O ülkenin Türkiye'ye vize serbestisi hakkındaki açıklamaları

O ülkenin Türkiye'ye vize serbestisi hakkındaki açıklamaları

O ülkenin Türkiye'ye vize serbestisi hakkınd... Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile görüştü. Türkiye'yi ilgilendiren vize serbestisi ve Gümrük Birliği gibi konularda, Temmuz ayında Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını devralacak olan Macaristan'dan eleştiri açıklamaları geldi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile birebir görüşme gerçekleştirdi.

Ankara'da düzenlenen toplantının ardından her iki yetkili de basın mensuplarının karşısına çıktı.

Szijjarto, "Temmuzun başından itibaren başlayacak olan AB dönem başkanlığımızda, AB ile Türkiye arasındaki gümrük anlaşmasının modernleştirilmesine öncelik vereceğiz ve kapsamının daha da artırılması mevzusunda adımlar atacağız," diye konuştu.

Vize işlemlerinin kolaylaştırılması mevzusunda da ilerleme kaydetmek istediklerini aktaran Szijjarto, "Dönem başkanlığımızda, AB ve Türkiye arasındaki ortaklık konseyinin yeniden toplanmasını arzu ediyoruz," dedi.

"TÜRKİYE OLMADAN BAŞ EDEMEYİZ"

Macaristan ve Avrupa güvenliği açısından Türkiye'nin anahtar role sahip bir ülke olduğunu belirten Szijjarto, "Bugün Avrupa, Avrupa Birliği (AB) önünde yığılan zorlukları Türkiye ile ortaklık olmadan bu zorluklarla mücadelede baş edemeyiz" diye konuştu.

Szijjarto, bu durumun enerji ve ekonomik güvenlik açısından da geçerli olduğunu vurgulayarak, AB'nin Türkiye ile işbirliği için Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu belirtti.

"Yasa dışı göçmenlerin Avrupa'ya ulaşmasını engelleyemezsek, Avrupa'yı kaybedeceğiz, biz bunu istemiyoruz," şeklinde ifade eden Szijjarto, bu amaçla sürekli olarak Türkiye'yi yasa dışı göç baskısına karşı desteklediğini ifade etti.

Szijjarto, enerji güvenliği hakkında, "Bizim için doğal gaz tedariki Türkiye'siz mümkün değildir, Türkiye en önemli ülke bu mevzuda, en güvenli, en güvenilir ve en öngörülebilir transit ortağımızdır, Macar doğal gazının tedarikinin sağlanmasında," ifadelerini kullandı.

Bakan Szijjarto, Macaristan'ın enerji güvenliğine sağladığı katkılardan dolayı Türkiye'ye teşekkür etti.

İLİÇ MESAJI

Szijjarto, İliç ilçesindeki maden ocağındaki toprak kayması nedeniyle göçük altında kalanlar için başsağlığı ve dayanışma mesajlarını iletti. Kurtarma çalışmalarının başarıyla tamamlanmasını umut ettiğini belirtti.

ORBAN TÜRKİYE’YE GELİYOR

 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Szijjarto ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı Mart ayının 1-3 tarihleri arasında Antalya Diplomasi Forumu'nda ağırlayacaklarını duyurdu. Ayrıca, kendi bakanlık görevine başladığında ilk ziyaret ettiği ülkelerden birinin Macaristan olduğunu ifade etti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki kez Macaristan'ı ziyaret ettiğini belirtti. Aralık ayındaki ziyaret kapsamında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin altıncı toplantısını gerçekleştirdiklerini ve iki ülkenin işbirliğini Geliştirilmiş Stratejik Ortaklık seviyesine çıkardıklarını, ayrıca 17 farklı alanda işbirliğini güçlendiren, çeşitlendiren ve güncelleyen anlaşmaları imzaladıklarını ifade etti.

"2024 Türkiye-Macaristan Kültür Yılı"nın açılış törenini gerçekleştirdiklerini ifade eden Fidan, 2025 yılını Bilim ve İnovasyon Yılı ilan ettiklerini dile getirdi.

