Nuray Babacan: İçişleri, silahları kontrol altına alıyor; polislere geç emeklilik gündeme gelebilir

Nuray Babacan: İçişleri, silahları kontrol altına alıyor; polislere geç emeklilik gündeme gelebilir

Nuray Babacan: İçişleri, silahları kontrol a... Son söz Cumhurbaşkanlığında.

İçişleri Bakanlığı, ruhsatlı silahların kullanımındaki kötü niyetli uygulamaların artması üzerine ana konusunu ‘silahların’ oluşturduğu bir teklif taslağı hazırladı. ‘Ruhsatlı silahını kaybettim’ diyenlere 5 yıl süreyle yeni silah ruhsatı verilmeyecek. Bu kişilerin silahlarını suç örgütlerine sattığı iddiaları gerekçe konusu oldu. Kuru sıkıların mekanizmalarını değiştirerek ateşli silaha çevirenlere hapis geliyor. Bakanlık bu pakete emniyet mensuplarının emekliliklerinin uzatılmasını da katmak istiyor. Son söz Cumhurbaşkanlığında.

YENİ YILDA TBMM’DE

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında ilgili bakanlıkların katılımıyla yapılan toplantıda, İçişleri Bakanlığı’nın ruhsatlı silahların yasadışı kullanımına yeni cezalar değerlendirildi. Teklife son şekli verildikten sonra yeni yılda TBMM’ye gönderilmesi planlanıyor. Teklifte, emniyet mensuplarının emeklilik sürelerinin uzatılması gibi maddelerin de olması bekleniyor. Ancak, bu konu henüz kesinleşmedi. Bu madde teklifte olursa, düzenleme şöyle olacak;

EMEKLİLİK DÜZENLEMESİ

“Şu anda 55 olan emeklilik yaşı, sınıf üstü emniyet müdürleri ve birinci sınıf emniyet müdürleri için 65’e, diğer emniyet müdürleri için 62, diğer emniyet hizmetleri sınıfı personeli için 60’a yükseltilecek. Taslağın gerekçesinde, “Değişiklik ile emniyet teşkilatında oluşan deneyimli personel ihtiyacını karşılamak, bilgi, birikim ve uzmanlıklarından daha fazla süre istifade etmek amacıyla üst yönetici, orta kademe yönetici ve diğer emniyet hizmetleri sınıfı personelin yaş hadlerinin kademeli olarak artırılması amaçlanmıştır” denildi.

YENİ CEZALAR GELİYOR

Taslağın, silah ruhsatları, kuru sıkılar, ikamette bulundurma ruhsatları gibi konularda getirmeyi amaçladığı yeni kurallar şöyle olacak:

*ilk defa silahı veya silahları çalınan veya kaybedenlere, yeni silah müracaatlarında tek bir silah için taşıma veya bulundurma izni verilecek. Bu yeni silahın devri halinde yeni taşıma veya bulundurma izni verilebilecek. Ancak, iki defadan fazla ruhsatlı silahını kaybedenlerin silah vesikası geri alınacak.

SUÇ ÖRGÜTLERİNE SATIYORLAR

*Bu kişilere fiil tarihinden itibaren 5 yıl geçmedikçe silah bulundurma ve taşıma izni verilmeyecek. Bu maddenin gerekçesinde, “Ruhsata bağlanmış silahların kayıp-çalıntı olduğu beyan edilerek, silah ruhsatı alınmasında engeli bulunan kişilere, terör örgütlerine veya organize suç örgütlerine satılmasının engellenmesi, ruhsatlı silahların yasadışı kullanım alanına çıkarılmasına engel olunması ve suç ve suçlu ile mücadele edilmesi, suç işlenmesinin önlenmesi amaçlanmıştır” denildi.
*Taslakta ayrıca, ateşli silahları, bunlara ait mermileri, monte edildiği ateşli silaha vahim silah niteliği kazandıran parçaları ülkeye sokanlar, ülkede yapılmış silahlara monte edenler, buna aracılık edenler ve satanlara verilen ceza artırılarak, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis olarak belirlendi.

