Yeni virüs kapıda! Nipah virüsü nedir, belirtileri neler?

Yeni virüs kapıda! Nipah virüsü nedir, belirtileri neler?

Yeni virüs kapıda! Nipah virüsü nedir, belir... Dünya Kovid-19 ile savaşırken araştırmacılar yeni virüsün kapıda olduğunu belirtiyor. Ölüm oranı yüzde 75'e kadar çıkan yeni hastalık: Nipah virüsü(NİV)! Nipah virüsü nedir, bulaşıcı mı, nasıl bulaşır? Nipah virüsü belirtileri nelerdir, nerede görüldü?...

Yeni tip koronavirüs örnekleri ilk inceleyenlerden biri olan Taylandlı virolog Supaporn Wacharapluesadee, Bangkok'taki Thai Kızılhaçı Gelişen Bulaşıcı Hastalık-Sağlık Bilimleri Merkezini yönetiyor. Son 10 yıldır da hayvanlardan insanlara sıçrayabilen hastalıkları belirlemek ve durdurmak için dünya çapındaki Predict projesinde yer alıyor. Fakat dünya koronavirüs ile savaşırken bile, Wacharapluesadee şimdiden bir sonraki salgının peşinde.

Binlerce yarasayı incelediği kariyeri boyunca, Wacharapluesadee ve meslektaşları birçok yeni koronavirüs türü keşfetti. Fakat bilim insanı bunlar arasında kendisini en çok endişendirenin Nipah virüsü olduğunu bildirdi.

Nipah virüsü(NİV) nedir? Aşısı da tedavisi de yok

Güneydoğu Asya'da belirlenen ve meyve yarasalarının doğal kaynağı olduğu Nipah virüsünün (NiV) gelecek yıllarda yeni bir salgını başlatabilme potansiyeli olduğunu tahmin ediliyor. Ölüm oranı yüzde 75'e kadar çıkan hastalığın aşısı bulunmuyor. Nipah virüsünün tedavisi yok ve yüksek ölüm oranına sebep oluyor. Şu anda dünyada yaklaşık 700 insanın Nipah virüse yakalandığı düşünülüyor.

Nipah virüsü nasıl bulaşıyor?

NTV'nin aktardığı habere göre, Nipah virüsünün bu kadar önemli ve endişe uyandırıcı olmasının birkaç sebeb var: Hastalığın uzun kuluçka süresi (45 gün), enfekte bir kişinin hasta olduğunu fark etmeden onu yayması için bolca fırsat olduğu anlamına geliyor. İkincisi, farklı türdeki hayvanları enfekte ediyor ve bu da hastalığın yayılma ihtimalini artırıyor. Ayrıca doğrudan temas yoluyla veya kontamine yiyecek tüketilerek hastalık bulaşabiliyor. 

Nipah virüsü salgını 100'den fazla kişinin ölümüne sebep oldu. Araştırmacılar, orman yangınlarının ve yerel kuraklığın yarasaları doğal ortamlarından çıkardığı ve onları meyve ağaçlarına ve domuzlarla aynı çiftliklerde yetişen ağaçlara doğru yönlendirdiği sonucuna vardı. Stres altındaki yarasaların ise daha fazla virüs yaydığı görüldü. Yer değiştirmeye zorlanma ve normalde etkileşime girmeyecekleri bir türle yakın temas halinde olma durumu, virüsün yaralardan domuzlara ve daha sonra çiftçilere sıçramasına izin verdi.

Nipah virürü belirtileri neler?

Nipah virüsü bulaşanlarda belirtiler hemen ortaya çıkmasa da Nipah virüsüne yakalanan biri öksürük, boğaz ağrısı, ağrı, yorgunluk ve nöbetlere ve ölümle sonuçlanabilen beyin şişmesi gibi solunum semptomları yaşıyor. Sonraki aşamada ise baş dönmesi, yorgunluk, bilinç değişiklikleri görülebiliyor.

Nipah virüsü nerelerde görüldü?

Malezya'nın Nipah bölgesinde ilk kez bir salgınla başlayan Nipah virüsünün biyolojik silah olduğuna dair iddialar da var. Singapur, Malezya, Hindistan ve Bangladeş'te en fazla görülen Nipah virüsünün, meyve yarasaları aracılığıyla taşındığı belirtiliyor.

"Yeni virüs kapıda! Nipah virüsü nedir, belirtileri neler?" haberi, 13 Ocak 2021 tarihinde yazılmıştır. 13 Ocak 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Yeni virüs kapıda! Nipah virüsü nedir, belirtileri neler? haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Yeni virüs kapıda! Nipah virüsü nedir, belirtileri neler? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:55 İsrail Kısıtlamalarına Rağmen Mescid-i Aksa’da Cuma Namazı Kılındı
  2. 14:51 Lamborghini'nin Yenilenen Logosu: Güçlü, Zarif, Cesur
  3. 14:43 Yapay Zeka: İş Dünyasında Devrim, Akademide Yenilik
  4. 14:39 Kosova'nın Kuzey Mitroviça Bölgesinde Türkçe Resmi Dil Oldu!
  5. 14:37 Babacan'dan Erdoğan'a maaşı çağrısı: "Milyonlarca emekliyi aldatmaktan vazgeçin!"
  6. 14:34 Osayi-Samuel Trabzonspor Fenerbahçe Maç’ı İçin "Şiddet Maçı Bıraktırmalıydı”dedi
  7. 14:30 Maryland'deki Köprü Faciası: 60 Milyon Dolarlık Kurtarma Çabaları Devam Ediyor
  8. 14:26 Bayraktar: Üretici ve Market Arasındaki Fiyat Farklarına Dikkat Çekiyor
  9. 14:18 Premier Lig'den Radikal Karar: Top Toplayıcı Çocuklar Artık Oyunculara Top Vermeyecek!
  10. 14:14 Goldman Sachs: İstanbul Seçimleri Türk Lirası Üzerinde Olumlu Etki Yaratabilir
  11. 14:06 Yeniden Refah Partisi'ne TGRT'ten Engel: İstanbul Adayları Programa Alınmadı
  12. 14:01 Tacikistan'dan Rusya'daki Konser Salonu Saldırısıyla İlgili 9 Şüpheli Gözaltına Alındı
  13. 13:57 Nida Tüfekçi Güzel Sanatlar Lisesi Öğrencileri Şehitler İçin Vefa Hareketinde
  14. 13:54 Özel Okul Ücretleri Dudak Uçuklatıyor! 1 Milyon Liraya Ulaştı!
  15. 13:52 İEKKK Toplantısında Tunç Soyer'e Veda: "Yola Devam Ediyorum"
  16. 13:50 CHP'den İYİ Parti'ye Sert Tepki: "Kölelik İddialarına Karşı Duruş"
  17. 13:48 Bursa'da Metrobüs Projesi İçin Ön Sipariş Verildi: Mustafa Bozbey'in İncelemeleri
  18. 13:45 Çalışma Bakanı Işıkhan: "31 Mart'ta Yeni Bir Dönem Başlayacak"
  19. 13:45 Süper Lig 31. Hafta Hakemleri Belli Oldu: Öne Çıkan Maçlarda Kimler Düdük Çalacak?
  20. 13:41 Mert Çiller'e Eşine Yönelik Şiddet Davasında Adli Para Cezası Verildi
Teknoloji Haberleri