Öldüğü kesinleşen üst düzey IŞİD komutanı Şişani kimdir?

Öldüğü kesinleşen üst düzey IŞİD komutanı Şişani kimdir?

Öldüğü kesinleşen üst düzey IŞİD komutanı Şi... ???Daha önce hakkında pek çok kez "öldü" haberleri çıkan IŞİD komutanı Ömer eş-Şişani'nin ölümü bu kez bağlı bulunduğu örgüt tarafından doğrulandı. IŞİD açıklamasında Şişani'nin Irak'ın Ninova bölgesinde öldüğü...

???Daha önce hakkında pek çok kez "öldü" haberleri çıkan IŞİD komutanı Ömer eş-Şişani'nin ölümü bu kez bağlı bulunduğu örgüt tarafından doğrulandı. IŞİD açıklamasında Şişani'nin Irak'ın Ninova bölgesinde öldüğü söylendi.

Peki IŞİD'in en tanınmış isimlerinden Ömer eş-Şişani kimdir?

ÇEÇENLERLE BİRLİKTE RUSYA'YA KARŞI SAVAŞIYOR

Tarkan Batiraşvili ismiyle 1986'da Gürcistan'da doğan Şişani, sonradan ismini değiştiriyor. Şişani, Arapça'da "Çeçen" anlamına geliyor. Şişani'nin yaşadığı bölgenin 1990'larda İkinci Çeçen Savaşı sırasında cihatçıların geçiş noktasında olmasıyla birlikte, Batiraşvili Çeçen cihatçılarla ilk kez iletişime geçmiş oluyor. 

Wall Street Journal'ın 13 Kasım 2013 tarihli haberine göreyse, Şişani'nin babası cihatçının bu sırada Çeçenlere yardımcı olduğunu, hatta kimi zaman "Rus askerlerine karşı onlarla birlikte operasyonlara katıldığını" söylüyor.

GÜRCİSTAN ORDUSUNDA ABD TARAFINDAN YETİŞTİRİLİYOR

Batiraşvili, sonrasında Gürcistan ordusuna katılıyor. Burada özel kuvvetlere alınarak ABD tarafından da eğitilen Şişani, silah kullanma becerisiyle dikkat çekiyor. Hatta ABD'nin Batiraşvili'yi Irak'a götürmek istediği ancak bu sırada Gürcistan ordusundaki ihtiyaç sebebiyle vazgeçtiği bile öne sürülüyor.

2008 Güney Osetya Savaşı'nda Rusya'ya karşı savaşan Şişani, 2010 yılında konan verem teşhisi sebebiyle ordudan atılıyor. Sonrasında yeniden orduya kabul edilmeyi denese de başarılı olamıyor.

abu-omar-al-shishani-as-soldier-in-georgian-army.jpg Şişani Gürcistan ordusundayken (soldaki Şişani):

CİHATÇILARLA TEMAS VE SURİYE

Batiraşvili, ordudan atıldıktan bir süre sonra yasadışı silah bulundurmaktan 3 yıl hapis cezasına mahkum ediliyor.

Ancak El Ahbar, Batiraşvili'nin tutuklanması öncesinde cihatçılarla temas içerisinde olduğunu belirtiyor. Habere göre 2011 yılında Mısır'ı ziyaret eden Batiraşvili, burada "Suudi bir din adamı, Katarlı bir işadamı, Müslüman Kardeşler'in önemli bir ismi ve Mansur el-Turki olarak bilinen genç bir Türk ile" bir araya geliyor.

Henüz Suriye'ye gitmeyi düşünmeyen Şişani, burada görüştüğü isimler tarafından buna ikna ediliyor. Mansur el-Turki'ninse Şişani'yi "cihadın küresel olduğu"na ikna ettiği ve Şişani'ni 2011 yılında Türkiye'ye geldiği söyleniyor.

Şişani'nin talebiyse, Suriye'ye gitmesi karşılığında gelecekte Kafkasya'daki cihada yardım edilmesi. Bu talebi kabul eden tek örgütse IŞİD oluyor.

Suriye'ye giden Şişani, burada Ebu el-Athir el-Absi aracılığıyla IŞİD lideri Ebubekir el-Bağdadi ile de görüşüyor.

El Ahbar haberinde dikkat çeken başka bir noktaysa, Çeçen cihatçıların MİT ile olan bağlantısı. Haberde Çeçen cihatçıların MİT tarafından kullanıldığı ve çok sayıda Çeçen cihatçının Suriye'ye Türkiye üzerinden gittiği söyleniyor.

