Öğrencinin aylık maliyeti dudak uçuklatıyor

Öğrencinin aylık maliyeti dudak uçuklatıyor

Öğrencinin aylık maliyeti dudak uçuklatıyor Türkiye gazetesi, "ekonomik şartların üniversite adaylarını karar kara düşündürdüğünü, öğrencilerin aylık maliyetlerinin dudak uçuklattığını" yazdı.

Mahmut Özay imzalı haberde eğitim ve kariyer danışmanı Nur Erdem Özeren ile konuşuldu. Yapılan hesaplamalara göre, büyükşehirdeki bir öğrencinin barınma gideri 2 bin lira, yemek gideri 4 bin lira, ulaşım gideri bin lira olarak hesaplandı. 

Erdem Özeren şunları söyledi:

"Öğrenciler geçmiş yıllarda üniversite hayatı yaşamak için farklı şehirlere giderken, artık barınma ve yemek maliyetlerini bile zor karşılayacak duruma geldi. Bunun yanında KYK yurtlarının çıkma ihtimal yüzdeleri de çok yüksek değil. ÜniversiteKarnesi.com sitesindeki verilerle derlenen rakamlara göre, Ardahan, Sinop, Van, Amasya, Erzincan, Şırnak, Bartın ve Tunceli hariç diğer şehirlerde erkek öğrencilere yurt çıkma ihtimali yüzde 35’in altında.

Kızlarda durum biraz daha iyi görünse de birçok şehirde yüzde 50’nin altında. Asıl sorun ise, en çok tercih edilen büyükşehirlerde toplam öğrencilerin yüzde 10’una yetecek kadar yurt var. İstanbul’da bu oran yüzde 4... KYK yurdunda değil de özel yurtta kalmak isteyenler için rakamlar en az 1+1 ev kiraları kadar. İstanbul ve Antalya’da 1+1 daire kiraları 4 bin civarı iken, Ankara’da 3 bin, İzmir ve Mersin’de 2 bin 500... Bütün bu rakamlar o bölgenin en düşük ve en yüksek yerlerin ortalaması olarak alındı. Türkiye geneline baktığımızda yaklaşık olarak 1+1 evler bin 500 iken, büyükşehirlerde bu oran iki bin 500 üzerinde...

Öğrenci evi formülünü uygulayacak öğrenciler için 3+1 evlerde kişi başı kiralar İstanbul ve Antalya’da ortalama 2 bin iken, büyükşehirlerde 1-1.500 arası, küçük şehirlerde ise 750-1.000. Şehirlerin sosyo ekonomik ve insani gelişmişlik endeksleri yükseldikçe yaşam maliyetleri de artıyor. O şehirdekiler için normal karşılanan rakamlar, küçük şehirlerde yaşayan ve büyükşehirde yaşamaya giden öğrenciler için oldukça yüksek oluyor.

Şehir içi ulaşım en düşük maliyet kalemlerinden... Aylık 150-300 TL arası. Ancak şehirler arası ulaşım, ayda bir defa gidip gelecek bir öğrenci için aylık bin TL’nin üstüne çıkıyor...

Üniversite yemekhanesinde öğlen yemeğini yiyen, sabah-akşamı ise KYK’nın yurdunda yiyen bir öğrencinin günlük maliyeti en düşük rakamla 40 TL. Akşam dışarı çıkma ve arkadaşlarıyla başka etkinliklere gitmeyi ise bir kenara bırakıyoruz.

Vakıf üniversitelerinde üç öğün yemek maliyetleri günlük 80-200 TL arasında değişiyor. Bu aylık en az 2 bin 500, en çok 6 bin olarak bir rakam çıkıyor. Türkiye ortalaması ise 4 bin TL civarı bir maliyet demek.  Bütün bu rakamları ortalama topladığımızda büyükşehirde okuyacak bir öğrencinin: Barınma 2 bin TL+ yemek gider 4 bin TL+ ulaşım gideri bin TL= 7 bin TL. Bu rakamda hiçbir ekstra dâhil değil, vakıf üniversiteleri için eğitim ücreti yok. Küçük şehirlerde ve devlette okuyan bir üniversite için ise: Barınma bin 250 TL+ yemek gider 2 bin 750 TL+ ulaşım gideri bin TL= 5 bin TL."

"Öğrencinin aylık maliyeti dudak uçuklatıyor" haberi, 23 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Öğrencinin aylık maliyeti dudak uçuklatıyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Öğrencinin aylık maliyeti dudak uçuklatıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:59 İstanbul'da 2 İETT otobüsü çarpıştı: Yaralılar var
  2. 10:51 İkinci el otomobilde fiyatlar uçtu
  3. 10:48 Mehmet Şimşek açıkladı: Kamuda kemerler sıkılacak
  4. 10:40 Trol çeteleri, kendilerini besleyenleri hedeften çıkarabilmek için sağa sola pervasızca saldırıyor
  5. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  6. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  7. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  8. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  9. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  10. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  11. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  12. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  13. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  14. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  15. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  16. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  17. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  18. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  19. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  20. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
Ekonomi Haberleri