Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'nin görüşmeleri: CHP'nin önergesi reddedildi!
Bugün TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi üzerine yapılan görüşmeler devam etti. CHP'nin önerisi, teklif metninde yer almayan "Atatürk ilke ve inkılapları" ile "öğretmen hak ve sorumlulukları"nın 5. maddeden çıkarılması yönündeydi.
Bugün TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi üzerine yapılan görüşmeler devam etti. CHP'nin önerisi, teklif metninde yer almayan "Atatürk ilke ve inkılapları" ile "öğretmen hak ve sorumlulukları"nın 5. maddeden çıkarılması yönündeydi. Ancak bu önerge, gerekçe olarak reddedildi.
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, "Bu toprakların en büyük değeri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bu toprakların en büyük değeri Cumhuriyet’tir. Bu toprakların en büyük değeri hafızalarımıza kazınması gereken Köy Enstitüleridir. Bu toprakların en büyük değeri Anadolu'nun dört bir yanından çoban ateşleri yakan öğretmen okullarının anlayışıdır," ifadelerini kullandı.
Bugün, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda, dün ilk 4 maddesi kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'nin görüşmeleri devam ediyor. Toplantı, Mahmut Özer başkanlığında gerçekleştirildi.
CHP İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, teklifin öğretmenlerin ödev, hak ve sorumluluklarını düzenleyen 5. maddesiyle ilgili "Atatürksüzleştirme, bir cumhuriyetsizleştirme, bir yurttaşsızlaştırma anlayışının maalesef izlerini görüyoruz. Şimdi, bunun Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alması son derece düşündürücü ve vahim; bunu kabul etmemiz mümkün değil. Anadolu aydınlanması, yurttaşlık felsefesi kız çocuklarının okutulmasını, kadın -erkek eşitliğinin yerleştirilmesini baz alıyor. Şimdi, eğitimde sadeleşme iddiası var fakat eğitimde sadeleşme iddiası, buradaki Atatürk ve Türk cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti devrimlerin vurgusunu ve öğretmenlerin bu yöndeki temel tarihi ve etik sorumluluğunu yazmamayı, ifade etmemeyi maruz ve mazur göstermiyor," ifadelerini kullandı.
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, "Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 1739 sayılı Milli Eğitim Kanunu’na aykırı faaliyetlerden dolayı görevi kötüye kullanmak suçuyla yargılanmalıdır. Diğer bir sorun de değerler eğitimi veriyoruz diyorsunuz. Bakın değerler eğitimi veriyorsanız bu toprakların en büyük değerlerinden azade bu işi yapamazsınız. Bu toprakların en büyük değeri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Bu toprakların en büyük değeri Cumhuriyet’tir. Bu toprakların en büyük değeri hafızalarımıza kazınması gereken Köy Enstitüleridir. Bu toprakların en büyük değeri Anadolu'nun dört bir yanından çoban ateşleri yakan öğretmen okullarının anlayışıdır," diye konuştu.
"ANAYASANIN BAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ, ATATÜRK INKILAP VE DEVRİMLERİ EKSİK"
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, teklifte "Atatürk ilke ve inkılaplarıyla ilgili bölümün çıkarıldığını" belirtti ve şunları söyledi:
"Bugün yepyeni bir yasa var ve burada değişikliğe gidiyoruz. Ne yapıyoruz? Anayasa’da ifadesini bulan temel ilkelere bağlı Türk milletinin milli manevi ve etik ilkelerini benimsemiş, ülkesine içinde yaşadığı topluma ve insanlığa karşı mesuliyet hisseden erdemli insanlar olarak yetiştirir deniyor öğretmenin amacında. Burada ne eksik, Atatürk eksik. Anayasa’nın başlangıç hükümleri, Atatürk, Atatürk ınkılap ve devrimleri eksik, Atatürk milliyetçiliği eksik. Bir sadeleştirme ihtiyacı var ise niye Atatürk'ten, Atatürk ilkelerinden başlama ihtiyacı olduğunu, önümüzdeki yıllarda öğretmenlerimiz yeni nesilleri yetiştirirken Atatürk ilke ve devrimlerine, Anayasa'nın başlangıç ilkelerine, Atatürk'ün önümüze koyduğu milliyetçilik ilkesine uymayan, aykırı olabilen veya bunu önemsemeyen gençler olmasından rahatsız olmayacaklar mı?"