KURU SIKIDAN SİLAH ÜRETMEK

*Taslakta ilk kez ceza kapsamına alınan bir başka konu ise kuru sıkı silahlarla ilgili oldu. Kuru sıkı olarak tabir edilen ses veya gaz fişeği ya da benzerlerini atabilen silahı, teknik özelliklerinde değişiklik yaparak bu kanun hükümlerine tabi silah vasfına dönüştürenlere ceza geliyor. Bu kişiler, 5 yıldan 12 yıla kadar hapis ve 500 günden 15 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacaklar.

*Ayrıca ateşli silahların ana parçalar ile aksamının mevzuata aykırı bir şekilde satılması, bulundurulması, taşınmasına yönelik cezalar artırılıyor. Bu suçu işleyenler ve bu su silahları veya parçalarını alanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası, 500 güne kadar adli para cezası olacak. Ateşli silahı, ana veya balistik önemi haiz veya monte edildiği silaha vahim silah niteliği kazandıranlara 5 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası verilecek.

İZİNSİZ TAŞIMA CEZASI

*İkamette bulundurma izni verilen silahların, ikamet değişikliği nedeniyle taşınması sırasında yapılan nakil işlemini, nakil izni almadan gerçekleştirenlere 50 binden 250 bin liraya kadar para cezası verilecek.

* Uzman erbaş statüsünde istihdam edilen personelin, taksirli suçlar nedeniyle altı ay veya daha fazla süre ile hürriyeti bağlayıcı bir cezaya mahkum olması durumunda, sözleşmeleri feshedilecek.

"Nuray Babacan: İçişleri, silahları kontrol altına alıyor; polislere geç emeklilik gündeme gelebilir" haberi, 24 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. 24 Aralık 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Nuray Babacan: İçişleri, silahları kontrol altına alıyor; polislere geç emeklilik gündeme gelebilir haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nuray Babacan: İçişleri, silahları kontrol altına alıyor; polislere geç emeklilik gündeme gelebilir 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Gazete Pencere

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:59 Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu: AK Parti'de Erdoğan-Özel görüşmesinden kaygı duyanlar var
  2. 09:52 Türkiye kişi başı gelirde alt ligde
  3. 09:48 Mersin'de 450 milyonluk yasa dışı bahis operasyonu
  4. 09:38 Canlı yayında gözaltı: Kızlarını 100 bin TL'ye sattılar
  5. 09:31 Dev banka iflas etti, kapatıldı: İflasın maliyetini 667 milyon dolar
  6. 09:25 Euroleague'in deneyimli hakemi hırsızlık yaparken yakalandı
  7. 09:21 İYİ Parti'de kurultay günü: Salona seyirci alınmıyor
  8. 09:15 Erdoğan ile görüşmede ne konuşacak: Özgür Özel açıkladı
  9. 08:57 Hastaneye 5 yıl boyunca fazla fatura kesmişler
  10. 08:54 MEB’in hazırladığı yeni müfredatta “Atatürk ve Cumhuriyet” seyreltildi
  11. 08:47 Bursa'da üretilecek: Yeni Renault Duster tanıtıldı
  12. 08:42 Şevket Çoruh güzel haberi fotoğrafla duyurdu
  13. 08:36 Gonca Vuslateri anne oldu: Bakın kızına hangi ismi verdi
  14. 08:29 Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
  15. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  16. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
  17. 08:17 Kızılcık Şerbeti'nde Eylem Tok mesajı: Oğlunuzu nefret objesi haline getirdiniz
  18. 08:11 Murat Ağırel yazdı: AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar
  19. 08:07 Fehmi Koru yazdı: İYİ Parti şansını kullanamadı
  20. 08:02 O iller dikkat: Meteoroloji'den sağanak ve çamur uyarısı
Gündem Haberleri