NYT: Erdoğan, Biden’la görüşme öncesi duruşunu yumuşatıyor

NYT: Erdoğan, Biden’la görüşme öncesi duruşunu yumuşatıyor

NYT: Erdoğan, Biden’la görüşme öncesi duruşu... Amerikan New York Times gazetesi, Trump’ın olmadığı ve Türkiye ekonomisinin krizde olduğu bir dönemde ülkenin güçlü cumhurbaşkanının şimdi Batılı liderlerle düşman olmak yerine onları yatıştırmaya çalıştığını aktarıyor.

Carlotta Gall imzalı haberde son dört yıldır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dahilde muhaliflerini sert bir şekilde ezerken Moskova ile yakınlaşmaya çalıştığını, müttefiklerine tatlı tatlı ihaleler yağdırırken uygun gördüğü her yere bölgesel olarak asker yerleştiğine işaret ediliyor ve tüm bunların çoğunlukla Başkan Donald J. Trump'ın yönetimi tarafından görmezden gelindiğinin altı çiziliyor.

Pazartesi günü kritik bir NATO toplantısı için Brüksel'e gelen Erdoğan’ın tıpkı Trump’ın göz yumduğu diğer güçlü adamlar gibi kesinlikle daha şüpheci bir Biden yönetimiyle karşı karşıya kalacağına işaret edilen haberde Çarşamba günü Biden ile görüşecek olan Rusya Devlet Başkanı Vladimir V. Putin’in, yeni düzene siyasi muhalefeti daha sert bastırarak ve Ukrayna sınırına asker yığarak, Batı güvenliğini tehdit ederek yanıt verdiğinin altı çiziliyor.

Ama Erdoğan için işlerin o kadar basit olmadığına işaret edilen haberde Türk ekonomisinin hem koronavirüs pandemisi ve hem de ekonominin yanlış yönetilmesinden dolayı ciddi bir krizle yüz yüze olduğuna vurgu yapılıyor.

Bu sebeplerden dolayı Erdoğan’ın yaklaşımında geri adım attığı ve Batı'dan çok ihtiyaç duyduğu yatırımı alma umuduyla birkaç konuda tutumunu yumuşattığı aktarılan haberde, “Batılı liderlere güven vermek için Doğu Akdeniz'de NATO müttefiklerini çileden çıkaran bir gaz arama faaliyetini durdururken, Rusya'nın tehditlerine karşı Ukrayna'yı destekleyerek ve Polonya'ya Türk yapımı insansız hava araçları satarak Moskova'yı kızdırdı” deniyor.

Yine de Erdoğan’ın elinde oynayabileceği önemli kozlar bulunduğuna vurgu yapılan haberde bu kozların Türkiye'nin NATO'daki mevcudiyeti, milyonlarca mülteci için bir ara istasyon rolü oynaması ve Afganistan'daki askeri varlığı olduğu belirtiliyor.

Putin ile derinleşen ilişkisi ve sofistike Rus S-400 hava savunma sistemini satın alması, Biden'ın güçlendirilmiş bir demokrasiler ittifakı vizyonuyla çelişmek anlamına gelse bile Erdoğan'ın otoriterliğe doğru kaymasını tersine çevirmesinin pek olası bulunmadığının altı çizilen haberde Uluslararası Kriz Grubu Türkiye proje direktörü Nigar Göksel’in “Erdoğan'ı frenlemeye çalışırken Türkiye'yi nasıl kaybetmezsiniz? Putin ile olduğu gibi, Biden'ın Erdoğan'a ilk yaklaşımı, mesafeyi korumak, anlaşmazlıklardan kaçınmaya çalışmak ve meseleleri daha düşük diplomatik seviyelerde ele almak olacaktır” şeklindeki sözlerine yer veriliyor.

Biden’ın göreve geldikten sonra Erdoğan’la bir kez görüştüğü, Ermeni soykırımını kabul ederken, Erdoğan’ın öfke nöbetlerinin önüne geçmek için NATO zirvesinde bir toplantı vaadiyle bu nöbeti dindirdiğine vurgu yapılan haberde Göksel, Biden yönetiminin soğukluğunu hisseden Erdoğan’ın bir yol bulmaya çalışırken Biden yönetiminin ise onun siyasi puan kazanmadığından emin olmaya çalıştığını belirtiyor.

Ekonomik sıkıntıların Erdoğan'ın siyasi duruşuna zarar verdiğine işaret edilen haberde ABD Alman Marshall Fonu Ankara direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, seçimlere daha iki yıl olmasına rağmen, Erdoğan’ın rakiplerinin hatırı sayılır bir ivme kazandıklarını aktarıyor ve Türklerin ekonominin durumuna göre oy kullanacaklarını, Erdoğan’ın sırf bu nedenle Biden’la görüşmeye ihtiyacı olduğunun altını çiziyor.

Erdoğan’ın geçen ay sanal bir yuvarlak masa görüşmesi sırasında Amerikalı iş yöneticilerine Biden ile görüşmenin “yeni bir dönemin habercisi” olacağına dair güvence verdiğine işaret edilen haberde iki liderin kişisel ilişkisinin uzun yıllara dayandığı, Biden’ın rahatsızlığından dolayı Erdoğan’ı 2011 yılında evinde ziyaret ettiği, ancak pek çok konudaki fikir ayrılığından dolayı iki liderin birbirinden uzak durdukları da ifade ediliyor.

Biden'ın geçen yıl 2020 başkanlık kampanyası sırasında ABD'nin Türkiye'deki muhalefeti destekleyerek demokratik yollarla Erdoğan’ı devirmesine yardım etmesi gerektiğini söylemesiyle iki lider arasındaki güvensizliğin daha da arttığına işaret edilen haberde Washington’ın S-400'ler üzerindeki anlaşmazlığı aşmaya hazırlandığı, bunun yerine iki ülkenin anlaşabileceği stratejik alanlara, yani Türkiye'nin 2001'den beri misyona katıldığı Afganistan’ın yanı sıra Irak ve Libya'ya odaklandığının altı çiziliyor.

"NYT: Erdoğan, Biden’la görüşme öncesi duruşunu yumuşatıyor" haberi, 14 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 14 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan NYT: Erdoğan, Biden’la görüşme öncesi duruşunu yumuşatıyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. NYT: Erdoğan, Biden’la görüşme öncesi duruşunu yumuşatıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Kaynak:Newyok Times: As Biden Meeting Nears, Erdogan Softens His Stance

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:50 Altın Fiyatları Yükseliyor: Çeyrek Altın 4.257,00 Liraya Ulaştı
  2. 11:39 CHP'li belediye ile MHP arasında afişli borç atışması
  3. 11:33 NASA Uyarıyor: Starlink Uyduları Dünya'nın Manyetosferini Tehdit Ediyor!
  4. 11:30 Cem Yılmaz'ın "CMXXIV" Gösterisinde Espri Konusu: Nafaka!
  5. 11:28 Yüzde 50+1 kuralına Saray'dan olumsuz yanıt geldi: Boşuna uğraşmasınlar
  6. 11:23 Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar: Doğalgaz ve elektriğe mayıs ayında zam yok
  7. 11:20 İzmir Seferihisar Açıklarında 4,5 Büyüklüğünde Deprem: AFAD'dan Son Dakika Açıklaması
  8. 11:18 Nuri Alço'nun sağlık durumunda yeni gelişme
  9. 11:16 Rusya'nın Stavropol Bölgesinde Tu-22M3 Bombardıman Uçağı Düştü
  10. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  11. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  12. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  13. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  14. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  15. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  16. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  17. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  18. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  19. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  20. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
Dünya Haberleri