Ömer Faruk Gergerlioğlu: Anayasa Mahkemesi kararı, HDP'li siyasetçiye milletvekilliğine dönüş yolunu açtı

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Anayasa Mahkemesi kararı, HDP'li siyasetçiye milletvekilliğine dönüş yolunu açtı

Ömer Faruk Gergerlioğlu: Anayasa Mahkemesi k... Ömer Faruk Gergerlioğlu için verilen karar: Anayasa Mahkemesi kararı, HDP'li siyasetçiye milletvekilliğine dönüş yolunu açtı

Ayşe Sayın
BBC Türkçe, Ankara

Anayasa Mahkemesi (AYM), 17 Mart'ta milletvekilliği düşürülen eski HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun "seçilme ve siyaset yapma hakkının ihlal edildiğine" hükmetti. Karar, Gergerlioğlu'na milletvekilliğine dönüş yolunu açtı.

TBMM Başkanlığı kaynakları, Gergerlioğlu kararının, AYM kararıyla Meclis'e dönen CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'yla ilgili kararı ile aynı olduğuna dikkat çekiyor.

Meclis kaynakları, gerekçeli kararın açıklanmasının ardından yerel mahkemenin de bu karara uyması halinde, Gergerlioğlu'nun milletvekili olarak TBMM'ye dönebileceği görüşünde.

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı gerekçe gösterilerek düşürülmüştü.

Karar oy birliğiyle alındı

AYM, PKK yöneticilerinden Murat Karayılan'ın bir haber sitesinde yayımlanan açıklamalarına ilişkin bir haberi Twitter hesabından paylaştığı gerekçesiyle "terör örgütü propagandası yapma" suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası kesinleşen Gergerlioğlu'nun bireysel başvurusunu karara bağladı.

Yüksek mahkeme, oy birliğiyle alınan kısa kararında, Gergerlioğlu'nun "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı"nın ihlal edildiğine hükmetti.

Mahkeme, Gergerlioğlu hakkında ilk kararı veren Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi'ne de ivedi yazı göndererek, HDP'li siyasetçinin tahliyesini istedi.

Gergerlioğlu'nun oğlu Salih Gergerlioğlu ise kararı Twitter hesabından "Anayasa Mahkemesi, babam hakkında 'hak ihlali' kararı verdi. Babam tahliye oluyor" paylaşımıyla duyurdu.

Gözler yerel mahkemede

AYM'nin kararı, Enis Berberoğlu gibi Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun da yeniden milletvekilliğine dönüp dönemeyeceği tartışmasını da başlattı.

TBMM Başkanlığı kaynakları, AYM'nin Berberoğlu hakkında verdiği kararla aynı olduğuna dikkat çekerek, yerel mahkemeden farklı bir tutum gelmemesi halinde Gergerlioğlu'nun da yeniden milletvekili olarak Meclis'e döneceği görüşünde.

Bunun için de Gergerlioğlu'na ilk cezayı veren Kocaeli Ağır Ceza Mahkemesi'nin AYM kararına uyarak, Gergerlioğlu hakkında "yargılamanın yenilenmesinin kabulü, infazın durdurulması ve hükümlülüğünün sona erdirilmesi" yönünde karar vermesi gerekiyor.

Berberoğlu'nun yargılandığı ilk derece mahkemesi olan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, AYM'nin ilk aldığı hak ihlali kararına uymamıştı. Bunun üzerine AYM, ikinci kez hak ihlali kararını yineleyerek, yerel mahkemenin bu kararı uygulamakla yükümlü olduğuna hükmetmiş, bunun üzerine 14. Ağır Ceza Mahkemesi kararı uygulamıştı.

TBMM Başkanlığı kaynakları da bu süreci anımsatarak, öncelikle gerekçeli karar ve ardından da ilk derece mahkemesinin kararının bekleneceğini ifade ediyorlar. Başkanlık kaynakları, yerel mahkemenin AYM kararının uygulanması yönündeki kararının Meclis Başkanlığı'na ulaşması halinde de Gergerlioğlu'nun milletvekiliğine dönebileceğini ifade ediyorlar.

'Anayasa değişikliği gerekebilir'

Berberoğlu kararıyla ilk kez, milletvekilliği düşürülen bir isim AYM kararı ile milletvekilliğine dönmüş ve yeni bir teamül de oluşmuştu. TBMM Başkanlığı'ndaki hakim görüş, anayasal boşluk nedeniyle Berberoğlu'na yeniden milletvekili olduğu ve şimdi de süreç aynen işlerse Gergerlioğlu'na da milletvekilliği yolu açılacağı yönünde.

Anayasa'ya göre kesinleşmiş yargı kararının, yani Yargıtay'ın milletvekili hakkındaki yargı kararını onaması durumunda ve bunun TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla, kişinin milletvekilliği düşüyor.

