Nuray Babacan: AKP’de ‘manipülatif anket’ uyarısı, İstanbul için üç dönem kuralı işletilebilir

Nuray Babacan: AKP’de ‘manipülatif anket’ uyarısı, İstanbul için üç dönem kuralı işletilebilir

Nuray Babacan: AKP’de ‘manipülatif anket’ uy... Siyasi arenadaki baş döndürücü gelişmeler, yerel seçimler için önemli mesajlar içeriyor.

Cumhur İttifakı ortakları arasındaki gizli çekişme, İYİ Parti’de anlamlı şekilde aniden patlayan iddialar, CHP’yi avantajlı konuma getirdi. CHP’deki değişim ve şimdilik başarıyla yönetilen sürecin, yerel seçimlere olumlu etkisinin olacağı konuşuluyor. Bu durum iktidar partisi içinde de dikkat çekti. Partide yapılan toplantılarda, CHP’deki canlanma ve değişimin ‘dikkate alınması’ gerektiği uyarıları yapılıyor.

YEREL KORKULAR

Yerel seçimlerde birden fazla faktör etkili olacak. Adaylar kadar, rakip partilerindeki hava ve ruh seçmenin kararını etkileyecek. Özellikle ittifaklar tarafından TBMM’ye taşınan küçük partiler dikkate alınmak zorunda kalınacak. İktidar partisi, bu nedenle başta CHP olmak üzere iş birliği yapılmayan yerler için ortağı MHP’nin ve aynı tabana hitap ettiği diğer muhafazakar partilerin adaylarını da dikkate almak zorunda.

GEÇMİŞTE HATA YAPTIK

İşte bu ince hesaplar, partide yapılan toplantılarda gündem oluşturuyor. Son toplantılarda yapılan uyarılardan biri, CHP’deki değişim oldu. Geçmişte, Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığının küçümsendiği, bunun bedelinin de ağır olduğu saptamaları yapıldı.

CHP’DEKİ DEĞİŞİM RAHATSIZ ETTİ

Bazı partililer, aynı hatanın tekrarlanmaması gerektiğini, CHP’deki değişimin tabanı canlandırdığını, bunun da yerel seçimlerde sonuç doğuracağını dile getirdi. AKP’de, muhalif tabandaki değişimin iyi okunması ve yerel seçimlerde buna göre pozisyon alınması gerektiği konuşuluyor. 

ÇALIŞMALAR GECİKTİ

Gazze savaşı ve yargı krizi nedeniyle yerel seçim planlamalarını iki hafta geciktiren parti yönetimi, bu hafta itibariyle çalışmalarına yeniden yoğunlaşacak. Parti kurmayları, kendi aralarında toplansa da Cumhurbaşkanıyla derinlikli bir yerel seçim toplantısı yapılmış değil.

TABANA SORULDU

Bu hafta start verildi ve taban yoklaması nihayet başladı. 150 binden fazla örgüt mensubuna, “Mevcut başkanlar devam etsin mi? Kimin aday gösterilmesini istersiniz?” diye soruldu. Sadece İstanbul’da 10 binden fazla partilinin yoklamaya katıldığı belirtiliyor. Bu çalışmayla, mevcut başkanın hizmetlerinden memnuniyet, parti ilişkileri, partinin ilke ve değerlerine uyumu, halka ilişkiler başarısı masaya yatırılıyor. Partililerden, üç aday ismi önermeleri istendi.

ANKETLER MANİPÜLATİF

Diğer yandan, partide yapılan kamuoyu yoklamaları belediye başkan adaylarının belirlenmesinde etkili olacak. Tüm bunlar yapılırken, son MKYK toplantısında ‘manipülatif anket’ uyarısı yapıldı. Bazı üyeler, adayların anketleri manipüle ettiğini, bunun genel merkezi yanılttığını ifade ettiler. Doğru adayların belirlenmesi için partili anket şirketlerinin değil, ‘bağımsız kurumların’ tercih edilmesi gerektiği uyarısı yapıldı. Yani yerelde ciddi bir ısmarlama anket ve çıkar ilişkisi sorunu yaşanıyor.

