Nuray Babacan yazdı: MHP’de rahatsız kıpırdanmalar: Yeni Anayasa karmaşası

Nuray Babacan yazdı: MHP’de rahatsız kıpırdanmalar: Yeni Anayasa karmaşası

Nuray Babacan yazdı: MHP’de rahatsız kıpırda... Yeni Anayasa konusunun AKP’nin ‘yeni bir şey söylemek lazım’ anlayışından kaynaklandığını söyleyenler az değil.

Belirli aralıklarla gündeme getirilen, herkesin içinde ne var diye peşine düştüğü bu çalışma, sadece muhalefette değil, ittifak ortağı MHP’de de rahatsız kıpırdanmalara neden oldu.

MHP’NİN İTİRAZI

Öğrendiğimize göre, Cumhur İttifakı ortağı MHP’de, partinin bu ‘bağımsız’ anayasa çalışmalarından pek mutlu değil. Partinin son Anayasa sempozyumundan rahatsız olmuşlar. Oradaki yaklaşım ve anlayış hoşlarına gitmediği gibi, “‘Kendilerine bir öneri paketi hazırlayıp verdik, dikkate almadıkları gibi, hiç atıf da yapılmıyor” diye sitem ettikleri belirtiliyor. MHP yönetiminin Cumhurbaşkanlığı’nda hukuk çalışmalarını yapan ekipten ve onların anlayışından pek hoşlanmadığını da aktaralım.

İKNA OLMADILAR

Parti içerisinde, “’Bu Anayasa’da ne eksik? Yapacağınız düzenleme nasıl bir eksikliği giderecek’ diye sorsak verilecek yanıt yok” sözleriyle eleştirenler bile var. Muhalefet ise AKP’nin hazırlayacağı Anayasa’ya hiç güvenmediği gibi, konunun ‘gündem saptırma, dikkatleri başka tarafa çekme’ olduğunu düşünüyor. Dolayısıyla tüm bu turların ve çalışmaların sonunda ortaya bir şey çıkması pek mümkün görünmüyor.

İNCE HESAPLAR

Tek ilginç yaklaşım, cumhurbaşkanlığı seçimini 40 artı 1’e indirme önerisi olur ki, MHP’ye olan ihtiyacı tamamen ortadan kaldıracak böyle bir yaklaşım önce ittifak ortağından vize alamaz. Ayrıca, partide Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini yaratan ekip “Başkanlık sistemi olmaktan çıkar’ diye itiraz ediyor. Sonuçta, olay sadece başörtüsünün olduğu küçük bir pakete kadar gerileyebilir. O da CHP’nin Meclis’e taşıdığı partilerin oylarıyla kabul edilebilir…

KAÇAK GÖÇMEN ZİRVESİ

Öte yandan hükümet, mafya ve çete operasyonlarının devamı olarak, kaçak göçmen sorunuyla ilgili yeni bir başlık açmaya hazırlanıyor. Yerel seçim öncesinde biraz da kampanya malzemesi yapılacak çalışma İçişleri Bakanlığı’nda yürütülüyor. 18 Aralık’ta toplantıyla kamuoyuna duyurulacak çalışma, yasa değişiklikleri, özel komisyon kurulması ve tüm bakanlıklara düşen görevleri kapsayan bir ‘paket’ olacak.

İNSAN KAÇAKÇILIĞI

İnsan kaçakçılığı ve uyuşturucu tacirleri arasında yakından ilişki olduğu görüşünden hareketle, şimdiden MASAK, gümrükler, sınırlar ve Ticaret Bakanlığı’nı kapsayan uygulamalara başlandığı iddia ediliyor. Çalışmayı yürütenler, düzensiz göçe karşı ‘ulusal risk haritası’ çıkartan bir sistem kurulacağını savunuyorlar. Ayrıca, çalışmanın bir ayağını Suriyelilerin geri dönüşü oluşturuyor ki; o şimdilik umutsuz.

SONUÇ ALINACAK MI?

