Ölen kralları için Türkiye'de yas ilan edilmişti... Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye ‘boykot’ çağrısı!

Ölen kralları için Türkiye'de yas ilan edilmişti... Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye ‘boykot’ çağrısı!

Ölen kralları için Türkiye'de yas ilan edilm... Türkiye'nin Kaşıkçı cinayetini aydınlatma çabası Suudi Arabistan'da tepki topluyor. Suudi basınında Türkiye'ye turizm boykotu yapılması çağrısı yapılıyor. Veriler turist sayısında yüzde 30 düşüş olduğunu gösteriyor.Suudi...

Türkiye'nin Kaşıkçı cinayetini aydınlatma çabası Suudi Arabistan'da tepki topluyor. Suudi basınında Türkiye'ye turizm boykotu yapılması çağrısı yapılıyor. Veriler turist sayısında yüzde 30 düşüş olduğunu gösteriyor.

Suudi Arabistan'da halka, gazeteci Cemil Kaşıkçı cinayetinin arka planını araştırmaya devam eden Türkiye'nin boykot edilmesi ve bu ülkeye tatile gidilmemesi çağrısında bulunuluyor. Her yıl yüz binlerce Suudi turistin ziyaret ettiği Türkiye'nin tatil için seçilmemesi konusunda milliyetçi ve iktidar yanlısı medyada yayınlar yapılıyor.

Fransız haber ajansı AFP, son aylarda birçok medya kuruluşunda "Türkiye'ye gitmeyin", "Türkiye güvenli değil" gibi manşetlerin çıktığını aktarıyor. El Arabiya'nın da aralarında olduğu haber kanallarının Ankara'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nin Türkiye'de artan pasaport hırsızlığı ve ufak suçlar nedeniyle yaptığı uyarıları yayınladığı belirtiliyor.

İlk beş ayda yüzde 30 düşüş

Haberde ayrıca, Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye gidenlerinin sayısının 2019'un ilk beş ayında yüzde 30 düştüğü de belirtiliyor. AFP'ye konuşan genç bir Riyadlı, Türkiye'ye gitmeyi neden tercih etmediğini "Güvenliğimi önemsiyorum" sözleri ile özetledi.

2018'de yapılan bir araştırmaya göre Suudiler Türkiye'de geçirdikleri her gün ortalama 500 dolar harcıyor.

Türkiye'ye yönelik boykot çağrısı turizmle sınırlı değil, Suudilerin Türk malı ürünlerin tüketimi konusunda da benzer bir duruş izlemesi isteniyor.

Riyad'ın Ticaret Odası Başkanı Ajlan al-Ajlan geçtiğimiz ay Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Türk liderliği ve Recep Tayyip Erdoğan düşmanlığa devam ettikçe ve Krallık'ı hedef almayı sürdürdükçe, her zamankinden daha çok boykot çağrısı yapıyoruz, her alanda. Ticaret, iş gücü ve Tük şirketleriyle anlaşmalar..." ifadesine yer verdi.

Avrupa ve Amerikan Çalışmaları Enstitüsü'nden Suudi Arabistan Uzmanı Quentin de Pimodan, Suudi Arabistan'ın şu anki Türkiye politikası ile bir taşla iki kuş vurduğu görüşünde. De Pimodan, Riyad'ın hem Türkiye'nin Suudi turistlerden ekonomik fayda sağlamasını önlediğini hem de Suudileri kendi ülkelerinde para harcamaya yönlendirdiğini söylüyor.

Emlak satışı da düşüşte mi?

Turizmde görülen düşüş, Suudi yatırımcıların Türkiye'deki emlak yatırımlarını etkilememişe benziyor. Washington'daki Arap Körfez Ülkeleri Enstitüsü'nden Hüseyin İbiş, "Suudi yatırımcıların toplu pazar göçü ile halihazırda zorluk çeken emlak piyasası daha da zarar görebilir. Bu Riyad'ın henüz ateşlemediği bir silah" değerlendirmesini yapıyor.

Bu yıl Ocak-Mayıs arasında Suudi vatandaşlarına satışı yapılan mülk sayısının 992 olduğu belirtiliyor. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu rakam 977 idi.

Kaşıkçı cinayeti ve Müslüman Kardeşler ayrılığı

Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinde son dönemde yaşanan gerginliğin arkasında Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın, geçtiğimiz yıl 2 Ekim'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Konsolosluğunda öldürülmesi yatıyor.

Türkiye Kaşıkçı'nın ölümünün aydınlatılması ve Riyad üzerinde baskının artırılması için uluslararası çapta kampanya yürütmüştü.

Cinayete ilişkin soruşturma yürüten Suudi savcı, Kaşıkçı'nın bedeninin parçalara ayrılarak konsolosluk binasından çıkarıldığını açıklamıştı. Riyad'ın yürüttüğü soruşturmada Suudi Arabistan'ın Veliat Prensi Muhammed bin Selman aklanırken, yaklaşık yirmi kişinin yargılandığı davada beş kişi hakkında idam cezası istenmişti. Amerikan basını, CIA'in cinayet emrini büyük ihtimalle Veliaht Prens tarafından verildiği tespitinde bulunduğunu bildirmişti.

Suudi Arabistan ve Türkiye ilişkilerinde bir diğer anlaşmazlığın kaynağını, Ankara'nın Müslüman Kardeşlere verdiği destek oluşturuyor. Suudi Arabistan, Mısır'da Mübarek sonrası dönemde iktidara gelen ve ordu darbesi ile devrilen Müslüman Kardeşleri varlığına tehdit olarak görüyor.

"Ölen kralları için Türkiye'de yas ilan edilmişti... Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye ‘boykot’ çağrıs." haberi, 11 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Politika kategorisi altında bulunan Ölen kralları için Türkiye'de yas ilan edilmişti... Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye ‘boykot’ çağrısı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ölen kralları için Türkiye'de yas ilan edilmişti... Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye ‘boykot’ çağrısı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  2. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  3. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  4. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  5. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  6. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  7. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  8. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  9. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  10. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  11. 11:45 Altaylı, YÖK'ün denklik kararını sert eleştirdi: "Bunun tek sonucu felaket!"
  12. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  13. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  14. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  15. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  16. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  17. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  18. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  19. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  20. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
Politika Haberleri