"MACARİSTAN’IN DEĞERLİ DESTEĞİNE GÜVENİYORUZ"

Fidan, Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi Mekanizması'nın iki ülke arasında 6 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine ulaşılmasına katkı sağlayacak çalışmaların başlatıldığını vurguladı.

Ayrıca, iki ülkenin NATO müttefiki olarak savunma sanayi alanındaki yakın işbirliğini somut projelerle güçlendirdiğini belirten Fidan, Macaristan'ın Temmuz ayında AB dönem başkanlığını üstleneceğini hatırlattı.

Fidan, şu şekilde devam etti:

"AB'nin stratejik düşünerek artık Türkiye'ye yaklaşımında kimlik siyasetini sona erdirmesi gerekmekte. Aynı zamanda Türkiye-AB ilişkileri bazı ülkelerin siyasi hesaplarına da kurban edilmemelidir. AB'nin ülkemizin üyeliğine yönelik tavrında daha rasyonel düşünmesini ve bölgesel refaha ve istikrara katkı sağlayacak bir tutum benimsemesini bekliyoruz. AB üyeliğinin önündeki engellerin aşılmasında, AB ile ilişkilerimizin geliştirilmesinde Macaristan'ın değerli katkı ve desteğinin devamına güveniyoruz."

Fidan, Macaristan'ın AB dönem başkanlığı döneminde Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisi gibi konularda ilerleme sağlamasını umduklarını ifade etti.

Ayrıca, mevkidaşıyla bölgedeki gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirten Fidan, Ukrayna'daki savaşın uluslararası hukuka dayalı adil bir barış süreciyle sona ermesi temennisini dile getirdiklerini ve Türkiye ile Macaristan'ın barış müzakerelerine destek verilmesi gerektiğine inandıklarını aktardı.

"O ülkenin Türkiye'ye vize serbestisi hakkındaki açıklamaları" haberi, 15 Şubat 2024 tarihinde yazılmıştır. 15 Şubat 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan O ülkenin Türkiye'ye vize serbestisi hakkındaki açıklamaları haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. O ülkenin Türkiye'ye vize serbestisi hakkındaki açıklamaları 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 08:29 Mahmut Tanal, bakanlık önünde eylem başlattı
  2. 08:26 Real Madrid, Arda Güler'in golü ile kazandı
  3. 08:22 Bakan Yerlikaya duyurdu: 321 zehir taciri yakalandı
  4. 08:17 Kızılcık Şerbeti'nde Eylem Tok mesajı: Oğlunuzu nefret objesi haline getirdiniz
  5. 08:11 Murat Ağırel yazdı: AK Parti’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar
  6. 08:07 Fehmi Koru yazdı: İYİ Parti şansını kullanamadı
  7. 08:02 O iller dikkat: Meteoroloji'den sağanak ve çamur uyarısı
  8. 05:52 ABD'de Yılın İlk Banka İflası: Republic First Bank Kapanıyor
  9. 04:06 Müteahhitler yandı! 80 saatte ev yapan makine tanıtıldı
  10. 04:02 15 dakikada hazır: Tavada çıtır çıtır su böreği
  11. 03:56 Haziran ayına kadar köşeyi dönecek 4 burç: Bir anda zengin olacaklar
  12. 03:53 Yapay zeka, ünlü Raphael şaheserinde saklı gizemli detayı tespit etti
  13. 03:51 Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalsın diye 3 İDN kurulacak!
  14. 03:41 Türkiye'de kaçacak yer kalmadı! 6'lık bir deprem Kayseri'den Mersin'e kadar etkili olabilir
  15. 03:40 27 Nı̇san 2024 günlük burç yorumları: Korkunuzu keşfederek kendinizi koruyun!
  16. 03:36 Bakan Hakan Fidan, belirli büyükelçilikler için yeni görevleri bildirdi
  17. 03:35 İşte topuk çatlağını silip geçen pratik yöntem!
  18. 03:34 İsrail ordusu, Beyt Lahiya'daki su kuyularının yüzde 70'ini hasara uğrattı
  19. 03:33 Beklenen KDV zammı geldi!
  20. 03:30 Toyota Avrupa, 2024'ün başında yüzde 10 büyüme kaydetti
Türkiye Haberleri