Nikaragua'da yerlilere yönelik silahlı saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti

Nikaragua'da yerlilere yönelik silahlı saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti

MEXICO Nikaragua'da yerlilere düzenlenen silahlı saldırıda 5 şahıs yaşamını yitirdi, 3 şahıs yaralandı.

MEXICO Nikaragua'da yerlilere düzenlenen silahlı saldırıda 5 şahıs yaşamını yitirdi, 3 şahıs yaralandı.

Yetkililer, Bosawas bölgesinde yaşayan Mayangna yerlilerine ortalama 70 kişilik grup tarafınca silahlı hücum düzenlendiğini deklare etti.

Saldırıda ilk belirlemelere nazaran 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, 3 kişinin yaralandığını belirten yetkililer, yerlilere ilişik bazı evlerin de yakıldığını aktardı.

Çevreci grup Del Rio Vakfı Başkanı Amaru Ruiz, saldırganların, Mayangna yerlilerine ilişik 16 evi yaktığını ifade etti.

Ruiz, Nikaragua'daki Mayangna ve Miskito benzer biçimde yerli topluluklara meydana getirilen saldırıların son yıllarda arttığına dikkati çekerek, 2015'ten bu yana en azca 28 yerli topluluk lideri ve üyesinin öldürüldüğünü söylemiş oldu.

Mayangna yerli topluluğunun lideri Salomon Lopez Smith, Mart 2022'de saldırıda yaşamını kaybetmişti.

Bosawas bölgesinde 2021'de düzenlenen saldırılarda, oldukça sayıda Miskito ve Mayangna yerlisi yaşamını yitirmişti.

Ülkede, yerliler ile yerleşimciler içinde toprak yüzünden vakit vakit gerginlik yaşanıyor.

Yaklaşık 5 bin yerleşimci, Mayangna yerlilerine ilişik toprakların yüzde 60'ına yakınını 2015'ten bu yana işgal altında tutuyor.

İşgal sebebiyle 3 bin yerlinin yerinden olduğu belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.