Nuray Babacan: AKP’nin AB ve İngiltere’deki Gazze diplomasisi beklenen desteği almadı

Nuray Babacan: AKP’nin AB ve İngiltere’deki Gazze diplomasisi beklenen desteği almadı

Nuray Babacan: AKP’nin AB ve İngiltere’deki ... Türkiye’nin baştan yanlış kurgulanan ‘Gazze savaşına ilişkin’ tutumu, Körfez ülkeleri dışında pek işe yaramıyor, anlaşılan.

ABD Başkanı Joe Biden’ın ‘ateşkesten uzak’ açıklamaları, Mısır ve Katar’ın Gazze savaşının sonuçlandırılması için ortaya koydukları öneriler konuşulurken, Ankara da sessiz ve derinden bir çalışma yürüttü. Türk heyetleri, AB ülkeleriyle bire bir görüşmeler yaptı. Maalesef sonuçları pek tatmin edici olmadı.

Türk heyetinin Körfez ülkeleriyle kalmayıp, İngiltere ve AB ülkelerine yaptıkları, Gazze diplomasi turu, Avrupa kamuoyunun duyarlı yaklaşımına karşın hükümetlerin ABD’nin güdümünde pozisyon aldığını gösterdi. Görüşmelerde, Avrupa ülkelerinin bu konudaki çifte standardının örneklerle taraflara iletildiği belirtiliyor. Maalesef, AB turunun beklenen desteği sağlamadığı açıkça itiraf ediliyor.

FİLİSTİN’E DÜŞEN GÖREV

Ankara ayrıca, Katar ve Mısır’ın savaşın sona ermesi için ortaya koyduğu formülün de destekçisi. Bu konuda sadece İsrail’e değil, Filistin’e düşen görevler de dile getiriliyor. Toplantılarda, Filistin’in kendini yeniden tanımlaması, siyasi kanat ile silahlı kanat arasındaki tutum farklılığının ortadan kalkması, 20 yıldan beri seçim yapılmadan süren iktidar anlayışının değişmesi, Filistin’de seçimle oluşacak yeni iktidarın mülteci durumunda olan 8 milyondan fazla Filistinliyi kapsayacak yeni dinamiklerin oluşması gerektiğine ilişkin analizler yapıyor.

ÖNEMLİ AMA YETERSİZ

Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerde, ABD ve Avrupa ülkelerinin İsrail’in işgal ettiği topraklardaki Filistin mal varlıklarına el koyanlara ambargo uygulamasının doğru bir yaklaşım olduğu değerlendiriliyor. Ankara bu kararları önemli ama yetersiz buluyor. Savaşın sürmesinde ABD’nin tutumunun çok etkisinin olduğu aktarılıyor. ABD’deki Yahudi kökenli başkanlık danışmanları, bakanlar ve iş insanlarının barış sürecine olumsuz etkisinin olduğu iddia ediliyor.

KATAR ÜZERİNDEN

Türkiye, diğer yandan Katar’la birlikte, rehinelerin değişimi ve kalıcı ateşkes konusundaki çabalarda rol almaya çalışıyor. Hükümet kaynakları, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tavrında ABD’nin ve uluslararası baskının etkili olacağı yorumları yapıyor.

SIKINTILI SÜREÇ

Gelişmelerin böyle devam etmesi durumunda Ortadoğu’da hayatın sadece Filistinliler değil, İsrail halkı için de daha zor olacağı, bu krizin bedelini iki ülkenin halklarının ödeyeceği yorumları yapılıyor. Türkiye’nin baştan yanlış kurgulanan ‘Gazze savaşına ilişkin’ tutumu, Körfez ülkeleri dışında pek işe yaramıyor, anlaşılan.

"Nuray Babacan: AKP’nin AB ve İngiltere’deki Gazze diplomasisi beklenen desteği almadı" haberi, 29 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 29 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Nuray Babacan: AKP’nin AB ve İngiltere’deki Gazze diplomasisi beklenen desteği almadı haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nuray Babacan: AKP’nin AB ve İngiltere’deki Gazze diplomasisi beklenen desteği almadı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Gazete Pencere

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:08 O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
  2. 04:06 Tadic'in Beşiktaş maçı sonrası açıklamaları: 'Hain'
  3. 04:00 Tesla'ya otomatik pilot soruşturması gündemde
  4. 03:59 İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
  5. 03:14 En tehlikeli 4 burç!
  6. 03:12 Trafik poliçe fiyatlarına asgari ücret ayarı!
  7. 03:00 Hırsızlar boş daireleri pes dedirten o yöntemle belirledi!
  8. 02:58 Yalnızca 1 damla sürün et benlerinden kurtulun!
  9. 02:56 Aldığınız çilek dolapta birkaç gün dayansın: İşte o yöntem!
  10. 02:54 Bu yöntemle kediniz koltuklarınızı tırmalamayacak!
  11. 02:52 50 senelik turşucuların yöntemi! Turşu bozulmadan çıtır çıtır kalıyor
  12. 02:50 Artık düğünlerde 'Kim, ne taktı?' derdi bitti: İşte yeni dönem!
  13. 02:48 Ekmekler asla küf tutmayacak: Ekmek küflenmeden nasıl saklanır?
  14. 02:47 Bu hata çamaşır makinesinin ömrünü kısaltıyor: Çamaşır makinesi kullanırken bunu sakın yapmayın
  15. 02:31 Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
  16. 02:27 Müsavat Dervişoğlu'ndan mesaj geldi: Akeşener'den aldığımız bayrağı iktidara taşıyacağız
  17. 02:24 Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
  18. 02:21 Google, o hizmetini kapatıyor: Şirket açıklama yaptı!
  19. 02:19 Google arama, yapay zeka ile güçlendiriliyor: SEO uyumlu yenilikler geliyor!
  20. 02:18 Manor Lords, çıkışıyla hemen zirveye oturdu! İndirimli fiyatıyla kaçırmayın: 10 Mayıs'a kadar!
Politika Haberleri