Nuray Babacan yazdı: Kötü yasa, kötü plan: Genel af mı geliyor?

Nuray Babacan yazdı: Kötü yasa, kötü plan: Genel af mı geliyor?

Nuray Babacan yazdı: Kötü yasa, kötü plan: G... Hükümetin bundan üç ay önce alelacele geçirdiği kısmi af, Covid salgını nedeniyle cezaevinden izin verilenleri kapsamış ve aşama aşama uygulanmıştı. Yaklaşık 80 bin kişinin yararlandığı bu düzenleme konusunda ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru nedeniyle af kapsamı hiç de hesaba katılmayan bir nedenden genişleyebilir. CHP’nin bile aklına gelmeyen bu neden çok tartışılacak.

SUÇUN TARİHİ NEREDE?

Şöyle ki; düzenleme yapılırken kısmi aftan yararlanacaklar için konulan tarih, “Covid-19 salgını nedeniyle 31 Temmuz 2023 tarihi itibarıyla izinde bulunan hükümlüler” olarak belirtildi. Oysa bu tür düzenlemelerde, “suçun işlendiği tarih belirtilmeli” ve ona göre “sınır” konulmalıydı. Tüm af veya infaz yasaları için vazgeçilmez olan bu kural, son yasada işletilmediği için düzenleme iptal edilebilir.

TARTIŞMA BAŞLADI

Bu endişe, hükümet kanadında Anayasa Mahkemesi’yle teması olan bazı yöneticiler tarafından dile getirilmeye başlandı. Bunu işin ehli olmayan kişiler tarafından hazırlanan kötü yasalara mı yoksa temel hukuk kurallarının yok sayılması nedeniyle yapılan kötü planlara mı bağlamak gerekiyor, bilemedik. Konunun ayrıntılarına bakmak gerekirse…

YANLIŞ VE EKSİK Mİ?

Geçtiğimiz temmuz ayında TBMM’de kabul edilen kanun teklifiyle Covid-19 izninde bulunan hükümlülerden denetimli serbestliğe ayrılmalarına 5 yıl veya daha az süre kalanların tekrar cezaevine dönmeyerek, kalan sürelerini denetimli serbestlik altında infaz etmelerine olanak sağlandı. Ayrıca, 31 Temmuz itibarıyla kapalı ceza infaz kurumunda bulunan ve cezasının belirli bir süresini bu kurumlarda geçiren hükümlülere ise iyi halli olmak şartıyla 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna geçme hakkı verildi.

ÇIKANLAR VE KALANLAR

Bizim ‘kısmi af’, hükümetin ‘denetimli serbestlik düzenlemesi’ diye savunduğu yasanın ardından bu şartları taşıyan 120 bin mahkumun 80 bini ilk aşamada, geri kalanı da belirlenen süreleri doldurmalarına bağlı olarak, denetimli serbestlikle dışarı çıktılar ve çıkmaya devam ediyorlar. Geriye 300 binden fazla mahkum kaldı.

CHP’NİN BAŞVURUSU

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından CHP, Anayasa Mahkemesi’ne iki kez başvuruda bulundu. Parti itirazını, “İçerik ve hakkaniyetlik ilkesi bakımından görülen olumsuzluklar” ile TBMM iç tüzüğünün 92. maddesine göre bu düzenleme af niteliği taşıdığı için ‘5’te 3 çoğunluk’ aranması gerekçesine dayandırdı. Lafın fazla dolandırılmış olması nedeniyle bazı uzmanlar, CHP’nin başvurusunu eşitlik ilkesi yönünden sorunlu buldu.

NASIL ÇÖZÜLECEK?

Ancak yazının başında da dediğimiz gibi iktidar partisinin hukukçu kurmayları, CHP’nin itiraz gerekçelerinden bağımsız bir nedenle ‘kaygı’ duymaya başladılar. Yasanın kaleme alınış biçimi ve ‘suçun işlendiği tarihle’ ilgili bağ kurulmadan yapılan yasal düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından genişletilebileceği endişesi duyuluyor.

GENİŞLERSE NE OLUR?

