Nuray Babacan: AK Partililer Erdoğan’ın yeninden seçilmesinin önünü açmak için arayışa geçti

Nuray Babacan: AK Partililer Erdoğan’ın yeninden seçilmesinin önünü açmak için arayışa geçti

Nuray Babacan: AK Partililer Erdoğan’ın yeni... Yerel seçim sürecinde, çoğu “taktik gereği” gündeme getirilen konuların siyasi kulislerde yankıları oluyor. Biri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Bu benim final seçimim” sözleri oldu.

AKP’liler parmak hesabıyla Erdoğan’ın yeniden seçilmesine kapı açacak erken seçim kararında, "kim destekler, kim desteklemez?" sohbetleri yapıyor.

AKP’lilerin erken seçim olasılığı üzerinden yaptıkları hesaplamalara geçmeden önce, partinin tartışmalı yerel seçim kampanya stratejilerinin nasıl oluşturulduğuna bakalım. Kurgu, "Önce konuyla ilgili şüphe yaratıp, ardından planı uygulamak" şeklinde gelişiyor. Örneğin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu’nun kampanya sürecinde çok para harcadığı iddiaları yayıldıktan bir süre sonra, 2019 yılında CHP İl Başkanlığı binasının alımına ait olduğu savunulan görüntüler servis edildi. Ortaya çıktı ki, görüntüler bir süredir ellerindeydi, algıdan sonra yol verildi.

KART VE MÜLAKAT!

Bunun ilk işaretleri, belediye otobüslerinin sık sık bozulduğu algısı yaratmak için hazırlanan mizansen filmlerde ortaya çıkmıştı. Başka bir adım ise ekonomik krizle beli bükülen emeklilerin AKP’den vazgeçmeye başladığının ortaya çıkmasının ardından atılıyor. Hemen ödeme yapılacak ekonomik alt yapı olmadığı için "indirim avantajları sağlayacak emekli kart" projesi gibi müjdeler basına servis edildi. Seçim sonrasına tarih verilen bu vaatlerin, genel seçimlerde, "kamuya işe alımlarda mülakatlara son verilecek" gibi askıda kalma olasılığı bulunuyor. Bakalım şapkadan başka neler çıkacak…

"ERKEN SEÇİM OLASILIĞI"

Gelelim AKP’lilerin, Erdoğan’ın yeniden seçilmesine olanak sağlama hesaplarına ve yeni Anayasa için yapılan planlara… Erdoğan’ın yeniden adaylığının yolunun açılması için partide tartışılan formüle göre, 2028 Mayıs ayında yapılması gereken seçimlerden bir yıl önce TBMM’nin seçimlerin yenilenmesi kararı alınması için teklif verilecek.

PARMAK HESABI!

Anayasa’ya göre TBMM’nin seçim kararı alabilmesi için 360 milletvekilinin desteği gerektiğinden "kimlerden destek alınabilir" sohbetleri yapılıyor. Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı bu kararın alınmasına yetmiyor. Ancak, parti kurmayları, "Seçimlerin yenilenmesi gündeme gelirse muhalefetin de destek vereceğini düşünüyoruz. Seçimden kaçamazlar" yorumunu yapıyorlar.

KİM NE YAPAR?

Partililer, seçimlerin yenilenmesi kararının alınması için TBMM’ye MHP ile birlikte ortak bir teklif sunabileceklerini dile getiriyorlar. Muhalefet, bugünden bu topa girmiyor. Mevcut duruma göre, AKP ve MHP’nin toplam sandalye sayısı 313. İYİ Parti’nin destek vermesi durumunda bu sayı 351’e ulaşıyor. HÜDA-PAR’ın 4, YRP’nin 4 sandalyesi bulunuyor. Bu partilerin de ortak hareket etmesi durumunda sayı 359 oluyor. Bazı bağımsız milletvekillerinin de desteği ile TBMM’nin erken seçim kararı almasının önü kıl payı açılabilir. Yapılan hesaplar şimdilik böyle…

ANAYASA HAYALİ

Ara sıra gündeme bir girip, bir çıkan diğer konu ise yeni Anayasa. İktidarın ihtiyacına göre gündemin aralarına serpiştiriliyor. Bu konuda TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş başrol olmak istiyor. Genel olarak inisiyatif almaktan kaçan Kurtulmuş, tüm partilere ve STK’lara yeni anayasa konusunda çağrı yapacak ve varsa önerilerini isteyecek.

DAHA ÇOK YAZARIZ

AKP’liler, diğer yandan partileri ziyaret ederek yeni anayasa çağrısı yapmayı planlıyorlar. Parti kurmayları, "Tüm bu öneriler toplandıktan sonra ortaya ortak bir metin çıkmasını hedefliyoruz. Ortak öneriler bir araya getirilecek ve anayasa değişikliği metni hazırlanacak" iddiasındalar. Yeni anayasanın en fazla 100 maddeden oluşması, ikincil mevzuat konusu olabilecek düzenlemelerin anayasa dışına bırakılması planlanıyor. Gerçekleşmesi hayal gibi görünen yeni anayasa, biz gazetecilerin onlarca kez yazacağı bir konu olmaya devam edecek gibi…

"Nuray Babacan: AK Partililer Erdoğan’ın yeninden seçilmesinin önünü açmak için arayışa geçti" haberi, 26 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 26 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Nuray Babacan: AK Partililer Erdoğan’ın yeninden seçilmesinin önünü açmak için arayışa geçti haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nuray Babacan: AK Partililer Erdoğan’ın yeninden seçilmesinin önünü açmak için arayışa geçti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Gazete Pencere

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(2) Yorum
SON HABERLER
  1. 08:47 Bursa'da üretilecek: Yeni Renault Duster tanıtıldı
  2. 08:42 Şevket Çoruh güzel haberi fotoğrafla duyurdu
  3. 08:36 Gonca Vuslateri anne oldu: Bakın kızına hangi ismi verdi
  4. 08:29 Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
  5. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  6. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
  7. 08:17 Kızılcık Şerbeti'nde Eylem Tok mesajı: Oğlunuzu nefret objesi haline getirdiniz
  8. 08:11 Murat Ağırel yazdı: AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar
  9. 08:07 Fehmi Koru yazdı: İYİ Parti şansını kullanamadı
  10. 08:02 O iller dikkat: Meteoroloji'den sağanak ve çamur uyarısı
  11. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  12. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  13. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  14. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  15. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  16. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  17. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  18. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  19. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  20. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
Medya Haberleri