Kaçak göçmenlerle ilgili olarak Avrupa ülkelerindeki uygulamalar incelenmeye başladı. Anlatılanlara göre öncelik, kaçak durumundaki yabancıların istisnasız geri gönderilmesi olacak. Ancak iş dünyasından gelen ‘iş gücü ihtiyacıyla’ ilgili itiraz ve talepler için farklı bir yol izlenmesi tartışılıyor. Meslek gruplarına göre sektörel ihtiyaçların belirlenerek, bunların resmi yollardan ilgili ülkelerle yapılacak görüşmelerle talep edilmesi planlanıyor. Amacı şu andaki kayıt dışı durumun kayıt ve kontrol altına alınması olarak anlatılıyor. Seçim öncesinde atılacak bu adımların, daha önceki gibi kampanya malzemesi olmadığının görülmesi için ‘sonuç’ alınması gerekecek.

"Nuray Babacan yazdı: MHP’de rahatsız kıpırdanmalar: Yeni Anayasa karmaşası" haberi, 10 Ekim 2023 tarihinde yazılmıştır. 10 Ekim 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Nuray Babacan yazdı: MHP’de rahatsız kıpırdanmalar: Yeni Anayasa karmaşası haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Nuray Babacan yazdı: MHP’de rahatsız kıpırdanmalar: Yeni Anayasa karmaşası 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 18:57 Rotterdam'da McDonald's Önünde İsrail Protestosu
  2. 18:40 Çamaşır Yıkarken Herkes Aynı Hatayı Yapıyor: Bu Ürünü Ayrı Yıkamalıymışız!
  3. 18:38 Göztepe Efsanesi Yeniden Süper Lig'de! 2 Yıllık Hasret Bitti!
  4. 18:38 Yaşlanma Sorunu Çözüldü Mü? Eczacı Müderrisoğlu Gençlik Formülünü Açıkladı!
  5. 18:38 Türkiye'den Tarihe Geçecek Hamle: Doları Sarsacak Dev Gelişme Ortaya Çıktı!
  6. 18:26 Türkiye, Rusya'ya Bağımlılığı Azaltmak İçin ExxonMobil'den LNG Satın Almayı Planlıyor
  7. 18:17 İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs Baskınları Artıyor: 15 Filistinli Gözaltında
  8. 18:10 Ukrayna Başkomutanı: Rusya İle Cephe Hattında Durum Kritik
  9. 18:05 Türkiye'de İç Hat Uçuşlarında Ekonomi Biletlerine Yüzde 30 Zam!
  10. 18:01 Tokat Veteriner Hekimler Odası Kedi Güzellik Yarışması: Göz Kamaştıran Kedilerin Zaferi!
  11. 17:56 Gazze Şeridi'nde İsrail'in Savaş Planları: Refah İşgali Gündemde
  12. 17:50 Yeşil Parti'nin Başkan Aday Adayı Jill Stein Filistin Protestosunda Gözaltına Alındı
  13. 17:45 Fiorentina, Galatasaray'ın Yıldızı Kaan Ayhan İçin Hamle Yapıyor!
  14. 17:41 Elon Musk'un Çin Ziyareti: Tesla'nın Otonom Sürüş Hedefi ve Çin Pazarındaki Zorluklar
  15. 17:37 Fenerbahçe'de İsmail Yüksek'in Sakatlığı: Ligde Devam Edemeyecek!
  16. 17:33 Galatasaray Kadın Futbol Takımı Liderliğini Pekiştirdi: Son Haftaya Zirvede Girdi
  17. 17:28 İtalya'nın Kardeşleri Lideri Giorgia Meloni, AP Seçimlerinde Aday Olacak
  18. 17:27 YouTube'dan Kullanıcılara Kötü Haber: Artık Videolar Durduğunda Reklam Oynayacak!
  19. 17:27 Hasan Can Kaya ve Cem Yılmaz Polemiğine Hülya Avşar Damga Vurdu!
  20. 17:23 İstanbul Yarı Maratonu: Hicham Amghar ve Sheila Chelangat Zaferi!
Politika Haberleri