Tartışmalardan anlıyoruz ki AYM’den gelen bilgiler, ‘kötü yasama’ uyarısı da taşıyor. Bu nedenle AYM’nin bir an önce görüşmesi beklenen bu başvurunun, neden olacağı sonuçlara kafa yoruluyor. Af genişlerse, kapsamına kimler girecek? Sınır, terör suçları hariç olarak çizildiği için PKK ve FETÖ suçluları yararlanmasa bile uyuşturucu kaçakçıları, insan kaçakçıları, mafyatik suçlar, şiddet suçluları kapsama alınabilir mi? Peki cana ve mala hiçbir kasıtları olmayan, sadece düşüncelerini dile getirdikleri için cezalandırılanlar, siyasi suçlular kapsama girer mi? diye konuşuluyor.

FAYDA VE YARAR HESABI

Bu konuda iki farklı görüş var; 1- Siyasi iktidar, eğer af kapsamının genişlemesinden yanaysa, kendine yarar görüyorsa, cezaevlerindeki aşırı yoğunluk sorununu AYM üzerinden çözmeyi isterse kapsam genişleyebilir ve iktidar da bunun direkt sorumlusu olmaz.  2- Anayasa Mahkemesi “stratejik” davranarak, faturanın kendisine çıkartılmasını önlemek için pozisyon alır ve orta yollu bir kararla paketin genişlemesini önler. Yapılan temasların ve tartışmaların nedeni bunlar olabilir.

Dikkatlerin dış politikaya ve yanı başımızdaki savaşa çevrildiği bir dönemde gözden kaçanları, kapalı kapılar ardında olup bitenleri aktaralım dedik…

"Nuray Babacan yazdı: Kötü yasa, kötü plan: Genel af mı geliyor?" haberi, 17 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 17 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Nuray Babacan yazdı: Kötü yasa, kötü plan: Genel af mı geliyor? haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nuray Babacan yazdı: Kötü yasa, kötü plan: Genel af mı geliyor? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 19:37 Buse Naz Çakıroğlu, Avrupa şampiyonu oldu!
  2. 18:55 Bakan Şimşek'in açıklaması altın piyasasını etkileyecek: İslam Memiş, "Ucuz altın geliyor" dedi
  3. 18:52 Muslu Belediyespor, şampiyonluk hedefinde!
  4. 18:42 Samet Aybaba'dan Sergen Yalçın ve transfer açıklaması geldi! Son dakika!
  5. 18:12 Sivassporlu Rey Manaj gol sayısını 22’ye yükselterek, rekor kırdı!
  6. 18:04 Kadir İnanır'ın yaşamını meğer o detay kurtarmış!
  7. 17:55 Dev şirket 269.065.476 TL'lik sermaye artışı için adım attı
  8. 17:55 SGK uzmanı emekli maaşlarında yüksek artışa yönelik şaşırtıcı açıklamalar yaptı
  9. 17:55 Tekstil devi, iflasını resmen duyurdu
  10. 17:54 Apple'dan Beklenen Duyuru Gerçekleşti: Yeni iPad O Tarihte Raflarda!
  11. 17:54 Mutfakların Efsanevi İsmi Sonsuza Uğurlandı: Ünlü İş İnsanı Hayatını Kaybetti
  12. 17:52 Başkan Dursun Özbek açıkladı! İşte Galatasaray'ın o dev gelir kaynağı!
  13. 17:39 Iraklı ünlü TikTok fenomeni öldürüldü! Son dakika!
  14. 17:02 İpragaz'ın kurucusu Yücel Kurttepeli hayatını kaybetti
  15. 16:59 İspanyol sanatçılar ve aydınlar Filistin'e destek için Madrid'de bir araya geldi
  16. 16:32 Beşiktaş taraftarı, derbi için Ülker Stadyumu’nda
  17. 16:29 Tunceli-Erzincan karayolunda heyelan meydana geldi: Yol trafiğine kapatıldı
  18. 16:26 Ali Koç: "Fenerbahçe tüm isimlerden, kişilerden öndedir"
  19. 16:23 Vedat Işıkhan: "Temmuzda artış yapılmayacak"
  20. 15:51 Avrupa’da elektrikli araç satışları düştü
Medya Haberleri