OHAL kapsamında deprem bölgesinde sanayicilerin afet zararlarının giderilmesi için tedbirler getirildi

OHAL kapsamında deprem bölgesinde sanayicilerin afet zararlarının giderilmesi için tedbirler getirildi

OHAL kapsamında deprem bölgesinde sanayicile... Depremlerden etkilenen yerlerde sanayiciler için endüstri alanı olabilecek bölgeler belirlenerek lüzumlu izinlerin ve bayındır planı değişikliklerinin yapılmasının peşinden bu alanlarda inşa faaliyetlerine başlanacak.

Depremlerden etkilenen yerlerde sanayiciler için endüstri alanı olabilecek bölgeler belirlenerek lüzumlu izinlerin ve bayındır planı değişikliklerinin yapılmasının peşinden bu alanlarda inşa faaliyetlerine başlanacak. ???????

"Olağanüstü Hal Kapsamında Sanayi İşyerlerine İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, 3 ay süreyle, afetten etkilenen sanayiciler için endüstri alanı olabilecek bölgeler; fay hattına mesafesi, yerin elverişliliği ve yerleşim merkezine yakınlığı benzer biçimde kriterler gözetilerek alanın durumuna nazaran ilgili kurumların görüşü alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarınca beraber tespit edilecek.

İlgili kurumlarca izinlendirme ve nitelik değişikliği 3 gün içinde yapılacak. İmar ve parselasyon planları ile değişimleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafınca bayındır şartnamesine nazaran hazırlatılacak ve onaylanacak.

Belirlenen alanlara denk gelen maden ruhsat sahalarının girişimli kısmı maden ruhsat sahasından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca taksir edilecek. Sanayi alanının, ruhsatın tamamını kapsaması halinde ise maden ruhsatı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca iptal edilecek.

Söz mevzusu alanlarda kamu kurum ve kuruluşlarına ilişik taşınmazlardan uygulamaya dahil edilecek olanlar ile hususi mülkiyete doğal olarak öteki tüm taşınmazlar için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, ilgisine nazaran devir yada acil kamulaştırma sonucu alınabilecek.

Kamulaştırma işlemleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafınca yürütülecek, kamulaştırılan taşınmazlar Bakanlığın talebine istinaden Hazine adına tescil olunacak.

Tescil ve terkin işlemi esnasında mal sahiplerinin bu taşınmaz mal sebebiyle vergi ilişkisi aranmayacak sadece tapu dairesi, durumu ilgili vergi dairesine bildirecek.

Tescilden sonrasında bu alanlarda inşa faaliyetlerine başlanabilecek. Hazine adına tescil edilen taşınmazlar için kıymet takdiri, tescil tarihinden itibaren en geç 1 ay içinde yetkilendirilmiş lisanslı gayrimenkul değerleme kuruluşları tarafınca yapılacak.

Belirlenen kıymet, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca asliye hukuk mahkemesine sunulacak ve bu karşılık, tescilinden önceki tapuda kayıtlı taşınmaz maliklerine ödenmek suretiyle mahkemece belirlenen bankaya yatırılacak.

Depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde, zelzele sebebiyle yıkılan yada kullanılamayacak kadar hasarlı endüstri iş yerlerinin maliklerinin talebi üstüne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının görüşü alınarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, yeni endüstri iş bölgeleri yapılabilecek yada yaptırılabilecek. Yerinde tekrardan inşa edilecek endüstri iş yerlerinin üstüne yapılacağı parsellerin Hazineye iyelik devri aranmayabilecek, inşaatı devam eden endüstri iş yerlerinin de maliklerinin talebi üstüne, bu fıkra kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca inşaatları tamamlanabilecek.

Bakanlıkça ilgili madde kapsamında meydana getirilen yada yaptırılan endüstri iş bölgeleri hak sahiplerine borçlandırılarak verilecek. Hak sahipliği, borçlandırma ve benzeri hususlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşleri alınarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan usul ve esaslara nazaran belirlenecek.

