Okullar kaosa açılıyor: PCR, aşının yerini tutmaz!

Okullar kaosa açılıyor: PCR, aşının yerini tutmaz!

Okullar kaosa açılıyor: PCR, aşının yerini t... Yüz yüze eğitime günler kala uzmanlar sürecin doğru yönetilemediğini vurguluyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “MEB süreci bilimsel yönetse, ‘Okullar ne zaman açılacak?’ sorusuna yanıt olarak tarih değil, kriter verirdi” diyor.

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberinde göre, Yüz yüze eğitim 6 Eylül’de başlıyor lakin okullarda salgına karşı halen gerekli önlemler alınmış değil. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dün Covid-19 aşısı olan öğretmenlerin oranını açıkladı. Buna göre iki doz aşı olan öğretmenlerin oranı yalnızca yüzde 72,2. Öğretmenlerin yüzde 16,7’si ise henüz tek doz aşı bile olmadı.

Bu verilere göre her 10 öğretmenden üçünün aşılarının tam olmadığına dikkat çeken uzmanlar, yalnızca öğretmenlerin de değil, servis şoförlerinden okul personeline tüm eğitim çalışanlarının aşılanması gerektiğini vurguluyor. Tek doz aşının koruma sağlamadığının altını çizen çocuk hekimleri, aşılamaların tamamlanması başta olmak üzere tüm önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini belirtiyor.

BİLİMSEL YAKLAŞILMIYOR

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Okulların açılması sürecine de bilimsel yaklaşılmıyor. Eğer MEB bu süreci bilimsel yönetse, ‘Okullar ne zaman açılacak?’ sorusuna yanıt olarak tarih değil, kriter verirdi. ‘Şu kriterleri yerine getirdiğimizde okulları açacağız’ derdi. Okulların açılması için gerekli koşulların mutlaka sağlanması gerekiyor” dedi.

Devletin aşılama sürecini tamamen kendi haline bıraktığını söyleyen Ceyhan, “Kararsızlık ve karşıtlık gibi durumlarda ikna yoluna gidileceği söylendi; ancak bunla ilgili de yeterli bir çalışma söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

PCR, AŞININ YERİNİ TUTMAZ

İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri ve Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu da sürecin doğru yönetilemediği görüşünde. Küçükosmanoğlu, “Öğretmenlerin aşılanmasına ilişkin veriler bile okulların açılmasına birkaç gün kala açıklanıyor. Oysa tüm hazırlıklar çoktan tamamlanmış olmalıydı” diye konuştu. Eğitim ve sağlık gibi kamusal alanlarda aşının zorunlu olması gerektiğini vurgulayan Küçükosmanoğlu, aşı olmayanlar için getirilen ‘Haftada 2 PCR testi’ şartının doğru bir yöntem olmadığını kaydetti. PCR testinin aşının yerini tutamayacağını belirten Küçükosmanoğlu, “Üstelik bunun olumsuz sonuçları olacak. PCR testi zorunluluğu, hastanelerde yoğunluğu ve sahte PCR testlerini artıracak” dedi. İstanbul Tabip Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu da “Eğer aşılama oranları artmaz, öğretmenler ve ebeveynler aşı olmazsa yoğun bakımlarda yatan çocuk sayısı artacak” uyarısında bulundu.

Hem hasta sayısında hem de hasta çocuk sayısında artış yaşanabileceğini belirten Ömeroğlu, “Çocuklar daha hafif geçiyor. Ama bazen de hastalık geçtikten sonra çocuklarda Çok Sistemli İnflamatuar Sendrom veya MIS-C adı verilen bir hastalık gözlemlenebiliyor. Aniden bağışıklık sistemi reaksiyon verdiği için ağır bir tablo ortaya çıkıyor. Bu nedenle yoğun bakımdaki çocuk sayısında artış görebiliriz. Bu da aşı olmayan öğretmenler ve ebeveynlerden kaynaklı olacak” ifadelerini kullandı.

OKULLAR HAZIR DEĞİL

KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) de MEB tarafından yaz ayları boyunca okullarda ciddi bir hazırlık yapılmadığına dikkat çekti. Sendikadan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“MEB, bugüne kadar seyreltilmiş sınıf uygulamasına ilişkin nasıl bir hazırlık içinde olduğunu, kaç yeni derslik yaptığını ısrarla açıklamadı. Sınıfların havalandırılması için kış aylarını da dikkate alan bir pencere sistemini tüm sınıflarda hayata geçirip geçirmediğine dair bir açıklama da yok. Eğitim bileşenleri, yaz aylarında okullarında böyle bir çalışma olmadığını gözlemledi. Lavabo sayılarının artırılıp artırılmadığının bilgisi de mevcut değil. Öğretmen odalarının en azında ikiye çıkarılması yönünde bir hazırlık da yok.”

‘Okullarda alınması gereken önlemler’ diye bir broşür yayımlamakla sürecin yönetilemeyeceğini vurgulayan Eğitim Sen, AKP-MHP iktidarını ve MEB’i sorumlu davranmaya çağırdı.

 

"Okullar kaosa açılıyor: PCR, aşının yerini tutmaz!" haberi, 26 Ağustos 2021 tarihinde yazılmıştır. 26 Ağustos 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Okullar kaosa açılıyor: PCR, aşının yerini tutmaz! haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Okullar kaosa açılıyor: PCR, aşının yerini tutmaz! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  2. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  3. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  4. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  5. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  6. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  7. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  8. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  9. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  10. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
  11. 21:07 200'den Fazla Şubesi Olan Dev Bakliyat ve Kuruyemiş Firması İflas Etti!
  12. 21:05 Gelir İdaresi, Vergi Beyannameleri ve Elektronik Defter İşlemlerinin Süresini Uzattı
  13. 21:00 Gazze hükümeti: "İsrail, Şifa Hastanesi'nde 200 Filistinliyi infaz etti"
  14. 20:59 Sağlık Bakanı Koca: Malpraktis Yasası Türkiye'de Kökten Değişim Getiriyor
  15. 20:58 Kendini En Çok Beğenen 3 Burç Belli Oldu! İşte En Kibirli Burçlar!
  16. 20:57 UAD, İsrail'e karşı açılan soykırım davasında yeni önlemler aldı
  17. 20:52 ABD: "İsrail'in Refah'a saldırmasını görüşmeler olmadan beklemiyoruz"
  18. 20:52 Erbakan AKP'ye 3 koşul sundu: "Yapılırsa seçimlerden çekilmeye hazırız"
  19. 20:52 Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştiriler: "Parti İhanete Uğradı"
  20. 20:51 İmamoğlu, Erdoğan'a yönelik "haddini bilecek" diyerek seslendi: "O iş bitti kardeş"
Eğitim Haberleri