TBMM Başkanlığı kaynakları, söz konusu anayasal düzenleme yapıldığı tarihlerde, AYM'ye bireysel başvuru mekanizmasının olmadığına dikkat çekerek, "Bu konuda anayasal düzenleme yapılarak boşluğun giderilmesi gerekiyor. Bunun için de örneğin 'kesinleşmiş yargı kararının ardından bireysel başvuru yapılması halinde Anayasa Mahkemesi kararı beklenir' gibi bir hüküm konularak, bu tür durumların önüne geçilebilir" görüşü dile getiriliyor.

Bireysel başvuru sistemini, Türkiye gibi sonradan hukuk sistemine dahil eden bazı ülkelerde de benzer durumların yaşandığına işaret eden TBMM kaynakları, Gergerlioğlu'nun da milletvekilliğine dönmesi halinde, bu konuda yeni anayasal düzenlemenin de gündeme gelebileceğine işaret ediyorlar.

'Döneceğim' demişti

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP ile ilgili kapatma istemiyle hazırladığı ilk iddianameyi AYM'ye gönderdiği 17 Mart'ta, Gergerlioğlu'nun milletvekilliği de, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının aynı gün okunması ile sona ermişti.

Bir süre TBMM Genel Kurulu'ndan çıkmayarak, protesto eylemi yapan Gergerlioğlu, AYM kararının beklenmemesine tepki göstererek, "Enis Berberoğlu'nun burada vekilliğinin düşürüldüğü zamanı hatırlıyoruz. Hepimiz protesto etmiştik ve sonra Sayın Berberoğlu buraya tekrar vekil olarak geri döndü. İkinci defa aynı olayı yaşatmak istiyorlar. Benim de buraya geri döneceğim kesindir" demişti.

"Ömer Faruk Gergerlioğlu: Anayasa Mahkemesi kararı, HDP'li siyasetçiye milletvekilliğine dönüş yolu." haberi, 01 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 02 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Ömer Faruk Gergerlioğlu: Anayasa Mahkemesi kararı, HDP'li siyasetçiye milletvekilliğine dönüş yolu.. haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ömer Faruk Gergerlioğlu: Anayasa Mahkemesi kararı, HDP'li siyasetçiye milletvekilliğine dönüş yolu.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:32 Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Ermenistan'ın İntikamcı Eğilimleri Endişe Verici
  2. 15:29 EURO 2024: Almanya'da Heyecan Dorukta!
  3. 15:25 Tavuk Etinde Fiyat Patlaması: Tedarik Sıkıntısı İstanbul'u Vuruyor
  4. 15:22 Gümrükte Terk Edilen Michael Jordan İmzalı Spor Ayakkabılar İhaleyle Satışa Çıktı
  5. 15:18 Mescid-i Aksa'ya Sabah Baskını: Gerilim Tırmanıyor
  6. 15:14 Sergio Oliveira'nın Galatasaray Macerası: Tartışma ve Beklentilerin Altında Performans
  7. 15:11 Merkez Bankası Faizi Sabit Tuttu: Nakit Avans ve Kredi Kartı Faizleri Ne Olacak?
  8. 15:10 Japonya'da Dolar Karşısında Yen Değer Kaybı Endişesi: Yetkililerden Uyarı ve Hazırlık Sinyali
  9. 15:07 Ticaret Bakanı Ömer Bolat: Fahiş Fiyatlarla Mücadelede Kararlılık Artıyor
  10. 15:05 Gönül Dağı Setinde Taciz Skandalı: Mahkeme Kararı Açıklandı!
  11. 15:03 Dondurma Kaşığı İle Çikolatalı Kurabiye Tarifi!
  12. 14:57 Saç Derisi Sorunlarına Doğal Çözümler: Sağlıklı Saçlar İçin Yöntemler!
  13. 14:56 Bu 5 Şehir Tehlikede! Meteoroloji İki Gün Boyunca Uyardı: Tehlikeli Hava Durumu Kapıda!
  14. 14:54 Beyaz Eşya Seçimi Kabusa Dönmesin! Yeni Evlenecekler Dikkatli Olsun!
  15. 14:53 Kayıp Klimt Tablosu: Viyana'da Açık Artırmada 32 Milyon Dolara Satıldı
  16. 14:52 Fenerbahçe, Beşiktaş derbisi için hazırlıklara devam ediyor
  17. 14:49 Ekrem İmamoğlu: "Kanal İstanbul projesi ihanettir"
  18. 14:48 Martı Katliamı: Yalancı Veba Alarmı Şehri Sarsıyor! İnsan Sağlığı Tehlikede!
  19. 14:47 Unlubitlerin Yaydığı Virüs, Batı Afrika'daki Kakao Üretimini Tehdit Ediyor
  20. 14:45 Arizona Mahkemesi, 2020 Seçimine Müdahale Davası: Giuliani ve Meadows Dahil 18 Kişiye Dava Açıldı
Politika Haberleri