Yerli yada yabancı kişiler, kurumlar ve kuruluşlar, zelzele bölgesindeki sanayicilerin ihtiyacını karşılamak ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağışlama edilmek suretiyle, belirlenen alanlardan Bakanlıkça gösterilecek yerlerde ve belirlenecek tip projelere uygun endüstri iş bölgeleri yapabilecek yada yaptırabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca düzenlenen hasar tespit raporuna nazaran kullanılabilir olduğu tespit edilen boş endüstri iş bölgeleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca kiralanabilecek. Kiralanan yerlerde, iş bölgeleri yıkılan yada ağır hasarlı olan endüstri işletmelerine alt kiralama yapılabilecek. Bakanlıkça ödenecek kira bedelleri ve faydalananlardan tahsiline ilişkin usul ve esaslar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenecek.

Depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde depremden etkilenen endüstri sitelerinin altyapı ve üstyapı tesislerinin tamamı ile gereksinim duyulan mühendislik ve mimarlık hizmetleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca kredilendirilebilecek.

Bu yerlerdeki organize endüstri bölgelerine, organize endüstri bölgeleri içindeki endüstri işletmelerinde çalışanların geçici barınması amacıyla kurulacak konteyner ve prefabrik yapıların temini, kurulumu ve altyapı işleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, güvence aranmaksızın ve yılı yatırım programı ile ilişkilendirilmeksizin, kredilendirilebilecek yada geri ödemesiz desteklenebilecek. Bu kapsamda konteyner ve prefabrik yapılara yerleştirilenler valiliklere bildirilecek.

"OHAL kapsamında deprem bölgesinde sanayicilerin afet zararlarının giderilmesi için tedbirler getir." haberi, 12 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan OHAL kapsamında deprem bölgesinde sanayicilerin afet zararlarının giderilmesi için tedbirler getir.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. OHAL kapsamında deprem bölgesinde sanayicilerin afet zararlarının giderilmesi için tedbirler getir.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:35 İstanbul’da feci kaza: Kamyon ile otomobil çarpıştı: 2 ölü 4 yaralı
  2. 10:30 Karar yazarı Yusuf Ziya Cömert: Mehmet Şimşek de müteahhitlere kıyamıyor
  3. 10:22 İyi Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu: 60 milletvekili kendisine yer arıyor
  4. 10:17 AK Parti'yi yönetenler acilen istifa etmeli ve kendilerinden sonrakilere yol açmalıdır
  5. 09:52 Şahan Gökbakar Yılmaz Morgül'ü ti'ye aldı
  6. 09:46 AK Parti MYK'da 31 Mart analizi: En büyük darbe eski AK Partililerden
  7. 09:41 Göçmen işçi dönemi başladı: Özlem Zengin inkar etti, AK Parti'nin programında yer aldı
  8. 09:36 George Russell: Şu anda ince marjlarla dolu bir savaşın içindeyiz
  9. 09:32 Ahmet Tatlıses'in avukatı: İbrahim Tatlıses'in akli dengesi yerinde değil
  10. 09:27 Mahkemeden Dilan ve Engin Polat’a bir suçtan tahliye kararı
  11. 09:23 Bolu'da damat vahşeti: Eşini ve kayınpederini öldürdü
  12. 09:17 İstanbul'da holding binasına silahlı saldırı
  13. 09:11 Ekrem İmamoğlu yabancı basına konuştu: Türkiye rotasını çizdi
  14. 09:06 Bakan Yerlikaya duyurdu: İstanbul'da "Mahzen-29" operasyonları
  15. 09:03 AK Parti'de “Kent Lokantaları” tartışması: Erdoğan sinirlendi
  16. 08:54 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu ihalesi MHP'li Eyyup Yıldız ile AKP'li Cevat Olçok’a verildi
  17. 08:50 AK Parti’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi
  18. 08:45 Yenilenen Jeep Renegade e-Hybrid Türkiye'de: İşte fiyat listesi
  19. 08:39 Cem Yılmaz’ın nafaka esprisine Mehmet Esen’den sert tepki: Aşağılık bir benzetme
  20. 08:36 Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan tessettür yanıtı
Ekonomi Haberleri