"SEKÜLER CEMAATLER DE VAR"
AKP Sinop Milletvekili Nazım Maviş ise "Endişe, kaygı, ithamlar açısından yersiz olduğunu ifade ediyorum. Milli Eğitim Bakanlığımızın arkadaşlarımızla 70 sivil toplum kuruluşuyla bir protokolü var. Bunların bunun içerisinde LÖSEV de var. Birbirimizin niyetlerini sorgulamayalım hepimiz siyasi mücadelelerin içerisinden çıkarak geldik. Türkiye'de dini cemaatler, tarikatlar olduğu gibi seküler cemaatler seküler tarikatlar da var. Bunlar bu ülkenin sıkıntılı konuları olabilir. Benim de mensup olduğum birçok sivil toplum kuruluşu var. Biz kendi değerlerimize yakın gördüğümüz STK'larla daha yakın çalışmayı arzu ediyoruz. Ben Birlik Vakıfı'nın il başkanlığını yaptım Ankara'da başka vakıflarında... Bu vakıflar kamu yararına çalışan vakıflarımız. TÜGVA ile bağlantısı olmuş birisi olarak burada bunlarla muhatap olan birisi olarak üzüntü duyduğumu ifade etmek istiyorum," ifadelerini kullandı.
"ATATÜRK'TE SORUN YOKSA, MADDENİN TAMAMINI KOYUN"
CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, "Elbette niyet okumamalıyız fakat sonuç itibarıyla elimizde bir kanun teklifi var ve bu kanun teklifi içindeki maddeler onu da somut bir biçimde buraya koyar. Murat Emir Atatürk ilke ve inkılaplarıyla ilgili bölümün çıkarıldığını söyledi. Bununla ilgili bir mesele yoksa bunu diğer kanunun içerisinde var ise bunun içerisine de yeniden koyalım. Milli Eğitim Temel Kanunu'nun birinci maddesindeki ifadeyi koyun. Maddenin tamamını koyun. Atatürk'te sorun yoksa bu bir sorun olmamalıdır. Dolayısıyla yarım satır fazla oldu diye üzüleceğinizi zannetmiyorum. Bu net olarak niyet testidir," diye konuştu.
Özçağdaş, öğretmenlerin hak ve sorumluluklarının maddeye eklenmesini ve merkezi ile yerel yapılan sınavlarda öğretmenlerin zorunlu olarak yer almasını eleştirdi. Özçağdaş, "Bu resen öğretmenleri görevlendirmek demektir. Bu şekilde geçerse oysa bu öğretmenlerin rızasıyla olması gereken bir konudur. Bunun başına kesinlikle 'rıza' eklenmelidir," dedi.
Mersin'de iki öğretmene 'dini eğitimi engelledikleri" gerekçesiyle ÇEDES soruşturması başlatıldığını söyleyen Özçağdaş, "Siz bu çocukların değerlerini öğrenmemesinden ne gibi rahatsızlık duyuyorsunuz diyebilirsiniz. Bizim eğitim programımızın içerisinde din kültürü ve ahlak bilgisi dersi var. Neden müftülerden sürekli içerisi girmesi, türbelerin ziyaret edilmesi gibi... Siyasi grupların okullara girmesine izin verilmesi gibi" diye konuştu.
SUNAT: "OKUL DIŞINDAKİ GÖREVLER MECBURİ OLAMAZ"
İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, "Bazı kapalı ifadelerle bir şeylerin üzeri örtülmeye mi çalışılıyor diye hepimizin aklına geliyor. Aynı şekilde bu kanuna da baktığımızda Anayasa’da ifadesini bulan ve Milli Eğitim Temel Kanunu'ndaki temel gereksinimleri bulan gibi ifadelerle zor hale gelmiş gözüküyor. Ülkemizdeki hassasiyetlerin ne kadar sıkıntılı hal aldığını görmüş olmamız lazım. Merkez ve yerel sınavlarında görev yapmamaları zorunluluk haline getirmiş, okul dışındaki görevler mecburi olamaz," ifadelerini kullandı.
 MUHALEFET PARTİLERİN ÖNERİLERİ REDDİLDİ
CHP, Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yer alması gereken "Atatürk inkılap ve ilkeleri" ile "Anayasa'nın başlangıcındaki temel ilkeler"e vurgu yapılmadığı gerekçesiyle maddenin teklif metninden çıkarılmasını önerdiği önergesi reddedildi.
DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi ise öğretmenlerin "merkezi ve yerel yapılan sınavlarda görev almak" ibaresinin tekliften çıkarılması yönündeki önergesi de reddedildi.
"Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'nin görüşmeleri: CHP'nin önergesi reddedildi!" haberi, 04 Temmuz 2024 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'nin görüşmeleri: CHP'nin önergesi reddedildi! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Öğretmenlik Mesleği Kanun Teklifi'nin görüşmeleri: CHP'nin önergesi reddedildi! 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.