Nuray Babacan yazdı: İlmek ilmek ördüler: Yargı operasyonu ve tam biat

Nuray Babacan yazdı: İlmek ilmek ördüler: Yargı operasyonu ve tam biat

Nuray Babacan yazdı: İlmek ilmek ördüler: Ya... Anayasa Mahkemesi üyelerinin AKP iktidarı döneminde atanan isimlerden oluşması ve eski yapının tamamen değişmesine karşın iktidarın hukuktan beklentisindeki bariz değişim bugünkü kaosu ortaya çıkardı.

İktidar, tüm kamu kurumlarında olduğu gibi yargıdan da ‘tam biat’ beklediği için siyasi projelerini desteklemeyen kararlara savaş açtı. Ancak, parti içinde hala evrensel hukuka inanan bir grup bulunuyor.

KULİSLER KARIŞTI

Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay’ın çekişmesinin kökeni çok eski değil. Anayasa’nın 153. maddesi ve tüm ilgili yasalar ortada dururken, AYM’ye ve kararlarına Yargıtay tarafından açılan savaşın nedeni tamamen siyasi. Bu tartışma patlar patlamaz siyaset kulislerinde “Yargıtay 3. Dairesindekiler kime yakın?” sorusunun sorulması bunun göstergesi.

PARTİ VE SARAY FARKI

İlginçtir, AKP’liler bu tartışma konusunda ikiye bölünmüş durumda. Siyasette eski olan hukuk kökenli yöneticiler, hukukun temel kurallarına uyulmasını ve yargı alanının siyasetin güç gösterisinden çıkmasını savunuyorlar. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda sonradan kendilerine yer edinen kadrolar, tam tersini düşünüyor.

POZİSYON ALAMAYANLAR

Olayın yönünü değiştirmesi beklenen iki isim var. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç. Bu iki siyasiyi tanıyanlar, “kendi başlarına inisiyatif alma, doğru olandan yana pozisyon geliştirme, ikna etme” kabiliyetlerinin sınırlı olduğunu bilir. Bu iki isim, “en baskın ve en güçlünün” yanında yer alarak pozisyon geliştireceği için kimse sürpriz bir adım beklemiyor. Asıl, sessiz sedasız bu krizi çözmeye çalışanlara bakmak gerekir. Bu krizin, ekonomik, siyasi, hukuki açısından doğuracağı sonuçlara kafa yoran bir grup, arabuluculuk yapmaya çalışıyor.

MHP ETKİSİ

Burada en güçlü faktör tabii ki, Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına yönelik sert eleştirileri, bu mahkemenin yapısının değiştirilmesi, hatta lağvedilmesi gerektiğine ilişkin açıklamalarını kimse unutmadı. Ayrıca Yargıtay’daki hakim gücün MHP’ye yakın olduğu iddiaları da kulislerde konuşuluyor.

İŞARETİ VERMİŞTİ

Son olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan çok değil, birkaç hafta önceki, “Yargıtay ve AYM arasında, yetki ayrımı bakımından birtakım sorunlar var. Çünkü AYM, Yargıtay’ın üzerinde bir temyiz makamı değildir. Yargıtay’ın suç olarak gördüğünü AYM, ‘suç değil derse’ o zaman Yargıtay’ın üzerinde konumlanmış olursunuz. Buna yönelik bir düzenleme olacaktır teşkilat kanununda. Bu problemleri giderecektir” sözleri herkesin aklında. Bu tam da Bahçeli’nin talebi gibi duruyor. Ancak bakanlık yöneticileri, bu konuda bir yasa çalışması olmadığını ve bir talimat gelmediğini söylüyorlar. An meselesi, o da olabilir.

FARKLI SENARYOLAR

Daha ilginç senaryolara gelince… AYM ile Yargıtay arasında yüksek yargı mensuplarına yapılan zam düzenlemesinin iptal edilmesi nedeniyle ciddi bir gerginlik yaşandığını, Yargıtay seçimlerinin yaklaşmasının da bu çıkışın bir gerekçesi olabileceğini, hatta rüşvetle bağı olan yargıçlarla ilgili çalışmanın da tetikleyici olabileceğini iddia edenler var. Zamanla anlayacağız…

DÖNÜŞTÜRME SANCISI

Yani siyasetin hukuka müdahalesinin sonuçları, yıllardan beri işleyen mekanizmada ciddi sarsıntı yarattı. Maalesef, dış politika ve ekonomik konularda olduğu gibi yargı konusunda da aklı selimlerle, artık kendi koydukları kurallarla ülkeyi yönetmek isteyenlerin çatışması sürüyor. O yüzden Türkiye, mehter takımı gibi iki ileri bir geri gidiyor…

"Nuray Babacan yazdı: İlmek ilmek ördüler: Yargı operasyonu ve tam biat" haberi, 10 Kasım 2023 tarihinde yazılmıştır. 10 Kasım 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Nuray Babacan yazdı: İlmek ilmek ördüler: Yargı operasyonu ve tam biat haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nuray Babacan yazdı: İlmek ilmek ördüler: Yargı operasyonu ve tam biat 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  2. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
  3. 08:17 Kızılcık Şerbeti'nde Eylem Tok mesajı: Oğlunuzu nefret objesi haline getirdiniz
  4. 08:11 Murat Ağırel yazdı: AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar
  5. 08:07 Fehmi Koru yazdı: İYİ Parti şansını kullanamadı
  6. 08:02 O iller dikkat: Meteoroloji'den sağanak ve çamur uyarısı
  7. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  8. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  9. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  10. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  11. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  12. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  13. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  14. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  15. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  16. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  17. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  18. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  19. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
  20. 03:30 Resmi Gazete'de bugün: 27 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
Medya Haberleri