Niğdeli telefoncu esnafı: 'Çıkar telefonunu göster' diyen adam telefoncudan çıkmıyor

Niğdeli telefoncu esnafı: 'Çıkar telefonunu göster' diyen adam telefoncudan çıkmıyor

Niğdeli telefoncu esnafı: 'Çıkar telefonunu ... Niğdeli telefon satıcısı Mustafa Durmaz, ekonomik kriz nedeniyle sektördeki birçok arkadaşının işyerini devrettiğini belirterek, vatandaşların nakit parayla telefon alamadığını, satışlarda büyük düşüş olduğunu söyledi.

Durmaz, “Çıkar telefonunu göster dediğin adam tamircilerden çıkmıyor şu an. 2 yıl daha gitsin diye ekranını değiştiriyor, hafızasını yükseltiyor” diye konuştu.

CHP Niğde İl Başkanı Erhan Erdem, Niğde’de telefon satıcısı Mustafa Durmaz’ı ziyaret ederek sektörün sorunlarını dinledi. Durmaz, yaşadıkları sıkıntıları şöyle anlattı:

"Arkadaşlarımız iş yerlerini devrediyor"

“Çoğu GSM sektöründeki arkadaşlarımız devren satılık, devren kiralık, işyerimi devrediyorum, bizim gruplar var oradan sürekli ilanlar gelmeye başladı. 10 yıllık, 15 yıllık telefoncular iş yerimi devrediyorum, iş değişikliği nedeniyle devrediyorum diye. Niye derseniz bir cep telefonu şu an asgari ücretli bir insanın bir telefon alabilmesi için, günlük kullanım için giriş seviyesi bir cep telefonu öneriyorum, giriş seviyesi bir cep telefonun da şu an ciddi anlamda fiyat artışı meydana geldi.

Giriş seviyesi bir cihaz 64 gb hafızası var 3 gb ram'i var bu cihazın şu an ki satış fiyatı 3.200 TL. Biz bu cihazları bin liraya 1200 TL’ye satıyorduk, herkes alabiliyordu. Şu an bu cep telefonunu alabilmesi için bir insanın asgari ücretin yüzde 80'ni cep telefonuna vermesi gerekiyor. Bu cihazı eşinize annenize çocuğunuza alabilirsiniz giriş seviyesi bir cihaz günlük ihtiyaç için. Normal bir cep telefonu almak isterse en az 6 bin lira 5.500 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Bir tane asgari ücret cep telefonu almaya yetmiyor.

"Nakit para veren sayısı ciddi şekilde azaldı"

'Şu an insanların hepsi krediyle almaya çalışıyor. Nakit para veren sayısı ciddi anlamda azaldı kredi kartı ve banka kredisiyle almaya çalışıyor. Nakit çıkartıp veren sayısı on taneden bire düştü. Şu an herkes ya kredi kartı uzatıyor ya da alışveriş kredisi kullandır bana diyor. Yani geri ödememe oranları da yükseldi biz takip ediyoruz alışveriş kredisi kullandırıyoruz, bakıyorum 100 tane kredi kullandırmışım lakin 80 tanesi ödememiş krediyi de ödeyemiyor. Sonra bize tekrar getiriyor ‘ben bu telefonu satmak istiyorum’ diyor.

Biz 7 bin liradan krediyle kullandırdık müşteriye verdik. Müşteriler kredileri ödeyemedikleri için 2. el olarak geri alıyoruz. Adam dedi ki ‘krediyi ödeyemedim’ dedi. Çoğu da ‘eşimle kavga ettim’ diyor lakin ekrandan görüyorum, ödeyemediği için geri getiriyorlar satıyorlar.7 bine alıyorsa biz 6 bine 5 bin 500’e geri alıyoruz. Şu an bir cep telefonu almak gerçekten lüks oldu.

"Çıkar telefonunu göster diyen adam telefoncudan çıkmıyor"

Yani diyorlar ya çıkart telefonu göster diye. Ya çıkart telefonunu göster dediğin adam tamircilerden çıkmıyor şuan. Cep telefonu tamircileri ekran değiştirmekten arka cam değiştirmekten, ram yükseltmekten, hafıza yükseltmekten sıfır telefon alamadığı için sürekli tamircilerde. Şarj soketim kırıldı, 2 sene idare etsin 6 ay idare etsin, yazın çalışacağım tarlada alacağım, bahçe de meyve bozumunda alacağım, patates para edince alacağım, sürekli bir tamir ettirme çabası var.

Bizim işlerimiz ciddi anlamda düştü, yüzde 100’lük bir düşme var, kapanmalar çok fazla oluyor dükkan kiraları da yüksek. 45 metre kare bu dükkana aylık 22 milyar kira veriyoruz iş düşünce nasıl olacak nasıl ödeyeceğiz bu kirayı? Aylık 50- 55 milyar bu dükkanın masrafı var elamanı sigortası dersek GSM sektörü zor durumda. Artan kurlardan dolayı faizlerden dolayı çünkü biz telefonları faizle kredi kullandırdığımız için vatandaşın alım gücü azaldı.”

"Niğdeli telefoncu esnafı: 'Çıkar telefonunu göster' diyen adam telefoncudan çıkmıyor" haberi, 11 Haziran 2022 tarihinde yazılmıştır. 11 Haziran 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Niğdeli telefoncu esnafı: 'Çıkar telefonunu göster' diyen adam telefoncudan çıkmıyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Niğdeli telefoncu esnafı: 'Çıkar telefonunu göster' diyen adam telefoncudan çıkmıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:14 Arsenal ve Napoli, Ferdi Kadıoğlu İçin Sıraya Girdi!
  2. 13:00 Galatasaray'da Kadro Revizyonu: Yeni Sezon için Transfer Hamleleri Başladı
  3. 12:45 İsveçli metal grup In Flames'den İstanbul Konseri!
  4. 12:41 Livakovic'le İsmail Kartal arasında özel görüşme dönüyor!
  5. 12:35 Dejounte Murray'nin son saniye basketi rekora gitti!
  6. 12:20 Tamer Karadağlı'nın Şikayet Ettiği Bina Bakanlık Binası Çıktı!
  7. 11:56 Yeni bir kararla emekli promosyon ödemelerine özel bankalar da dahil edildi
  8. 11:56 Clinton ile Obama'nın da katıldığı etkinlikte Biden'a Gazze protestosu: "Kendinden utan, Joe Biden"
  9. 11:55 Son Dakika: Eros davasında Başsavcılıktan itiraz!
  10. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  11. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  12. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  13. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  14. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  15. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  16. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  17. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  18. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  19. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  20. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
Ekonomi Haberleri