Ölüm aylığı alabilmek için yapılan 'anlaşmalı boşanma'ya karşı uyarı

Ölüm aylığı alabilmek için yapılan 'anlaşmalı boşanma'ya karşı uyarı

Ölüm aylığı alabilmek için yapılan 'anlaşmal... "2021'de 385 çiftin anlaşmalı boşandığını, 2022'nin eylül ayı sonu itibarıyla de 118 çiftin anlaşmalı boşandığını denetmenlerimizce tespit ettik"

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, hayatını kaybeden anne veya babasının maaşını alabilmek için 'anlaşmalı boşanma' yöntemi ile haksız kazanç elde edildiğini belirterek, "2021'de 385 çiftin anlaşmalı boşandığını, 2022'nin eylül ayı sonu itibarıyla de 118 çiftin anlaşmalı boşandığını denetmenlerimizce tespit ettik" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, eşinden boşandığı halde aynı evde fiilen birlikte yaşayıp, hayatını kaybeden anne ya da babası üzerinden aylık veya gelir alan kişiler olduğunu belirtti. Bu yöntemle haksız kazanç elde edildiğini vurgulayan Kurt, "SGK olarak aile kurumunun sosyal yapısının korunabilmesi ve sigortalıların vefatı halinde geride kalan kız çocuklarının ekonomik durumlarını telafi edebilmeleri amacıyla, kendilerine ölüm aylığı veya geliri bağlıyoruz. Bunun bağlanabilmesi için kız çocuğunun evli olmaması, evli ise boşanmış olması ya da eşinin vefatı nedeniyle bekar kalması gerekiyor. Günümüzde bazı kişiler, bu haktan faydalanabilmek için eşinden boşanıp, aynı evde yaşamaya devam ediyor. Buna 'anlaşmalı boşanma' diyoruz. Çok suistimal edilen bir durum" diye konuştu.

"İhbarları değerlendiriyoruz"

Kurt, şu ifadeleri kullandı:

"Özellikle CİMER, ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi veya SGK birimlerine gelen ihbarları değerlendiriyoruz. Denetmenlerimizin muhtarlıklarla ve kişilerin civarında yaşayanlarla yaptığı görüşmelerle; boşandığını söylenen kişilerin faturaları ve adreslerini kontrol etmek gibi soruşturma metotlarımız mevcut. Çok ağır yaptırımları var. Tespiti halinde yapılan aylık ödemelerini durduruyoruz. Sonrasında ise son 10 yıl içinde ödenmiş olan bu ücretleri, faiziyle tahsil edebilmek amacıyla ilgililer hakkında icra faaliyeti başlatıyoruz.

"2021'de 385 çiftin anlaşmalı boşandığını, 2022'nin eylül ayı sonu itibarıyla de 118 çiftin anlaşmalı boşandığını denetmenlerimizce tespit ettik.

"Anlaşmalı boşanmadan uzak durun"

Halkı bu yöntemle haksız kazanç elde eden kişileri ihbar etmeye çağıran Kurt, son olarak şunları söyledi: "Vatandaşlarımız, babası ya da annesi vefat ettikten sonra ölüm aylığı ya da geliri alan kız çocuklarını boşandığı eşiyle aynı çatı altında yaşamaya devam ettiği için ihbar ediyor. Bu doğru. Öncelikle kişinin özel hayatı nedeniyle kiminle yaşadığı SGK'yı ilgilendirmiyor. Doğal olarak boşandığı eşiyle aynı çatı altında yaşamıyorsa; herhangi bir kişiyle hayatını sürdürüyorsa bu SGK'nın denetimi altında değildir. Anlaşmalı boşanma konusunda değerlendirilecek bir konu da değil. Gereksiz başvuru yapmamaya özen gösterelim. Burada önemli olan ölüm geliri elde edebilmek amacıyla eşten boşanıp, aynı çatı altında yaşayarak, anlaşmalı boşanma kişileri kapsamasıdır. Bu, bir haksız kazançtır. Telafisi güç ve imkansız mağduriyetler doğmaması için vatandaşlarımızı anlaşmalı boşanmadan uzak durmaya davet ediyorum." (DHA)

"Ölüm aylığı alabilmek için yapılan 'anlaşmalı boşanma'ya karşı uyarı" haberi, 24 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 24 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Ölüm aylığı alabilmek için yapılan 'anlaşmalı boşanma'ya karşı uyarı haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ölüm aylığı alabilmek için yapılan 'anlaşmalı boşanma'ya karşı uyarı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 02 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:58 Google Chrome tarayıcısındaki adres çubuğuna yapay zeka özelliği geldi!
  2. 02:58 Sims'e meydan okuyan yaşam simülasyon oyunu inZOI'nin erken erişim tarihi duyuruldu!
  3. 02:54 Ay'da astronotlara, "Ölüm Duvarı" çevresinde koşmaları öneriliyor
  4. 01:46 Diego Maradona’nın ölümüne ilişkin çarpıcı bulgular açıklandı! “Biri doğal diğeri zehirli madde…”
  5. 01:05 "Kürk Mantolu Madonna" adlı eserin dizi uyarlaması yapılacak
  6. 01:05 Fordham Üniversitesi, ABD'de Filistin'e destek gösterilerinin son adresi haline geldi
  7. 01:05 Yeni bir batarya teknolojisi, elektrikli araçların menzil sorununu çözecek!
  8. 00:47 Erzincanlılar dikkat! Meteoroloji uyarıda bulundu: O saatlerde dışarıya çıkmayın
  9. 00:42 Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
  10. 00:42 Alp Dağlarına bile 1000 basacak güzellik: Giden asla dönmek istemiyor!
  11. 00:38 Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
  12. 00:37 Edebiyatın "rock yıldızı" Paul Auster hayatını kaybetti
  13. 00:28 Beşiktaş'ta yeni bir Şenol Güneş dönemi başlayabilir! Hasan Arat itiraf etti
  14. 00:28 Bakan Tekin'den öğretmen atamaları ile ilgili açıklama geldi
  15. 00:25 Fenerbahçe, Konyaspor Maçı Hazırlıklarına Hızlı Başladı
  16. 00:21 Ankara'daki ekmek zammına vatandaşlardan tepki geldi: "Bu nasıl bir vicdansızlık?"
  17. 00:21 TGC, 1 Mayıs'ta İstanbul'da Gazetecilere Yönelik Polis Müdahalesini Sert Bir Şekilde Kınadı
  18. 00:20 Plastik kirliliğine en fazla sebebiyet veren markalar belirlendi!
  19. 00:18 Bayburt ve Çevresinde Beklenen Kuvvetli Yağışlar İçin Meteorolojiden Uyarı: Dikkatli Olun!
  20. 00:17 KYK yurdunda ekmeğin içinden çıkan şeyin görüntüleri mide bulandırdı: Kimse inanamadı!
Gündem Haberleri