmektedir. Bu dizi, 1963-74 yılları arasında gözlerini kan bürümüş Kıbrıslı Rum çeteler tarafından katledilen Kıbrıs Türklerinin aziz hatıralarına büyük bir saygısızlık teşkil etmektedir. Gerçekleri olduğundan farklı yansıtmaya dönük bu tip nafile girişimler, Milli davamız Kıbrıs konusundaki mücadele azmimizi daha da güçlendirmektedir. Kıbrıs gazilerimizi saygı, şehitlerimizi rahmetle anıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Dr. Batuhan Mumcu da Netflix'i tarihi gerçeklere saygı duymaya davet etti ve Kanlı Noel'de yaşanan katliamlara atıfta bulunarak diziyi kınadı. 1963’teki Kanlı Noel olayında Binbaşı Nihat İlhan’ın katledilen ailesinin fotoğrafını paylaşan Mumcu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Netflix’i bu tür yapımlarda tarihi gerçeklere saygı duymaya davet ediyorum. Türk milletinin ve Kıbrıs Türk halkının onuruna yönelik bu tür haksız ve yanıltıcı yayınları şiddetle kınıyor, gerçeğin yanında durmaya devam edeceğimizi vurgulamak istiyorum. Eğer gerçek ne diye sorarsanız sadece küçük bir fotoğraf karesini değerlendirmenize sunmayı yeterli buluyorum"

RTÜK VE MHP'DEN SERT TEPKİ

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dizinin üst kurul tarafından yakından takip edildiğini ve Kıbrıs Türkü'nün haklı davasını desteklemeye devam edeceklerini belirterek "Sayın Bakan Yardımcım; Şehit Binbaşı Nihat İlhan ve ailesini, kundaktaki Hakan’ı unutmadık. Hassasiyetiniz çok haklı. Söz konusu yapım Üst Kurulumuzun takibindedir. Kıbrıs Türkünün haklı davasını millet olarak destekliyor ve bu konudaki dezenformasyonlara prim vermiyoruz. Kahraman ordumuz ve aziz milletimiz dün olduğu gibi bugün de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki kardeşlerimizin yanındadır" dedi.

Bir tepkide MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman’dan geldi. Büyükataman tepkisini şu ifadelerle gösterdi: "Tarihi gerçeklerden kopuk EOKA terörünün tezlerinden beslenen ve düşmanlık eken böyle bir dizinin yayınlanacak olması tam anlamıyla maksatlıdır ve Türk karşıtlığıdır. Tarihi gerçekler ve Kıbrıs’ta katliamcı Rum çetelerinin Türklere yaptığı zalimlikler tüm belgeleriyle bilinirken böyle bir dizinin yayınlanması tarihi çarpıtma teşebbüsüdür. 1974 Kıbrıs Barış Harekatı, Türkiye tarafından adaya barış ve huzuru getirmek için yapılmış bir müdahaledir ve Türk ordusunun müdahalesi Kıbrıs’a huzuru getirmiştir. Netflix işgalci Rum çetelerinin Türklere yönelik katliamlarını görmezden gelen ve Kıbrıs’a barış getiren Türk askerine iftira atan bu kışkırtıcı kara propaganda dizisini ivedi bir şekilde yayından çekmelidir"

"Netflix'in 'Famagusta' Dizisi Türklerden Sert Tepki Çekti" haberi, 02 Eylül 2024 tarihinde yazılmıştır. 02 Eylül 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Netflix'in 'Famagusta' Dizisi Türklerden Sert Tepki Çekti haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Netflix'in 'Famagusta' Dizisi Türklerden Sert Tepki Çekti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Eylül 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Yazar Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:49 Putin’den ordudaki asker sayısını artırma emri!
  2. 21:42 Biden'dan Trump'a Yönelik Suikast Girişime Tepki: "Gizli Servis Daha Fazla Destek İhtiyacı İçinde"
  3. 21:33 Altın Fiyatlarında Sıcak Gelişme: Zirveye Koşuyor!
  4. 21:33 BM'den Gazze İçin Acil Uyarı: "Ortak İnsanlığımız Tehlikede"
  5. 21:31 Trabzonspor'un Başarılı Geçmişine Damga Vuran Şamil Ekinci Aramızdan Ayrıldı
  6. 21:31 Merkez Bankası Faiz Kararını Eylül'de Sabit Tutacak mı? Piyasa Beklentileri Açıklandı!
  7. 21:28 17 Eylül günlük burç yorumları
  8. 21:26 Ankaragücü’nde Erdoğan krizi!
  9. 21:25 Dele Alli'nin Yeni Durağı La Liga mı? Real Betis Transferi Gündemde
  10. 21:25 Yunanistan’da Türk Mafyası Alarm Verdi: Casusluk Tehdidi Hakkında Gizli Rapor!
  11. 21:19 Okullarda Temizlik Krizi: Eğitim İş'ten Milli Eğitim Müdürlüğü Önünde Anlamlı Eylem
  12. 21:19 Trendyol Süper Lig'de Derbi Tarihleri Açıklandı! İşte 7-17. Haftaların Programı!
  13. 21:14 Japonya’nın Vize Kararıyla İlgili İddialar Doğru Değil! İşte Resmi Açıklama
  14. 21:09 Maliye Bakanı Şimşek'ten Ekonomik İyileşme Müjdesi: Cari Açık ve Risk Primi Düşüşte
  15. 21:08 Türkiye’nin İhtiyaç Duyduğu Uzmanlar Burada Yetişecek: Milli İstihbarat Akademisi Resmen Açıldı!
  16. 21:02 Erzurum’da Skandal: Minibüs Kazası Sonrası Sürücüye Yüksek Cezalar ve Ehliyet İptali
  17. 20:58 DAX ve CAC 40 Düşüşte, FTSE 100 Yükseldi: Avrupa Piyasaları Ne Yönde?
  18. 20:57 Psikolojik Sorunları Olan Baba, Kızını Öldürdü Çekyatın İçine Sakladı! İşte Vahşetin Detayları
  19. 20:57 Beşiktaş'tan MHK'ya açık mektup: "Hiçbir şeyi unutmuş değiliz!"
  20. 20:55 Bakan Şimşek: "Risk primimizdeki düşüş de benzer ülkelere göre çok daha iyi"
Gündem Haberleri