ŞİŞANİ'NİN SURİYE MACERASI

Şişani'nin Suriye'deki ilk deneyimi ise Muhacir Ordusu'yla oluyor. İlk kez 2012'de Halep'te savaşmaya başlayan Şişani, çoğunluğu Çeçen olan birliğiyle El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi'ne yardımcı oluyor.

2012 Aralık ayında El Nusra'nın Halep'in batısındaki Şeyh Süleyman Askeri Üssü'ne saldırısına da katılan Şişani, 2013 başlarında da Halep'te Muhacir Ordusu'ndaki faaliyetini sürdürüyor.

Sonrasındaysa Muhacir ve Ensar Ordusu adı altında yeni bir grup kuruluyor. Bu grup 2013 Ağustos'unda Menagh Askeri Hava Üssü'nün cihatçıların eline geçmesinde anahtar rol oynuyor. 

Şişani, 2013 ortalarında Ebu Bekir el-Bağdadi'ye biat ederek IŞİD'e katılıyor. Bu sırada Ömer Şişani ve başka bir Çeçen lider olan Emir Seyfullah Şişani arasında da ayrışma yaşanıyor.

Ömer Şişani, Seyfullah Şişani'yi kınayan bir açıklama yaparak, Seyfullah ve adamlarını örgütünden kovduğunu bildiriyor. Seyfullah Şişani'nin adıysa sonrasında Türkiye'de tedavi edilen cihatçıların arasında geçiyor.

IŞİD İÇERİSİNDE YÜKSELMESİ VE ÖLÜMÜ

IŞİD'e katıldıktan sonra Rakka'da örgütün üst düzey askeri komutanlarından biri haline gelen Şişani, örgütün özel kuvvetlerini yönetmeye başlıyor.

2014 ortalarından itibaren Şişani'nin pek çok farklı yerde savaştığı söylenmeye başlıyor. Çeçenler arasında tanınan bir isim olan Şişani'nin, Çeçenler arasında IŞİD'e katılımı artırdığı da söyleniyor.

Foreign Policy'den Michael Cecire, Şişani'nin IŞİD içerisinde yer almasının bölgede IŞİD'i meşrulaştıran bir unsur olduğunu ve örgütün bunun propagandasını yaptığını aktarıyor.

14425112254558_700_0.jpg

Zamanla Şişani'nin IŞİD'in "ikinci adamı" ve "savaş bakanı" olduğu söylenmeye başlıyor. Gürcistan ordusunun özel kuvvetlerinde ABD tarafından yetiştirilen Şişani, IŞİD'in zirvesine yükseliyor.

2015'e gelindiğiyse de artık sık aralıklarla Şişani'nin öldüğüne dair haberler çıkıyor. Bu haberlerin bir kısmı Pentagon tarafından da "doğrulansa" bile, her seferinde yalanlanıyor. 

Ancak 5 Mayıs 2015'te ABD tarafından başına 5 milyon dolar ödül konan Şişani'nin ölümü, bu kez kendi örgütü IŞİD tarafından doğrulandı. IŞİD açıklamasında Şişani'nin Irak'ın Ninova bölgesinde Irak ordusuna karşı savaşırken öldüğü söylendi.

IŞİD açıklamasının ardından, ABD, Şişani'nin öldüğüne dair önceki raporlarının yanlış olduğunu kabul ederek, Şişani'nin olduğu bölgelerde hava saldırıları gerçekleştirdiklerini, ancak kendilerinin Şişani'yi öldürmeyi başaramadığını kabul etti.

Kaynak: soL

"Öldüğü kesinleşen üst düzey IŞİD komutanı Şişani kimdir?" haberi, 14 Temmuz 2016 tarihinde yazılmıştır. 14 Temmuz 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Öldüğü kesinleşen üst düzey IŞİD komutanı Şişani kimdir? haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Öldüğü kesinleşen üst düzey IŞİD komutanı Şişani kimdir? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  2. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  3. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  4. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  5. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  6. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  7. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  8. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  9. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  10. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  11. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  12. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  13. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  14. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  15. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  16. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  17. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  18. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  19. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
  20. 00:44 Opel'in yeni elektrikli SUV'u devasa menziliyle Türkiye'ye geldiğini açıkladı
Gündem Haberleri