Okullarda ücretsiz yemek için imza toplayan SOL Partililere MEB'den engel!

Okullarda ücretsiz yemek için imza toplayan SOL Partililere MEB'den engel!

Okullarda ücretsiz yemek için imza toplayan ... Zonguldak'ta SOL Parti, okullarda ücretsiz yemek hizmeti için toplanan imzaları Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etmek istedi, ancak partililer bahçeye alınmadı. Partililer yol kenarında basın açıklaması yaparak, ekonomik krizle artan yoksulluğun çocukları etkilediğini vurguladı.

Geçtiğimiz hafta Zonguldak'ta SOL Parti tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde, okullarda ücretsiz yemek hizmeti için toplanan imzalar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından engellendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gelen partililer, basın açıklaması yapmak istedikleri alanın bahçesine alınmadı. Bunun üzerine, partililer yol kenarında bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Basın açıklamasının ardından, imzaları teslim etmek üzere binaya giren partililer ve gazeteciler, bazı zorluklarla karşılaştı. Gazetecilerin görüntü almak istemeleri üzerine yetkililer, "Çekim yapamazsınız" diyerek engel çıkardı. Bu durum, partililer ile yetkililer arasında kısa süreli bir gerginliğe neden oldu.

SOL Parti Zonguldak İl Başkanı İsmail Yıldız, 5 gün önce başlatılan kampanyada 1901 imza toplandığını belirtti. Yıldız, yaptığı açıklamada, ekonomik krizin etkisiyle yoksulluğun arttığını, bunun en çok çocukları etkilediğini vurguladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022'de çocukların %35,3’ü açlık ve yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıyaydı. Ayrıca, TÜİK'in "İstatistiklerle Çocuk" 2022 raporu, çocukların %62,4’ünün ekmek ve makarna gibi daha ucuz gıdalarla beslendiğini, meyve ve sebze tüketiminin ise oldukça düşük olduğunu ortaya koydu.

Yıldız, PISA 2022 raporuna atıfta bulunarak, beş çocuktan birinin haftada en az bir kez harçlığı olmadığı için okulda aç geçirdiğini söyledi. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü'nün araştırmasına göre, 5 yaş altındaki çocuklarda bodurluk oranı %10'a ulaşmıştır. Bodurluk, zayıflıktan farklı olarak kalıcıdır ve telafisi yoktur. Dünyanın 98 ülkesinde 418 milyon çocuğa okul yemeği verilmektedir. Bu uygulamanın çocukların fiziksel ve psikolojik gelişimini hızlandırdığı, akademik başarılarını artırdığı ve devamsızlığı azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Yıldız, Anayasa'da temel eğitimin ve ortaöğretimin parasız ve zorunlu olduğunun belirtildiğini, dolayısıyla okul yemeğinin devletin kamusal sorumlulukları arasında yer aldığını ifade etti. Türkiye’nin 1995 yılında onayladığı Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 27. maddesi, çocukların yeterli bir yaşam seviyesine ve dolayısıyla beslenme hakkına sahip olduğunu vurgular.

2021’de düzenlenen 20. Milli Eğitim Şurası'nda, "Okullarda ücretsiz yemek veya beslenme desteği sağlanmalıdır" kararı alınmış; Sağlık Bakanlığı’nın 2019-2023 eylem planında ise 'Çocukluk Çağında Obezitenin Engellenmesi' başlığı altında bu konuda adımlar atılacağı belirtilmiştir. Yıldız, Zonguldak’ta tüm okullarda okul yemeği uygulamasının başlatılmasını ve hijyen koşullarının sağlanmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.

"Okullarda ücretsiz yemek için imza toplayan SOL Partililere MEB'den engel!" haberi, 17 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 17 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Okullarda ücretsiz yemek için imza toplayan SOL Partililere MEB'den engel! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Okullarda ücretsiz yemek için imza toplayan SOL Partililere MEB'den engel! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 17 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:37 Avrupa Yakası'nın Kubilay'ı Vural Çelik Hayatını Kaybetti
  2. 21:36 Avrupa Yakası'nın 'Kubilay'ı Vural Çelik, evinde ölü bulundu'
  3. 21:31 Malatya'dan Sonra Sivas Sallandı: Uzmanlar Büyük Depreme Karşı Uyarıyor
  4. 21:31 Giovanni van Bronckhorst'tan Rashica'nın sakatlığı sonrası yeni plan!
  5. 21:21 Çocukların eğitimi için geri dön' diye ikna ettiği eşini bir hafta sonra döverek katletti
  6. 21:17 Okulda müdüre silah çekip ateş açan öğretmenin ifadesi ortaya çıktı
  7. 21:11 İBB Meclisi'nde LGBT kavgası: Oturuma ara verildi
  8. 21:04 TFF Başkanı Hacıosmanoğlu, A Millilere villa sözü vermişti: Projeye izin çıkmadığı iddia edildi!
  9. 21:00 DEM Parti'den cezaevi ziyareti sonrası açıklama!
  10. 20:55 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Ulusal Meclis Başkanı László Kövér'i kabul etti
  11. 20:49 Eski TFF Başkanı Büyükekşi'den yolsuzluk iddialarına yanıt: 'Tek başıma karar vermedim'
  12. 20:45 'Milli Beraberlik Partisi'ne uyuşturucu baskını; 7 kişi gözaltına alındı
  13. 20:32 Fenerbahçe Beko, Maccabi Maçını Türkiye'den Almaya Zorlandı!
  14. 20:29 Rojin Kabaiş’in babası: 'Rojin'in sırtındaki morlukları bizzat kendim gördüm'
  15. 20:27 DEM Parti'li Beştaş'tan yeni 'çözüm süreci' değerlendirmesi!
  16. 20:16 CHP'li Çelik: Tayfun Kahraman'ı Silivri zindanından kurtarmak her bir CHP'linin boynunun borcu
  17. 20:06 Yolsuzluk İddiaları Gündemi Sarstı! Büyükekşi’den Hacıosmanoğlu’na Sert Yanıt!
  18. 19:57 İYİ Parti, Anayasa Değişikliğine Ceza Öngörüyor: 20 Yıla Kadar Hapis
  19. 19:53 TFF'nin yeni yabancı futbolcu kuralı kriterleri ortaya çıktı!
  20. 19:52 Çaycuma'da Gözaltı Krizi: Başsavcı Yavuz Cengiz Hakkında İnceleme Başlatıldı
Gündem Haberleri