O sektörde çalışacak eleman bulmak çok zor hale geldi!
O sektörde çalışacak eleman bulmak çok zor h... Sektör temsilcileri, toplumun, ailelerin ve öğrencilerin mesleki eğitime olan ilgisini artırmak ve bu alanda talebi çoğaltmak için maddi teşviklerin önemli olduğuna dikkat çekiyor.
Sektör temsilcileri, toplumun, ailelerin ve öğrencilerin mesleki eğitime olan ilgisini artırmak ve bu alanda talebi çoğaltmak için maddi teşviklerin önemli olduğuna dikkat çekiyor. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, AA'ya yaptığı açıklamada, bireylerin eğitim düzeyinin artmasının nitelikli iş gücü ihtiyacını karşıladığını ve verimliliği artırdığını vurguladı. Bahçıvan, nitelikli iş gücünün ekonomik kalkınmada kilit bir rol oynadığını belirterek, "Sanayide nitelikli eleman eksikliği, üretimde kapasite artışını engelliyor ve ülkemizin uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkiliyor. Sürdürülebilir büyüme için insan kaynağının niteliğini artırmak kritik öneme sahip" dedi.
Bahçıvan, sanayinin katma değerli üretime geçiş yapabilmesi ve yüksek teknoloji alanlarına yönelebilmesi için nitelikli iş gücüne duyulan ihtiyacın büyük olduğunu belirtti. Bu doğrultuda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile 2019'dan beri yürüttükleri İSO MEİP Mesleki Eğitim İşbirliği Projesi kapsamında İstanbul'daki 44 meslek lisesinde 150'den fazla sanayici ile kapsamlı, yenilikçi, katılımcı ve sonuç odaklı bir model oluşturduklarını söyledi. Bu iş birliklerinin, okullarda istihdam odaklı eğitim verdiğini ve istihdam oranlarının yaklaşık dört kat artmasına katkı sağladığını belirten Bahçıvan, "Türkiye genelinde birçok alanda meslek lisesi mezunlarının istihdam oranları yüzde 10'un altındayken, İSO MEİP okullarında bu oran yüzde 40'ı aştı. Bu, doğru yolda ilerlediğimizi gösteriyor" dedi.
İSO Başkanı, Türkiye İş Kurumu'nun (İŞKUR) araştırmasına göre, imalat sanayisinin nitelikli eleman bulmakta en zorlanan sektörlerin başında geldiğini belirtti. İstanbul'da eleman temininde güçlük çekilen sektörlerin yüzde 43,2'sini imalat sanayisinin oluşturduğunu ifade eden Bahçıvan, bu durumun sanayinin tüm alanlarında nitelikli iş gücüne ihtiyaç olduğunu gösterdiğini söyledi. Bahçıvan, aileleri çocuklarını mesleki eğitime yönlendirmeye teşvik etmek amacıyla sosyal yardım sağlanması, meslek lisesi öğrencilerine burs verilmesi ve mezun olduktan sonra vergi muafiyeti gibi desteklerin önemine dikkat çekti.
Yenibiriş Yönetici Ortağı Uğur Karaboğa, emek yoğun işlerde nitelikli çalışanların üretim gücünün önemini vurgulayarak, "Mavi yaka ve beyaz yaka kavramlarının yanında 'gri yaka' kavramı da öne çıkıyor. Bu kavram, bilgi üreten ve uygulayan profesyonel emekçileri tanımlıyor" dedi. Karaboğa, sanayi, enerji, lojistik ve tarım gibi sektörlerde teknik eleman ve deneyimli usta ihtiyacının giderek arttığını belirtti. Özellikle inşaat sektörü gibi alanlarda spesifik yeteneklere sahip işgücüne ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Ayrıca, bölgeye ve ihtiyaçlara uygun meslek okullarının desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
"O sektörde çalışacak eleman bulmak çok zor hale geldi!" haberi, 30 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan O sektörde çalışacak eleman bulmak çok zor hale geldi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. O sektörde çalışacak eleman bulmak çok zor hale geldi! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 25 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.