İSTANBUL SİL BAŞTAN

Bu çalışmalarda özel olarak odaklanılan iller var. İstanbul başı çekiyor. Yapılan çalışmalar İstanbul’da AKP’li belediye başkanlarının büyük bölümünün değiştirilmesi gerektiğini gösteriyor. Özellikle üç dönemlik başkanlara ilişkin memnuniyetsizlik ve yorgunluk algısı çok fazla. Partide, köklü değişim talepleri var.

TÜMÜ KONYALI!

Bu arada, İstanbul için ismi geçen adayların hepsinin Konyalı olması espri konusu. Kulislerde ismi dolaştırılan Eski Çevre Bakanı Murat Kurum, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve son olarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Konyalı olması dikkat çekici. İstanbul’da ‘Karadenizli hakimiyeti yıkılıyor’ esprileri yapılıyor. Tabii, Konyalı adayların İstanbulluya ne kadar sıcak geleceği ayrı bir konu…

"Nuray Babacan: AKP’de ‘manipülatif anket’ uyarısı, İstanbul için üç dönem kuralı işletilebilir" haberi, 28 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 28 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Nuray Babacan: AKP’de ‘manipülatif anket’ uyarısı, İstanbul için üç dönem kuralı işletilebilir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nuray Babacan: AKP’de ‘manipülatif anket’ uyarısı, İstanbul için üç dönem kuralı işletilebilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 16 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Gazete Pencere

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:09 Dikkat! Bu besinlerin besin değerleri yok oluyor: Buzdolabınızdan hemen çıkarın
  2. 17:03 Yeşil erik ve sütün gizli faydaları: Aç karnına mucize etki!
  3. 17:01 Mor soğanın gizli gücü: Ayak sorunlarına çözüm!
  4. 16:58 Araştırmaya göre çocuklar da dedikodu yapmayı seviyor
  5. 16:57 Kişilik testi: Orkide seçiminiz güven seviyenizi ortaya koyuyor
  6. 16:54 En kıskanç 3 burç!
  7. 16:52 Kırmızı işaret alarmda: Çamaşır makinenizin temizlenmesi gerekiyor!
  8. 16:49 Kuruyemişten peynir tarifi
  9. 16:46 Bu benzersiz elmalı kek tarifi çocukların gözdesi olacak!
  10. 16:39 Basit malzemelerle harikalar yaratan, gurmelerin gözdesi: Bu tarif tam size göre!
  11. 16:37 İnternetteki sahte ilanlara dikkat: Kimlik bilgilerini ele geçiriyorlar!
  12. 16:34 Kripto para yasası nedir ve ne zaman çıkacak? Yasada hangi maddeler var?
  13. 15:20 Fenerbahçe taraftarı için kötü haber! 30 milyon avroluk bir yıldız takımdan ayrılıyor
  14. 15:17 İBB vakıf üniversitesine ücretsiz olarak tahsis edilen tarihi binayı geri alıyor
  15. 15:13 İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ücretsiz HPV aşısı programını başlattı
  16. 14:30 İrem Derici'den Yanıt Gecikmedi!
  17. 14:22 Konut Fiyatlarında Dev Değişim! Ev Almak İsteyenler Dikkat!
  18. 14:22 Esra Ezmeci Şok Yaşadı!! Esra Ezmeci Daha Önce Hiç Duymamış!
  19. 14:20 Galatasaray - Fenerbahçe: Yapay Zeka Skoru Açıkladı! Heyecan Tavan Yapıyor!
  20. 13:23 Avrasya Tüneli geçiş ücretine tekrar zam 112 TL oldu. 5 ay içinde %112 zam
Politika Haberleri